Når både Dagens Næringsliv og Aftenbladet klinker til synkront med jubelførstesider om Stavangers plutselige opptur, må det vel være sant? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nå går alt så meget bedre!

LEDER: Kostnadskutt og andeler i nye markeder har mye av æren for snuoperasjonen, og forhåpentligvis har nedturen siden høsten 2014 gitt et langt mindre oljeavhengig næringsliv.

Når både Dagens Næringsliv og Aftenbladet klinker til synkront med jubelførstesider om Stavangers plutselige opptur, må det vel være sant? Begge aviser har vært til stede på framleggelsen av SR-Banks konjunkturmøte, som i ettertid fortoner seg som litt av et vekkelsesmøte. Optimismeoppgangen har vært så sterk blant de 600 undersøkte bedriftene, at bankens sjeføkonom måtte dobbeltsjekke svarene. SR-Banks tall er også i tråd med NAVs opplysninger om at bølgen av permitteringer og oppsigelser blant rogalandsbedrifter er tørket opp. Vekslet inn i arbeidsplasser sier undersøkelsen TNS Gallup har gjort for SR-Bank, at det blir en bruttøkning i sysselsettingen på mellom 5000 og 10.000 jobber i Rogaland det neste året.

Stemningsskiftet blant bedriftene har vart en stund allerede. Virksomheter som tidligere har vært ensidig knyttet til offshore, har kommet seg i land og tatt store kontrakter som ikke har med olje og gass å gjøre. Omfattende prosjekter innen bygg og anlegg - inkludert tunneler, hoteller og offentlige bygninger - betyr bedre tider for entreprenørene, samtidig som mange Johan Sverdrup-kontrakter har gått innenlands. For Stavangers vedkommende kan det anes en ekstrabonus når flere av de store eiendomsutviklerne begynner å røre på seg. Der Forus og Jåttåvågen har fått sitt, er det nå sentrums tur. Øgreids kjempeprosjekt rundt Straensenteret og Ankerkvartalet nærmer seg første spadetak, mens DN skriver om de storstilte planene til selskapene K2 og Camar Eiendom på Løkkeveien.  

Kostnadskutt og andeler i nye markeder har mye av æren for snuoperasjonen, og forhåpentligvis har nedturen siden høsten 2014 gitt et langt mindre oljeavhengig næringsliv. Normaliseringen av kostnadsnivået har også gitt sunnere tilstander på boligmarkedet, der Stavanger har gått fra et prisnivå på 90 prosent til 60 prosent av Oslos.