Nyheter

Mobber digitalt

Korona-nedstengningen av skoler kan ha bidratt til en økning i digital mobbing

I midten av mars ble skoler, klasserom og friminutt stengt, og undervisningen ble flyttet til det digitale. Selv om skolene nå er åpnet opp igjen, er det fortsatt gjeldende smitteverntiltak og mye sosialt foregår derfor på internett framfor i den fysiske virkeligheten.

– Det er nok en viss sjanse for at det har foregått mer digital mobbing i disse tider, sier Hildegunn Fandrem, professor ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning ved UiS.

Digital mobbing er en type mobbing hvor mobberen sender sms eller bruker sosiale medier som plattform for å mobbe. Tall fra Medietilsynet 2020 viser at 97 prosent av alle 9-18-åringer har egen mobiltelefon, 70 prosent egen datamaskin og 57 prosent har eget nettbrett. Unge lever derfor i stor grad en digital hverdag, noe som kan gjøre det vanskelig å unnslippe dersom de blir mobbet på denne måten.

– Man kan ikke skjerme seg på samme måte fordi man gjerne har telefonen med seg døgnet rundt og det som skrives på nett ligger der en gang for alle, sier Fandrem.

Tall fra Medietilsynet i 2018 viser at nesten dobbelt så mange barn og unge sier at de har vært utsatt for digitale krenkelser og mobbing enn det foreldre vet om.

– Dette betyr at det er betydelig mer mobbing på digitale medier enn foreldrene er klar over. Viktigheten av at voksne viser interesse for barnas digitale liv støttes også av forskning som viser at der foreldre ikke viser slik interesse, er det også større risiko for at barnet blir utsatt eller utsetter andre for digital mobbing, sier Fandrem.

LES OGSÅ: Politikerne ønsker å bygge høyhus

Avtar med alder og årstrinn

Tidligere i år kom Elevundersøkelsen for 2019 ut. Her kommer det fram at antallet som rapporterer at de blir mobbet av medelever, voksne eller digitalt av noen på skolen, avtar med alder og årstrinn. På videregående skoler melder de altså om de laveste mobbetallene, men også ungdommer og ungdom trenger de voksne.

– Voksne er uansett viktige som forbilder og det å kunne ha en dialog om det som skjer på nett er viktig uansett alder, sier Fandrem.

Lektor på Gand videregående skole i Sandnes, Jørgen Jakobsson, sier at de har hatt stor oppmerksomhet rettet mot mobbing, og at de snakker med elevene om konsekvenser av mobbing og digital uthenging. Han forteller at nettmobbing har vært et stort problem i samfunnet lenge, men han tror at mobbingen kan ha roet seg siden den daglige kontakten nå er annerledes blant mobber og mobbeoffer.

– Jeg var selv et mobbeoffer på skolen. Da jeg ikke var på skolen ble jeg ikke mobbet, men da jeg vokste opp hadde vi ikke sosiale medier heller, sier han.

###

Lektor Jørgen Jakobsson, Gand videregående.

LES OGSÅ: Billigere elevkonserter blant gladsaker i ny budsjettrunde

Henger sammen med angst

Han tror at elevene kan identifisere seg og at åpenheten kan føre til mindre mobbing, hvert fall i hans timer.

Fandrem har forsket på digital mobbing, og et funn er at denne type mobbing i sterkere grad henger sammen med angst, enn tradisjonell mobbing. Man har gjerne mobiltelefonen med seg hele tiden kommer ikke unna på samme måte som når mobbingen skjer ansikt til ansikt.

– Det at det også kan spres til et mye større publikum når det skrives og sendes digitalt kan også være noe av forklaringen på at denne type mobbing i større grad kan henge sammen med angst sammenlignet med når mobbingen skjer på den fysiske arena, sier hun.

Selv om det rapporteres om at mobbing avtar med alderen, øker forespørselen av nakenbilder med alderen. Det er spesielt jenter som er utsatt og 46 prosent av 13 til 18 åringene som svarte på medietilsynets rapport, har blitt spurt om å dele et nakenbilde av seg selv. Av disse var det 42 prosent ble spurt av en ukjent på internett.

– Vi har snakket om konsekvenser og deling av nakenbilder. Vi har sagt at elevene ikke må finne på å sende det, selv ikke til kjæresten, sier Jakobsson. Han legger ikke skjul på at han kunne ønske det ble tatt opp med elevene tidligere.

Mer fra Dagsavisen