Muslimer ønsker SUS skal servere spesialkjøtt

Muslimer i Stavanger ønsker spesialslaktet halalkjøtt og bønnerom på sykehuset.

- Muslimer har en egen slaktemåte for lam, okse og kylling. Siden det finnes i markedet nå, og mange pasienter er muslimer, mener vi det må være mulig å slippe å spise mat som strider mot vår tro, sier pressetalsmann for Rogaland Muslim Society, Saad Farooq Shehzad.

Organisasjonen har tatt skriftlig kontakt med ledelsen på Stavanger Universitetssjukehus (SUS) for å få kjøtt som er halal - altså religiøst godkjent - på menyen.

For at kjøtt skal være halal, må dyret bli velsignet, før det blir slaktet ved å kutte over hovedpulsårene.

- Har tilbud

- Vi prøver så godt vi kan å finne ordninger for de ulike religionene. Vi har tilbud som passer innenfor islams retningslinjer, ved at vi tilbyr vegetarretter og fiskeretter, sier Arne Ragård, direktør for intern service ved SUS.

Ifølge Rogaland Muslim Society er ikke dagens tilbud godt nok.

- Flere som har vært på sykehuset har fortalt oss at pasienter i praksis ikke alltid får velge mat man kan spise, som fisk eller vegetarretter. Dessuten er det et problem å ikke spise kjøtt hvis man er på sykehuset over lang tid, eller for dem som er på sykehjem, sier Shezad.

Lege-bestemt kjøtt

SUS-direktør Ragård fastholder at alle pasienter blir tilbudt fisk- eller vegateralternativer, og at sykehuset også i dag har en ordning for å skaffe halalkjøtt.

- Vi tilbyr en halalkjøttmeny dersom det er medisinsk foreskrevet, og legene mener de har behov for kjøttproteiner, sier Ragård, som i dag sender et skriftlig svar til Rogaland Muslim Society.

For kjøkkensjef Sissel Dahlberg ved SUS er det imidlertid ukjent at leger noensinne har foreskrevet halalkjøttmeny til pasienter.

- Vi har aldri fått forespørsel på medisinsk grunnlag om å servere halalkjøtt. Det er noe vi måtte bestilt fra en restaurant, i så fall, sier Dahlberg.

- Også jøder har regler for hva de ikke kan spise. Hvordan håndterer sykehuset dette?

- Vi har aldri vært borti den problemstillingen. De aller fleste religioner og dietter kan spise fra menyen vår, sier kjøkkensjefen.

Bønnerom

Det bor i dag rundt 3-4000 muslimer i Stavanger-regionen. Det setter naturlig nok krav til sykehuset.

- Vi har også fått en henvendelse fra muslimer om det er mulig å få til et bønnerom på sykehuset. Vi er positive til å møte dem for å drøfte mulighetene for dette, sier Ragård.