Annonse
Christian Dahl-Andersen har noen uker igjen som hockeyproff. Så må han finne seg en ny jobb. Onsdagskvelden ble brukt til å lage ny CV. FOTO: ESPEN IVERSEN

Nå føler CDA seg som CDA igjen

Å gi beskjeden om at han skal legge opp ble ikke så emosjonelt som Christian Dahl-Andersen (36) trodde. Mest av alt har det vært forløsende.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

– Jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger og mange har skrevet fine ord. Det har ikke vært så emosjonelt. Mer forløsende, sier CDA til RA.

Mandag ga den største legenden av dem alle i Oilers beskjed om at årets sluttspill er slutten. Det har gitt en følelsesmessig effekt han ikke ventet, men som kanskje ikke er helt uvanlig i sportspsykologien.

– Jeg har kommet i godt humør igjen nå som jeg slipper å tenke på tingene som har gjort meg nedfor. De siste par dagene har jeg fått masse energi og følt meg bedre enn på lenge. Jeg er meg selv igjen, sier han ettertenksomt.

LES OGSÅ: «Glem Kesti og Suoniemi»

En voldsom gullsult

Om det vil slå ut i en kraftig forbedring i prestasjonene på isen når semifinalen tar til vet publikumsfavoritten ikke.

Han er realistisk og vet at rollen hans i laget den siste tiden har vært i 4. rekken. Da er en spiller med offensive spisskompetanse helt avhengig av få utvisninger for laget om han skal få istid til å kunne produsere poeng og skape flere store øyeblikk.

Men det får så være. Laget er mye viktigere akkurat nå. CDA har fryktelig lyst på en siste kongepokal.

– For å sette det litt på spissen har jeg mer lyst på denne enn de tre siste vi har tatt.

– Og drømmeavslutningen er at du slutter ringen ved å avgjøre NM-finalen mot moderklubben Frisk?

– Ja! Og gjerne i Askerhallen. Realismen i det er vel ikke så stor, men det er mulig.

LES OGSÅ: Slik holder Oilers hjulene i gang i pausen

Derfor gir han seg

Fysisk føler fortsatt CDA at han kunne holdt noen år til. Om han ikke hadde fått kontrakt i Oilers i fjor hadde han nok flyttet på seg og prøvd et nytt eventyr.

For kroppen er fin den. Grunnen til at han legger opp nå er sammensatt.

– Dere lemper ikke pucken like ofte opp i rundvantet hvor du får brukt dine beste sider. Hvor mye har endringene i spillestilen spilt inn?

– Litt kanskje, men endring i måten vi trener på betyr nok enda mer. Tidligere trente vi mer på kamplike én mot én situasjoner. Uten disse har jeg nok hatt større problemer med å finne tilbake til nivået mitt enn jeg ville hatt tidligere, sier han.

Oilers-legenden erkjenner også at prosessen har pågått over tid. Han er først og fremst en offensiv rollespiller, men etter at han produserte over 100 poeng på en sesong i førsterekken i 2012/2013 har han stadig oftere blitt satt til litt andre oppgaver enn de han er god på. Han har hele tiden hatt troen på at han kunne tilrive seg posisjonen igjen, men nå mistet han den. Da forsvant også noe av motivasjonen for å ha så vondt som du må ha for å finne eget toppnivå.

– Men du må ikke framstille meg som bitter og kritisk. Det er jeg ikke. Det er viktig at alle svelger rollen de får med hud og hår i hockey. Jeg prøver å være profesjonell, men det er klart at det er vanskeligere å finne sitt beste prestasjonsnivå når hjertet ikke er hundre prosent med.

For selv om hockey er en kollektiv sport er CDA den første til å erkjenne at han også er individualist. Det er lettere å motivere seg til å jakte mål i tredje periode i Manglerudhallen og Stjernehallen når det samtidig fører deg mot toppen av den individuelle poengtoppen i Get-ligaen.

Tidligere kunne han ha glede av disse kampene. Mye av den grunnen. De siste årene har det vært som å gå til en vanlig jobb.

Da sier det seg selv at totalen blir svakere enn den kunne vært.

– Jeg trodde jeg skulle tilbake til det nivået. Det skjedde ikke og nå har jeg forsonet meg med tanken. Det er en vesentlig grunn til at jeg gir meg.

LES OGSÅ: Kristiansen hyller nattens iskrigere

Angrer ikke noe

Selv om CDA gir seg etter sesongen er det lite han angrer på. Han er ikke typen til å irritere seg over at han ikke hoppet på et skikkelig utenlandseventyr eller at han ikke fikk flere landskamper.

Mest av alt er han glad for reisen han har vært med på. Spesielt ettersom han for alvor blomstret seint som spiller.

– Jeg hadde aldri noen drøm om NHL. Egentlig var jeg fornøyd med å kunne leve av hockeyen så lenge jeg spilte. Det var mange som ikke trodde jeg skulle klare det.

Så er han også fornøyd med å ha vært med på en utrolig reise som den eneste. CDA kom inn i en nyfødt klubb med voksesmerter. Han forlater det som har blitt den suverene toppklubben i Norge – og en klubb som har markert seg internasjonalt.

Det er en reise han ikke ville byttet bort mot mye annet.

Hva framtiden nå bringer vet han lite om. Etter at siste dragning er tatt skal han ha pappaperm og sommerferie. Så må han på jobbjakt.

– Jeg står helt på bar bakke og er åpen for det meste. Jeg har ingen plan B. Slik tror jeg det må være om du skal lykkes med hva du gjør.

LES OGSÅ: Tangen Henriksen fortsatt ikke i trening

Laget ny CV

Tidligere har han jobbet noe ved siden av hockeyen. Litt markedsjobb i Oilers, en tid i Vågen Investering – og med blådressen på som partner i Stolt Finans. Det siste fant han ut at ble for tidkrevende ved siden av idretten.

– Det er i utgangspunktet salg jeg er god på. Jeg solgte det minst etterspurte produktet i verden under finanskrisen og fikk det til. Jeg vet at jeg vil trives i næringslivet igjen, sier han.

Om det blir finans igjen er mulig. Han brukte faktisk onsdagskvelden til å lage ny CV.

– Men jeg er åpen for absolutt alt. Så lenge det er noe som vekker konkurranseinstinktet og trigger meg.

CDA erkjenner også at han har en hockeytrener i magen. Men det får bli en gang i framtiden. Det må være snakk om en jobb som handler om resultater. Det ser han ikke på som realistisk her i Stavanger nå. Med kona Kathrine Maaseide, og tre små hjemme er det lite aktuelt å flytte. Han er blitt siddis og tar konsekvensene av det.

– Får vi se deg med Martin Strandfeldt i aksjon for Hafrsfjord neste år?

– Nei! Da kunne jeg like gjerne fortsatt som spiller i Oilers. Det er en del hockeyhaller rundt om i landet jeg absolutt ikke vil savne å se igjen med det første, sier CDA.

Nå handler det uansett om kamper som betyr noe i ukene som kommer. Kamper som trigger.

– Men dere har vært dårlige etter pause som nå?

– Ja. Det har vi alltid. Selv om vi skulle møte Sparta eller Storhamar – som nå har spilt 100 perioder – vil det være slik at vi bruker litt tid på å komme i gang i starten. Men når vi kommer til kamp nummer fem eller seks merker de det. Da vil vi ha en stor fordel.

For nå handler alt om åtte seire til.

Og en siste kongepokal.

LES OGSÅ: Christian Dahl-Andersen legger opp

Annonse