Stavanger

Mor og datter møter ulike utfordringer i samme jobb

Da mor var nyutdannet var det ikke lett å være kvinnelig advokat. Det er bedre nå, men å følge i mors fotspor byr på egne utfordringer.

Hos Advokatfirma Skretting i Stavanger er det bare kvinnelige ansatte. To av de tre advokatene i firmaet, er mor og datter, Arnhild og Solveig Skretting.

Det er Arnhild som driver firmaet.

–   Det har vært et bevisst valg å bare ha kvinner. I advokatverden er det sånn at alle de største firmaene består av menn. Det å løfte opp andre kvinner har vært en greie for meg. Jeg tenker at damer kan, og damer vil, sier Arnhild Skretting til RA.

For to år siden gikk gjennomsnittsalderen i Advokatfirmaet Skretting veldig ned. Da var Solveig Skretting 23 år og nyutdannet jurist, og var klar for å begynne i moren sitt firma.

– Det å være så ung i dette yrket har hatt sine utfordringer, sier Solveig til RA.

Hun er en av de yngste kvinnelige advokatene i Rogaland.

– I dette yrket er det mange som ser for seg at en advokat skal være eldre og erfaren, så jeg har opplevd å få spørsmål om hvor gammel jeg er, og om jeg har vært i retten før. Det virker som noen ikke helt har tiltro på grunn av at jeg er så ung, sier Solveig Skretting.

Hun påpeker at det ikke er utfordrende nå som hun er 25 år, men at det var verre da hun var nyutdannet.

– Men jeg tenker likevel at det bare viser at jeg har stått på og fått til noe før alle andre, det bør være en positiv ting. Alderen setter ikke begrensninger på hvilken kompetanse jeg besitter, sier Solveig.

LES OGSÅ: Slik blir Black Friday i år

Juss med morsmelken

Arnhild Skretting tok jussutdanningen da hun var ganske voksen, i kombinasjon med at hun fikk barn. Solveig ble født det samme året Arnhild hadde sin første eksamen i juss.

– Jussen fikk hun bokstavelig talt inn med morsmelken, sier Arnhild.

På den tiden var det ganske tøft å komme inn advokat-miljøet som nyutdannet kvinne.

– Det ble krevd mye mer av oss enn det ble av menn, forklarer Arnhild.

Det er en av grunnene for at hun er opptatt av å løfte kvinner opp.

– Jeg prøver å gjøre det enklere for de, og gi det jeg har slåss for videre til andre.

For datteren Solveig er det ikke nødvendigvis det å være kvinnelig advokat som er utfordrende i 2020, men hun har opplevd at det å være datter til sjefen byr på sine egne utfordringer.

Arnhild påpeker at hun har jobbet med kollegaer tidligere som var far og sønn, noe som er helt naturlig i advokatverden, men mor og datter, det har vært ganske spesielt, sier begge.

Solveig husker spesielt den første saken sin i retten.

– Arnhild var med som er sikkerhetsnett, og da ble det uttalt fra en kommuneadvokat «om jeg sitter der og får notater av mammaen min,» det ble sagt inne i retten foran nemndleder og hele pakken. Det er flere ganger et veldig fokus på at hun er moren min, og ikke sjefen eller kollegaen min, sier Solveig.

Også Arnhild sier hun har opplevd lignende. Blant annet har hun fått spørsmål fra dommere om hvordan det går å jobbe som mor og datter.

– Det hadde de aldri spurt en far og sønn om, sier Arnhild.

Begge påpeker at de ikke er hårsåre, men synes det er litt spesielt at man ikke har kommet lenger i 2020.

Både mor og datter brenner for yrket de har valgt, og synes det er vanskelig å legge det fra seg når arbeidsdagen er over.

– De andre i familien er nok litt leie av å høre oss snakke om jobb, men det er ikke bare en jobb, det er en livsstil, sier de.

LES OGSÅ: Ny mastergrad skal dekke viktig behov i næringslivet

Solveig kjemper for likestilling for fedre

Solveig Skretting jobber spesielt med strafferett og barnerett, og er opprørt over hvordan fedre blir møtt i saker om fast bosted og samvær etter barneloven.

– Jeg har sakte, men sikkert de siste årene begynt å ha mange saker hvor jeg forsvarer fedre, sier Skretting.

Hun forklarer at sakene involverer fedre med små babyer, hvor mødrene flytter av gårde, og på en måte får aksept av domstolene for å gjøre det.

– Men, det er ingenting med disse fedrene som tilsier at de ikke kan ha omsorgen på lik linje med mødrene.
Solveig sier det gjør henne veldig opprørt.

– Uansett hvor mye jeg kjemper for det, uansett om jeg står inne i retten, og gjør det beste jeg kan, oppleves det som at det ikke har noe å si. Jeg er opprørt av systemet vi er inne i nå, sier hun.

Hun mener det er viktig å gi fedrene en sjanse.

– Vi ser dessverre at i noen domstoler, uten å nevne hvilke, er det en ganske klar føring på at det er mødre som har førsteretten uansett hva.

Hun synes det er vanskelig å legge sakene fra seg når hun kommer hjem fra retten, og kan ofte være opprørt når hun kommer hjem.

Solveig påpeker at Arnhild har skreket om dette med menneskerettigheter i 20 år, og at nå skal hun gjøre det samme som moren sin.

– Jeg skal ikke gi meg, jeg skal fortsette helt til de hører meg. Vi må ha det tydeligere inn i loven, sier Solveig Skretting.

Mer fra Dagsavisen