Nyheter

Mistet moren i kreft: – Det gjorde meg tøffere

Stavanger-artisten Hanne Vasshus kan verken slå hjul eller sjonglere, men hun kan synge. Derfor bruker hun stemmen for å samle inn penger til kreftsaken – og for å hedre moren sin.

Lørdag arrangerer Kreftforeningen, sammen med Storhaug Productions, gratis gatefestival i Fargegata for å sparke i gang Krafttak mot kreft. Da Stavanger-artisten Hanne Vasshus ble spurt om å stille opp, kom svaret fort.

– Jeg sa ja med én gang. Det er så mange mennesker som er berørt av kreft på en eller annen måte, så vi trenger mer oppmerksomhet rundt det, og mer penger til forskning, sier Vasshus.

– Jeg kan verken slå hjul eller sjonglere. Men synge kan jeg. Så det er min måte å bidra til dette på, legger hun til.

LES OGSÅ: – Det er dumt at menn ikke snakker om prostatakreft

Solen gikk opp og ned

For Hanne Vasshus er engasjementet i kreftsaken personlig motivert. For snart tre år siden mistet hun moren sin. Det skjedde brått og uventet, og det tok ikke mer enn tre måneder fra diagnosen ble stilt, til hun var borte.

– Det gikk så fort, og vi var nok litt i sjokk, sier Vasshus, og beskriver sorgen som å være helt alene i et stille landskap.

– I tiden etterpå gikk jeg rundt og så folk som smilte og lo, og jeg lurte på hvorfor de koste seg? Hvorfor gikk solen opp, og så ned igjen? Jeg hadde det så vondt, og jeg skjønte ikke hvorfor ikke alle andre også hadde det like vondt som meg. Da følte jeg meg veldig ensom.

Men i all sorgen grodde det også ut noe fint. Hanne Vasshus brukte pengearven fra moren på å produsere nytt album, og sorgen til å produsere ny musikk.

– Jeg brukte ikke arven på hus eller bil som andre kanskje ville gjort. Mamma ba meg om å følge drømmene mine. Så da gjorde jeg det, sier Vasshus.

– Jeg brukte arven og følelsene på noe som gir næring til meg og min flamme – musikk. Så det kom noe godt ut av det, og jeg tror hun ville vært stolt av resultatet, legger hun til.

Hanne Vasshus slapp nylig sitt andre album «A House». Hun sier selv at hun ikke ønsker å bli oppfattet som «hun som synger om sin døde mor», men en av låtene, «Ein nye vår», den eneste norske låten på albumet, er en hilsen til henne.

– På den måten er hun litt med meg, alltid. Og det føles ganske godt, sier hun.

LES OGSÅ: Den nærmeste familien om livet etter Theas død

Ekte og ærlig

Under morgendagens gatefestival i Fargegata skal Hanne Vasshus spille på utestedet Blyge Harry. Hun forteller at både nye og gamle låter vil bli spilt, men i en litt uvant setting.

– Det blir bare meg og gitaren, så det blir nedstrippet, ekte og ærlig. Publikum får høre hvordan låtene høres ut før jeg involverer musikere og produsenter. Jeg grugleder meg litt, for det blir veldig intimt. Men samtidig tror jeg det blir en flott konsert, og en flott dag, så jeg håper virkelig folk kommer, sier Hanne Vasshus til RA.

LES OGSÅ: Den første julen uten pappa

Drømmer og ønsker

Artisten mener det er viktig å snakke om sorg og død, selv om det er vanskelig, fordi det er noe veldig mange kommer til å oppleve i løpet av livet. Selv mener hun at hun på mange måter har blitt sterkere av tapet.

– Livet hardner et menneske, og å miste mamma gjorde meg tøffere. Jeg har fått en «drive» i meg, og jeg har lyst til å få oppfylt mine drømmer og ønsker – ikke bare tenke og snakke om det lenger. Etter mamma døde har jeg gitt ut plate, vært i USA, spilt på Folken og dratt på turné. Jeg har fått til mye av det jeg har lyst til, sier hun, og tar en liten tenkepause.

– Så mitt poeng er egentlig at man må leve. Og mens man gjør det, må man gjøre det som gjør en lykkelig, uavhengig av hva folk mener om det, legger hun til.

LES OGSÅ: Russ mot kreft

Kreftforeningen: – Håper på tre millioner kroner

Arrangementet Krafttak mot kreft går i år av stabelen for 13. gang. Tidligere har Kreftforeningen alliert seg med P4s Vinterlyd, men i år ville de finne på noe nytt og lokalt, noe som resulterte i morgendagens gatefestival som kickstarter aksjonen.

– Vi kom fram til at Fargegaten er en spennende arena å bruke. I morgen blir det konserter i hele gaten, i tillegg til barnedisko, familieaktiviteter og grilling. Det er meningen at det skal være et arrangement som når alle, ikke bare barnefamilier, sier aksjonsleder Maren Jacobsen til RA.

Arrangementet er gratis, men det vil være bøssebærere i gaten, og publikum vil i tillegg bli oppfordret til å vippse. I år er temaet for årets aksjon senskader etter kreftbehandling.

– Hvert år er det nytt tema, og i år går pengene uavkortet til senskader etter kreftbehandling av alle typer. To tredjedeler går til forskning, mens en tredjedel går til pasienttilbud, sier aksjonslederen.

Russen er hovedsamarbeidspartneren til Krafttak mot kreft, og de står for hele 90 prosent av de innsamlede midlene hvert år. De går med bøsser, og i tillegg holder de på med digital innsamling.

– I fjor samlet vi inn i underkant av tre millioner kroner i Rogaland. I år ønsker vi å slå fjorårets rekord, og å samle inn over tre millioner kroner i fylket, sier Jacobsen.

LES OGSÅ: Gratis vaksine som kan forhindre kreft

Krafttak mot kreft:

* Krafttak mot kreft (KMK) er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon.

* Siden de første bøssebærerne gikk fra dør til dør i 2006 er det blitt samlet inn over 260 millioner kroner til kreftsaken gjennom KMK.

* KMK foregår de to første ukene i mars hvert år. Da besøker nærmere 25.000 bøssebærere norske husstander, og samler inn penger til kreftforskning og til tilbud til de berørte.

* I 2018 er temaet senskader etter kreftbehandling.

* Fra og med 2018 er ikke Kreftforeningen lenger med på konsertturneen Vinterlyd. I stedet arrangeres det gatefestival i Fargegata i morgen.

* Gatefestivalen varer fra klokken 13.00 til 15.00 lørdag, og arrangementene og konsertene finner sted på Cirkus, Hanekam, Blyge Harry og Frøken Phil. I tillegg til konserter blir det blant annet grilling og ansiktsmaling.

* I tillegg til Hanne Vasshus, skal også Elin Furubotn, Magnus Bokn, Olav Larsen og Kristina Pedersen spille.

Mer fra Dagsavisen