Mister millionstøtte rett før start

Roy Hegreberg og Tour des Fjords blir fratatt nesten én million kroner av kulturminister Trine Skei Grande, kun en uke før rittet skal starte.

Følg RA Sporten på Facebook!

Kulturminister Trine Skei Grande (V) står ved sin avgjørelse om å kutte 950.000 kroner i den statlige overføringen til Tour des Fjords slik at Ladies Tour of Norway kan få mer. Det mener både Alexander Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn, og rittdirektør i Tour des Fjords, Roy Hegreberg er svært uheldig.

– Jeg er dypt bekymret for det som nå har skjedd. Det gir inntrykk av at statsråden bør sette seg bedre inn i hva som er realiteten for norsk sykkelsport, sier Ørn til VG.

LES OGSÅ: Disse kommer til Tour des Fjords

Manglende forståelse

Kulturministeren tar ikke fra de rike og gir til de fattige. Hun tar fra de fattige og gir til andre fattige, argumenterer Ørn.

– Disse rittene er avhengige av forutsigbarhet i bevilgningene. Da kan man ikke ta bort én million kroner et par uker før rittet skal arrangeres, uten at det er gitt noen signaler om dette i forkant, sier han.

Ørn mener det er meget oppsiktsvekkende at man velger å gjøre dette så kort tid før et stort arrangement, og at det viser at man ikke forstår noe som helst av hvordan slike arrangementer organiseres. Rittdirektør Roy Hegreberg fortviler også.

– Vi kommer med tidenes startfelt, men så er det vi som får desidert minst. Det synes jeg er litt urimelig. Vi har bygd stein på stein og har ingen rike onkler i ryggen. Andre ritt får helt andre bevilgninger, og det føles litt dårlig gjort, sier Hegreberg til VG.

LES OGSÅ: Tour des Fjords: Fra 250.000 til 25 millioner

Skivebom fra Skei Grande

Mens nordnorske Arctic Race of Norway er i en særstilling og får 15 millioner kroner av myndighetene, må andre store sykkelritt dele en pott på fem millioner kroner årlig fra kulturdepartementet.

– Det må jo være litt rettferdighet. Arctic får 15 millioner i året. Vi andre må dele fem millioner. Vi har hatt halvannen million kroner. Når vi nå skal holde to arrangementer (nyskapningen Hammer Series i tillegg), så kuttes vi enda mer. Vi er det eneste arrangementet som er heleid av idretten selv. Skal det straffes? spør Hegreberg.

Konfrontert med kritikken skriver Trine Skei Grande i en e-post til VG at tildelingen til Ladies Tour of Norway er ment å bidra til økt likestilling i idretten og utvikling av kvinnesykling i Norge.

– Dersom avgjørelsen til Grande var å ramme sykkelforbundet, så treffer hun ikke. Avgjørelsen vil gå ut over norsk sykkelsport generelt, også kvinnesykling. Tour des Fjords har en klar målsetting om å inkludere kvinner på sikt. Dersom Grande vil gi Ladies Tour én million ekstra, bør den totale potten økes til seks millioner i stedet, sier Kristoffs trener.

Tour des Fjords starter 22. mai, mens Hammer Stavanger starter 25. mai.

LES OGSÅ: Tour des Fjords vil arrangere kvinneritt i 2020