Stavanger

Mørk økonomi – prosjekter utsettes

Skattesvikten i Stavanger fortsetter, og nå brukes det 15,4 prosent mer i sosialhjelp for vanskeligstilte.

Stavanger-rådmannen legger fram tertialrapport for formannskapet torsdag, og her går det fram at mye planlagt nybygging er skjøvet ut i tid.

Cricketbanen på Lassa, som var sentral i fjorårets valgkamp og som har fått satt av 1 million kroner i 2016, er blant prosjektene der Stavanger skynder seg langsomt.

Banen er planlagt på Lassa idrettspark. Da må politikerne først behandle disposisjonsplanen for Lassa, som er planlagt til 1. november.

– Prosjektet kan dermed ikke gjennomføres i år, sier økonomisjef Kjersti Lothe Dahl i Stavanger kommune til RA.

Mindre forbruk

Barnehagen på Tasta, rehabiliteringen på Gautesete skole, Madlamark skole, innvendig ombygging på Lunde skole, fasader på Nylund skole, kommunale boliger i Oddahagen og Kari Trestakk vei, nye leiligheter og omsorgsboliger i Haugåsveien og rehabilitering i Lassaveien er prosjekter som går saktere framover enn tidligere budsjettert. Rådmannen ber politikerne flytte store millionbeløp til neste års budsjett.

Hillevåg Torg, som har fått satt av 11 millioner kroner er blant prosjektene som ikke kommer så raskt som tidligere planlagt.

– Arbeidet settes i gang i løpet av dette året, sier Dahl.

Administrasjonen vil sette av 3 millioner kroner i 2016.

Sykkel

Sykkelprosjektet på 50 millioner kroner, der 23,8 millioner kroner er satt av i 2016, er godt i gang, men heller ikke her er det full pedaltråkk.

– Prosjektet består av flere delprosjekter som gjennomføres over flere år. Framdriften i noen av delprosjektene tilsier at årets forbruk blir mindre enn budsjettert, sier Dahl.

Rådmannen foreslår å redusere årets bevilgning med 5 millioner kroner.

De dårlige tidene i Stavanger merkes både i skatteinngangen og i sosialhjelpsutgiftene. Det er brukt 31 millioner kroner mer på sosialhjelp til vanskeligstilte enn budsjettet på 177 millioner kroner, som dessuten var økt fra fjorårets budsjett på 154 millioner kroner.

Lothe understreker at det er stor usikkerhet om prognosene, men det ligger nå an til at netto sosialhjelpsutgifter øker mer 23 millioner kroner i forhold til regnskap 2015, altså rundt 15 prosent.

Mer i eiendomsskatt

Ett lyspunkt: Det vil komme inn 5 millioner kroner mer i eiendomsskatt i 2016 enn tidligere beregnet. Dette er tall som kommer fram etter fakturering av andre termin i år.

Det er blitt 173 ekstra stillinger i 2016, i hovedsak innen flyktningsektoren.

– Kommunen mottar økt integreringstilskudd fra staten som skal dekke denne meraktiviteten, sier økonomissjefen.

Dessuten er det kommet et bofellesskap på Austbø.

Mindre utgifter til lønn og pensjon enn kalkulert bidrar på plussiden i kommunekassen.

– Lønnsoppgjøret for 2015 ble vesentlig rimeligere enn budsjettert, sier Dahl.

I tillegg til å gi lavere kostnader i 2015, gir dette også lavere kostnader i 2016, rundt 12 millioner kroner.

I handlings- og økonomiplanen for 2016–2019 ble lønnsoppgjøret for 2016 beregnet med utgangspunkt i en årslønnsvekst på 2,7 prosent. Resultatet ble rundt 2,3 prosent.

Nei til eldreboliger

Ett av de andre innspillene i tertialrapporten: Rådmannen vil ikke at Stavanger kommune kjøper egne boliger for eldre.

Bystyret vedtok ved behandlingen av budsjettet å starte arbeidet med å få på plass flere boliger som spesielt er tilrettelagt for eldre, der nye boformer for eldre vurderes og hvor eldre selv kjøper seg inn i et kompleks. Det ble satt av 200 millioner kroner til formålet, 5 millioner kroner er innarbeidet i årets budsjett. Nå ber kommuneadministrasjonen politikerne om å glemme dette prosjektet, som ikke anses som en lovpålagt oppgave.

– Rådmannen er av den oppfatning at utbygging av boligene ikke er relatert til eldre som kommer inn under vedtak etter helse- og omsorgslovgivningen, sier økonomisjef Kjersti Lothe Dahl.

Administrasjonen foreslår heller at kommunen bidrar med å tilrettelegge for seniorboliger i privat regi, blant annet gjennom en prosjektkonkurranse om seniorboliger på Vålandstun-tomten.

– I tillegg vil kommunen både som planmyndighet og grunneier stimulere til bygging av boliger som er tilpasset dagens og morgendagens eldre, sier Dahl.

Sykefravær litt ned

Av andre nye tall kan det sykefraværet per august er for Stavanger kommune samlet på 8,6 prosent, og det er 0,2 prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor. Det totale sykefraværet fordeler seg på 3 prosent korttidsfravær og 5,6 prosent langtidsfravær. Sykefraværet er over måltallet på 6 prosent.

Driften går dårligere enn beregnet.

Rådmannen går inn for å nedjustere anslaget for netto driftsresultat i 2016 til 2,0 prosent.

Lyse AS bidrar ekstra til kommunekassen, og gir 1,2 millioner kroner mer enn forventet gjennom posten «disponering av frikraft».

Barnehagen på Eiganes (tidligere fransk barnehage) blir 1 million kroner dyrere enn beregnet.

Stavanger svømmehall skal rehabiliteres, men det arbeidet settes i gang først i vinter, slik at det spares 41 millioner kroner på 2016-budsjettet.
Da kan også administrasjonen konstatere at det tikker inn 900.000 kroner mer i billettinntekter i 2016 enn tidligere beregnet.

Mer fra Dagsavisen