Nyheter

Muslimer merker julepresset

– Vi selger en del halal-pinnekjøtt til muslimske familier, sier Mir Alem Khan, daglig leder i Internasjonal Matsenter i Sandnes og Stavanger.

– Vi selger en del halal-pinnekjøtt til muslimske familier. Barna ønsker seg gjerne juletre og julemat. For at de ikke skal føle seg utenfor i samfunnet, markerer familiene en slags alternativ jul med disse elementene, sier Mir Alem Khan, daglig leder for Internasjonal Matsenter (IMS) i Sandnes og Stavanger, til RA.

I islam er Jesus en viktig profet, men markeringen av fødselsdagen hans – julen – er ikke en del av religionen.  Høytiden er likevel vanskelig å unngå, og for tredje året på rad selger IMS halal-pinnekjøtt til kundene sine.

At kjøttet er halal betyr at det er rituelt slaktet etter islamske lover. I Norge innebærer det at en kort takkebønn leses for dyret før det avlives på samme måte som ved annen slakting.

LES OGSÅ: Shariabanker vil til Norge

Selger mer

Khan opplyser at de har solgt mellom 160 og 180 kilo av det muslimske pinnekjøttet hvert år siden 2014.

At tallene ikke er høyere, kan skyldes at prisen på halalkjøttet er noe dyrere enn vanlig pinnekjøtt, tror han.

– Det kan også skyldes at få vet at vi selger dette, sier han.

For Pak Mat i Oslo, som omtaler seg som Norges største distributør av halalkjøtt til privatmarkedet, er situasjonen en annen.

– Interessen rundt halal-pinnekjøtt er stor, og vi opplever en økning i omsetningen hvert år, sier daglig leder i Pak Mat, som ikke vilstå fram med navn, til RA.

Han ønsker heller ikke å oppgi omsetningstall av konkurransehensyn.I 2013 opplyste han til Vårt Land at de solgte 1,3 tonn halal-pinnekjøtt til jul.

– Hva er den økende interessen et uttrykk for?

– Folk vil være en del av det norske samfunnet og feire jul med pinnekjøtt, juletre og gaver. Det har jeg selv gjort hvert år, og opplever at også mange andre muslimer gjør det.

LES OGSÅ: Muslimer ønsker SUS skal servere spesialkjøtt

Motstand til julen

Kari Vogt, religionsviter og islamekspert ved Universitetet i Oslo, er ikke overrasket over at en del muslimer adopterer elementer fra julehøytiden.

– Jeg tror det store flertallet muslimer har et avslappet forhold til julen.

Samtidig tror jeg de færreste markerer høytiden, sier hun til RA.

– Er det uproblematisk for muslimer å plukke elementer fra en kristen høytid?

– Du har selvfølgelig de som er vare på ikke å markere noe som ikke er muslimsk særegent. Men motstand til julens kristne betydning finner du også i andre grupper i samfunnet. Du har jo for eksempel dem som reagerer på julesanger i skolen og ikke vil la barna gå på skolegudstjeneste, sier hun.

LES OGSÅ: Rogalendinger gir bort søppel i julegave til barn

Unngår temaet

Leder for Muslimsk fellesråd i Rogaland, Ahmad Abu Nima, er kjent med at noen muslimer i Rogaland markerer jul.

– Så lenge man ikke feirer julen som en religiøs høytid, er dette uproblematisk. Grensen går ved å gå på julegudstjeneste i kirken, mener han, som selv spiser halal-pinnekjøtt til jul.

Mir Alem Khan har selv tre barn som hvert år etterspør julemarkering. Foreløpig har han kjørt følgende taktikk for å unngå temaet.

– Jeg sier bare at vi tar det neste år, sier han og ler.

Mer fra Dagsavisen