Nyheter

Mueller-rapporten levert. Hva nå etter Trump-seier?

Dragkampen er ikke over til tross for at Mueller-rapporten ikke fant bevis for hemmelig samarbeid mellom Trumps team og Russland. Men rapporten er en viktig seier for Trump.

– Konklusjonene i Muellers rapport er en stor gavepakke til en president som har tilbrakt 85 prosent av sin tid i Det hvite hus med Mueller-etterforskning hengende over hodet, kommenterer CNN-redaktør Chris Cillizza.

En mørk sky har fjernet seg over Trumps presidentskap, lyder mange av kommentarene. Trump selv har kalt rapporten en full frifinnelse.

Men dragkampen er ikke over selv om det søndag ble klart at spesialetterforsker Robert Mueller ikke har funnet bevis for hemmelig samarbeid mellom Donald Trumps medarbeidere og Russland. Demokratene krever full offentliggjøring av rapporten, og flere granskninger er underveis.

Innkalles

Jerry Nadler fra Demokratene, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, sier han innen kort tid vil innkalle justisminister William Barr til høring i komiteen. Det var Barr som søndag sendte et fire sider langt sammendrag av Mueller-etterforskningen til Kongressen.

Selv om Mueller ikke har funnet bevis på samarbeid mellom Trumps team og Russland, er det usikkerhet rundt anklagene om hvorvidt Trump har hindret etterforskningen. «Selv om rapporten ikke konkluderer med at presidenten gjorde noe ulovlig, frifinner den ham heller ikke», heter det.

De to demokratiske lederne Nancy Pelosi og Chuck Schumer mener det at Trump ikke er frikjent for å ha hindret etterforskning viser hvor viktig det er at rapporten blir offentliggjort i sin helhet. De ønsker å finne ut av hvorfor Robert Mueller ikke kunne frifinne Trump helt på dette punktet. De mener dessuten at Barr ikke er en nøytral part som kan trekke objektive konklusjoner.

Les også: Hva visste presidenten, og når visste han det?

Flere granskninger

Samtidig pågår det en rekke andre granskninger som berører Trump. I New York er føderale og delstatlige etterforskere i gang med etterforskning rundt mulig korrupsjon i presidentens innsettelseskomité og rundt Trumps valgkampteam og mulige utbetalinger for å få folk til å tie.

– De er høyst reelle og alvorlige. Hvis du er Trump, må dette, på ett vis, føles som en større trussel enn russlandsgranskingen, sier Patrick J. Cotter, en tidligere føderal aktor i New York, ifølge NTB.

Også i Kongressen foregår det en rekke separate granskninger rundt Trump.

Spesialetterforsker Robert Mueller kan også bli bedt om å vitne i Kongressen.

Russland har nektet for enhver innblanding, og har kalt det en heksejakt.

– Det er vanskelig å finne en svart katt i et mørkt rom, særlig når katten ikke er der, sier talsmann for den russiske regjeringen, Dmitrij Peskov.

Les også: Analyse: Hvis muren av republikansk lojalitet først brister, vil den smuldre raskt

Mer fra Dagsavisen