Nyheter

Motstander av at Norge skal være Europas batteri

Strømprisene kan øke kraftig dersom Norge slutter seg til EUs energiunion, mener Ommund Stokka i Industri Energi.

Av Tone Helene Oskarsen/RA

Norge er en del av et felles nordisk engrosmarked for elektrisk kraft, hvor det kjøpes og selges strøm på samme måte som på en ordinær børs, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Nå er det store spørsmålet om Norge skal bli en del av EUs energiunion, som er et felles energimarked på samme måte som den nordiske modellen.

Ommund Stokka i Industri Energi mener det vil være negativt å slutte seg til EUs energiunion.

– Det overordnede spørsmålet er hva vi i Norge skal bruke kraften vår til, og ikke minst hvem som skal bestemme over den. I 100 år har vi vært enige om at norsk kraft skal brukes til å holde husene varme i vårt kalde land, og vi har også vært enige om at den skal videreforedles gjennom industriprodukter. Så når det nå blir snakk om at vi skal se på kraften som en handelsvare i seg selv, og det i tillegg sås tvil om den nasjonale råderetten, reagerer vi på det, sier Stokka.

Han mener vi heller bør fortsette som i dag, enn å selge kraften til Europa på børs.

– Jeg er motstander av at Norge skal være Europas batteri, sier Stokka, og mener at en slik europeisk avtale kan gå ut over både industrien og strømprisene.

– En av forutsetningene for at vi har industri i Norge er en forutsigbarhet når det gjelder kraftleveransene. Industrien vet at de får langsiktig og billig kraft her. Alt som kan røre ved det kan skape usikkerhet, sier han.

LES OGSÅ: Ny energimesse på Rosenberg (RA+)

Strømoverskudd

Et av ankepunktene til Stokka er at det blir dyrt for norske forbrukere dersom flere kraftkabler skal bygges ut av landet.

– Det er ikke gratis, og den kostnaden blir lagt på nettleien til vanlige folk, noe som betyr at nettleien øker, sier Stokka.

– Hvis prisen går opp og selskapene slutter å se på Norge som et land med langsiktige kraftkontrakter til en bra pris, vil det gå spesielt utover industrifylker som Rogaland, ved at de ikke lenger ønsker å investere her, legger han til.

LES OGSÅ: Fornybarfondet til Stavanger

Ser flere fordeler enn ulemper

NHO Rogaland er derimot uenige. Fungerende regiondirektør Tormod Andreassen ser flere fordeler enn ulemper ved et felles energimarked.

– Vi har strømoverskudd i Norge, og mange land misunner oss de naturlige forutsetningene vi har for å produsere ren, grønn og fornybar energi. Nå har vi en mulighet til å være med å prege det europeiske kraftmarkedet, så vi ser på utenlandskabler som noe positivt som vil være med på å muliggjøre inntekter til Norge, sier Andreassen.

Han sier videre at samtidig som vi gjør det vi kan for å utnytte kraften her, bør vi også se på muligheten for å bidra til det europeiske markedet.

– Har vi utenlandskabler kan vi være med å forsyne et europeisk marked. Det geniale med for eksempel vannkraft er at du kan skru den av og på, og vi kan eksportere kun det som trengs, sier han.

– Men hva med prisen?

– Det er klart det vil spille litt inn på prisen, men til gjengjeld er kraftprisen i Norge historisk lav. Nesten så lav at det ikke er lønnsomt å investere i vannkraft, sier Andreassen.

Mer fra Dagsavisen