Moldes Thomas Olivier Amang (midten) setter inn 3-2 forbi keeper Iven Austbø i eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Viking på Aker Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvaag / NTB scanpix

«Nå bør keeperplassen vurderes»

KOMMENTAR: Iven Austbø gjorde masse bra mot Molde, men feilet igjen da laget behøvde ham som mest. Skuddet som snek seg inn under ham på overtid bidrar såpass i en nedadgående trend for veteranen at klubben nå neppe kan unngå å ta en evaluering.

Følg RA Sporten på Facebook!

Å tape for Molde på Aker stadion er ingen skam i seg selv. Men å slippe inn nok et mål på overtid, etter å på imponerende vis ha hentet opp to mål på Molde, er mentalt blytung for laget.

Det er det av to grunner. For det første vokser spøkelset seg større. Viking evner overhodet ikke å ri et resultat i land i det siste minuttene av viktige kamper. Det sitter i hodet på spillerne og «halvtabben» til Austbø vil bare forsterke det. Vi snakker fullblods mental sperre nå.

For det andre hadde Viking et svært viktig og uventet poeng i lommen. Alle monner drar om de skal ha muligheter igjen etter sommerpausen. Det skal nesten ikke være mulig å kaste det bort igjen. Akkurat som mot Haugesund, Lillestrøm, Stabæk og så videre.

I den første omgangen på Aker stadion så det ikke ut som om de mørkeblå skulle få noe som helst ut av kampen. Om det hadde stått 4-0 til pause hadde det vært lite å si på det.

Derfor var det svært imponerende og uventet at Viking gikk i strupen på Molde etter pause. De klarte å mobilisere til tross for at to store sjanser ble misbrukt like etter hvilen.

LES OGSÅ: Tapte nok en gang på overtid i Molde

Da laget hentet opp Ole Gunnar Solskjærs menn med 2-2-scoringen til Kristoffer Haugen virket det som om snuoperasjonen var i boks. Du kan være ganske sikker på at tomhet og håpløshet var det som dominerte hodene til de involverte etter 3-2 scoringen.

Om 3-2 var en keepertabbe kan diskuteres. Kanskje var det ikke den største vi har sett, men en keeper på dette nivået bør ta slike skudd.

Det er ikke første gangen Iven Austbø gjør rare ting i år. Til hans forsvar skal det sies at det har skjedd mye tull foran ham. Han har også gjort mange gode enkeltinngripener, men samtidig har det vært alt for ujevnt.

Gode keepere hever seg for lagets beste i de store og avgjørende øyeblikkene. Han var nære å gjøre det søndag med en kjemperedning fra Sigurdarson på tampen. Så fulgte han opp med å slippe inn det avgjørende målet  som han helt klart kunne tatt. Slike ting har det vært for mye av i år.

At han også utenfor banen tabber seg ut, med uttalelser som at «Viking er for gode til å rykke ned», styrker ikke akkurat totalinntrykket hos folk flest.

LES OGSÅ: Smedvig-arving på vei inn i Viking

Om ikke Austbø klarer å heve seg til det gode nivået han viste andre året etter returen fra Sandefjord vil det være naturlig å se på et skifte. Amund Wichne er neppe klar for dette nivået og da må en se på om det er mulig å forsterke utenifra med et kjøp eller et lån.

Det som i så fall må være essensielt er at Viking faktisk styrker seg. Keeperen som eventuelt skal komme inn må være klart bedre enn Austbø. Disse er ikke lette å finne.

Men Viking bør nok i det minste sjekke markedet om det kommer inn penger slik det nå ser ut som det gjør.

Kampfakta og Vikingbørsen:
Eliteserien fotball
Molde – Viking 3-2 (2-0)
Aker stadion, 7884 tilskuere
Mål: 1-0 Petter Strand (5), 2-0 Björn Bergmann Sigurdarson (30), 2-1 Mathias Bringaker (72), 2-2 Kristoffer Haugen (84), 3-2 Thomas Olivier Amang (90).
Dommer: Espen Eskås, Bækkelaget.
Gult kort: Rasmus Martinsen, Julian Ryerson, Mathias Bringaker, Hassan Sale Usman, Viking, Thomas Olivier Amang, Etzaz Hussain, Molde.
Rødt kort: Thomas Olivier Amang (90, to gule), Molde.
Molde (3-4-3): Andreas Linde – Isak Ssewankambo, Babacar Sarr, Ruben Gabrielsen – Christoffer Remmer, Fredrik Aursnes, Etzaz Hussain (Joona Toivio fra 90.), Petter Strand – Björn Bergmann Sigurdarson, Fredrik Brustad (Thomas Olivier Amang fra 74.), Sander Svendsen (Amidou Diop fra 85.).
Viking (4-2-3-1): Iven Austbø 4 – Claes Kronberg 3, Rasmus Martinsen 4, Karol Mets 5, Kristoffer Haugen 5– Julian Ryerson 5, André Danielsen 4 – Michael Haukås 3, Samuel Adegbenro 5, Hassan Sale Usman 3 – Tor André Aasheim 4 (Mathias Bringaker fra 69.).