Nyheter

Nå bør du vurdere fastrente

Det forventes renteøking de neste årene, for første gang på syv år. Flere bør vurdere å binde renten, mener bankene.

Av Arne Birkemo/RA

Den 20. september har Norges Bank sitt neste rentemøte. Det er forventet at styringsrenten skal opp, trolig 0,25 prosent. Det betyr at også bankene skrur opp renten på folks boliglån.

I Norge har de aller fleste flytende rente. Andelen som velger fastrente er lav. Finanstilsynets boliglånsundersøkelse for 2017 viste at andelen nye lån med fast rente var på fire prosent.

Produktsjef i SpareBank 1 SR-Bank, Gaute Thise Jacobsen, mener flere bør vurdere fastrentelån.

År med renteoppgang

– Renten skal mest sannsynlig opp. At renten går opp betyr at det går bra med norsk økonomi. Nå som renten trolig går opp, er det første gang på syv år. Det er forventet at renten skal stige i årene framover. Derfor er det viktig at flere vurdere fastrentelån, og binde renten nå. Vi mener at folk tåler en renteøkning. Når vi innvilger lån, tar vi høyde for at låntakeren kan tåle en renteøkning på fem prosent. Men fastrentelån gir forutsigbarhet og trygghet. Med fastrentelån vet man hva man skal betale hver måned, sier Thise Jacobsen.

– Man kan binde hele eller deler av lånet, forteller Thise Jacobsen, som blant annet tilbyr 2,40 prosent rente om man binder renten for tre år (se oversikten nederst i saken).

– Rentene er veldig lave, historisk sett, sier Thise Jacobsen.

– Ny situasjon for mange

Banksjef i Sandnes Sparebank Sparebank, Lene Nevland Sivertsen, tror folk med presset økonomi vil merke økt rentenivå. Hun forventer høyere renter framover.

– Det er en ny situasjon for mange, spesielt for dem som har kjøpt sin første bolig de siste årene, sier Nevland Sivertsen, som mener folk bør forberede seg med å enten vende seg til økt nivå med å sette penger til side til sparing, eller vurdere å binde hele eller deler av lånet.

– Vi har historisk lave fastrenter og nedsiden med å binde renten er derfor ikke like stor som tidligere perioder, sier Nevland Sivertsen.

Mener altfor få har fastrente

Banksjef i DNB Stavanger, Stein Høiland, sier rådene om man skal binde renten eller ikke er de samme:

– Er økonomien presset, og du ønsker trygghet, så bør man vurdere å binde renten på hele eller deler av lånet. Renten vil etter all sannsynlighet gå oppover fra i slutten av måneden og fram mot 2020, sier Høiland.

– Altfor få nordmenn har fastrente. I bedriftsmarkedet og i andre land ser vi at fastrente er mer vanlig, sier han.

Hvor mye renten skal stige, vil ikke Høiland spekulere i.

– Men går renten kraftig opp, så vil folk merke det. Mange har mye gjeld. Et prosentpoeng på et lån på fem millioner kroner, er 50.000 kroner mer i året. Folk må vurdere hva økonomien deres tåler. Her kan man også få hjelp av banken.

– Fastrente er en forsikring

Lars Ove Breivik, informasjonssjef i Sparebanken Vest, sier til RA at man ikke bør prøve «å slå» markedet.

– Fastrente er først og fremst en forsikring, at du vet hva du skal betale hver måned. Vi har i 2018 ikke hatt stor økning i antall kunder som ønsker å binde renten, men det kan være lurt å vurdere det dersom man har en stram økonomi, mye gjeld eller en usikker jobbsituasjon, sier Breivik.

– Folk som har strukket strikken langt, man merke store, kjappe renteøkninger.

Dette tilbyr bankene:

Sparebanken 1 SR-Bank:
3 års binding:  fra 2,40 %
5 års binding:  fra 2,85 %
10 års binding:  fra 3,25 %

DNB:
3 års binding:  fra 2,50 %
5 års binding:  fra 2,90 %
10 års binding:  fra 3,25 %

Sandnes Sparebank:
3 års binding:  fra 2,55 %
5 års binding:  fra 2,85 %
10 års binding: fra 3,25 %

Sparebanken Vest:
3 års binding:  fra 2,60 %
5 års binding:  fra 3,05 %
10 års binding: fra 3,50 %

Mer fra Dagsavisen