Stavanger

Mot ja til å vurdere sprøyterom i Stavanger

Tilhengerne av å utrede sprøyterom ser ut til å få flertall i Stavanger

Formannskapet i Stavanger behandler spørsmålet om administrasjonen skal utrede sprøyterom torsdag ettermiddag. Det går mot ja til utredning. Det har vært ulike flertall i kommunalstyrene for oppvekst (ja) og levekår (nei). I arbeidsutvalget fremmet Ap, V, Sp og SV et fellesforslag med tiltakspakke for de mest sårbare og sykeste opiatmisbrukerne, også en vurdering av sprøyterom etter modell fra Oslo og Bergen.

Ap har fem stemmer, V to, Sp én og SV én, og i tillegg har støtten til utredning vært krystallklar i MDG (én stemme). Da vil i tilfelle 10 av formannskapets 19 representanter sikre flertall. Frp har to representanter, og gruppen er delt.

– Vi har allerede helsestasjon for denne gruppen i sentrum, og eget sprøyterom er å legge til rette for misbruk, det ønsker ikke jeg, sier formannskapsmedlem Sissel Stenberg (Frp).

KrF har sammen med H støttet Stenbergs linje.

– Overdosedødsfallene i Stavanger er stabilt lave (5 i 2011, 9 i 2012, 7 i 2013 og 9 i 2014). Vi har ikke noen tro på at sprøyterom vil hjelpe, det er å gi opp folk. Vi ønsker andre tiltak. Fagstyret, levekårsstyret, som skal ivareta helheten, sier også nei, sier varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF).

Per A. Thorbjørnsen (V) reagerer på dem som sier nei.

– Det er underlig og nesten oppsiktsvekkende at noen ikke ønsker å skaffe seg mer kunnskap på dette området. Da er man rimelig katolsk om norsk narkotikapolitikk, sier Vs gruppeleder.

Han understreker at han ikke har konkludert om sprøyterom.

– Jeg er spent på utredningen, og det er åpenbart argumenter for og imot, hva som blir den endelige konklusjonen, vet jeg ikke, sier Thorbjørnsen, uansett klar for å tenke nytt:

– Jeg har fulgt norsk narkotikapolitikk siden 70-tallet, og den har ikke vært en suksess. Det har vært altfor mange dødsfall, enten med overdoser eller andre dødsfall relatert til misbruk. Hovedpoenget med forslaget er å ta vare på de sykeste misbrukerne, som har et skrøpelig behandlingsopplegg rundt seg, sier Thorbjørnsen.

Mer fra Dagsavisen