Sport

Mulighetenes land ligger åpent for flere Viking-varp i framtiden

Joe Bell og Mor­ten Jensen har én vik­tig ting til fel­les. Det kan bli en nøk­kel for Viking i åre­ne fram­over når klubbens vanlige billigmarkeder stadig tørker ut.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vi­kings as­si­stent­tre­ner, Mor­ten Jensen, tok sin ut­dan­nel­se i USA. Der kom­bi­ner­te han ut­dan­ning med fot­ball.

I vin­ter hen­tet klub­ben Joe Bell. 20-år­in­gen har sam­me bak­grunn som Jensen, nemlig uni­ver­si­tets­fot­ball. Allerede før han signerte for Viking rakk han å debutere for A-lands­laget til New Zealand og overgangen kostet kun Viking enn en mindre sum til hans moderklubb i New Zealand.

Over­gan­gen til norsk topp­fot­ball har ikke vært skrem­men­de for 20-år­in­gen. Han virker å ha tatt nivået. Selv om Viking først og fremst skal satse kortreist kan det utmerket godt være at det finnes flere som Joe Bell i et stadig bedre amerikansk marked. Her kan Viking ha en mulighet.

– Det er et steg opp fra uni­ver­si­tets­li­ga­en, men jeg fø­ler at jeg be­gyn­ner å ta ni­vå­et, sier Bell til RA.

LES OGSÅ: Derfor går Vikings assistent med telefonen på seg konstant

Vok­sen­de fot­ball­in­ter­es­se

I USA opp­le­ves det stor vekst rundt fot­ball. Fle­re ame­ri­ka­ne­re har fått øy­ne­ne opp for spor­ten. Til og med tidligere pre­si­dent, Ba­rack Obama, viet av sin begrensede tid for å se det ame­ri­kans­ke lands­laget un­der VM i 2014.

Ni­vå­et på spor­ten ut­vik­ler seg i takt med in­ter­es­sen, som ge­ne­re­rer fle­re spil­le­re og flere kom­mer­si­el­le in­ter­es­sen­ter.

Ame­ri­ka­ner­ne or­ga­ni­se­rer spor­ten an­ner­le­des. Der har ikke klub­be­ne egne aka­de­mi­er. Det er, som i de andre amerikanske store idrettene, i størst grad uni­ver­si­te­te­ne som ut­dan­ner spil­le­re.

Nivået begynner nå å bli såpass bra at forskjellene mot gode norske profflag viskes mer ut.

– Her er alle pro­fe­sjo­nel­le. Det gir mer hur­tig­het i kam­pe­ne. Det er den stør­ste for­skjel­len, sier Bell.

Mor­ten Jensen har fle­re år bak seg i den ame­ri­kans­ke uni­ver­si­tets­li­ga­en. Han skapte seg et navn der før han returnerte til lokalfotballen i Stavanger. Nivået nå er et helt annet.

– Det er gøy å se at vi kan hen­te en spil­ler der­fra, som kan gå inn i laget vårt nå, sier Jensen til RA.

Vikings assistenttrener, Morten Jensen, har en fortid i amerikansk universitetsfotball. Foto: Kristoffer Knutsen

LES OGSÅ: 17-åringen får skryt av Berntsen

Gra­tis

En av for­de­le­ne med det amerikanske sy­ste­met er at spil­ler­ne som kom­mer ut av col­le­ge normalt ikke kos­ter pen­ger i form av over­gangs­sum­mer og utdanningskompensasjon. Samtidig er ikke attraktiviteten til proffligaen MLS så stor at spillerne automatisk søker seg inn der – slik det er med for eksempel hockeyspillere og NHL. Europa frister fortsatt vel så mye for mange.

Jensen ser åpenbart at det åpner seg muligheter.

– Det er man­ge spil­le­re der bor­te som er eks­tremt gode, sier Jensen.

Uni­ver­si­te­te­ne ut­dan­ner spil­ler­ne, som et­ter­på kan sig­ne­re fritt for hvil­ken som helst klubb i hele ver­den. Noen pluk­kes opp i den år­li­ge draften. Der vel­ger MLS-klub­be­ne spil­le­re i en rek­ke­føl­ge som skal gi sports­lig ut­jev­ning for lage­ne i li­ga­en. And­re spil­le­re gjør som Bell og velger bort usikkerheten rundt en draft til fordel for sikkerhet om hvor man havner.

LES OGSÅ: Denne egenskapen irriterer de Lanlay

Mer at­le­tis­ke

Spil­ler­ne som går vei­en via uni­ver­si­tets­li­ga­en er ofte mer at­le­tis­ke enn dem som ut­dan­nes via eu­ro­pe­is­ke ju­ni­or­aka­de­mi­er.

– For meg, som kom fra New Zealand til den ame­ri­kans­ke uni­ver­si­tets­li­ga­en, ble det en stor ut­ford­ring med det fy­sis­ke. Det er ster­ke og ras­ke spil­le­re. Mine år der har gjort at jeg kan ha ut­byt­te av det nå, sier Bell.

Om Viking lyk­kes med å gjøre suksesseksempel av Bell, vil klubben fort få til­gang på flere gode spil­le­re som kan bi­dra til laget både sports­lig og øko­no­misk ved salg.

Tidligere har Viking ofte gjort sine varp ved å hente bosmanspillere i de skandinaviske landene. Spesielt fra Island ble mange spillere hentet en periode. Nå har prisene på kjøp derfra også steget betraktelig. Nå kan fort de største varpene finnes i mulighetenes land, USA.

 

Mer fra Dagsavisen