Nyheter

Klovner inntar sykehjem i Norge

Klokkeklovnene danser swing, spiller rock, synger arier og gjør i grunn alt beboere ved Blidensol sykehjem i Stavanger har lyst til.

– Det er så løye!

Beboer Torunn Hauge (89) ved Blidensol sykehjem i Stavanger skrattler før hun i det hele tatt har rukket å sette foten inn i dagligstuen hvor to rødneser har tatt turen denne tirsdagen. Der inne sitter klovnene Lykke og Lukas på huk og blåser små fjær på en smilende beboer i rullestol som har fått en rosa fjærboa dandert rundt halsen.

I et annet hjørne sitter en annen beboer tilsynelatende uinteressert lenestolen sin. Hauge tar på sin side umiddelbart kontakt med klovneduoen. Hun har nemlig sett dem før og vet hva det går i: Klovnene skaper små, gode øyeblikk sammen med dem.

Rødnesene tilhører den ideelle organisasjonen Klokkeklovnene som har spesialisert seg på å få kontakt med mennesker med demens. Siden 2010 har de besøkt sykehjem over hele landet. Klovnene har ikke et manus som de forholder seg til. Alt som skjer er med utgangspunkt i mennesket de møter der og da.

Fire ganger har Klokkeklovnene vært på Blidensol sykehjem de to siste ukene. På bildet er klovnen Anette og klovnen Efrem sammen med pasienter.

Torunn Hauge (89) sammen med klovnene Lykke og Lukas. ALLE FOTO: CAROLINE TEINUM GILJE

LES OGSÅ: Klovner skal muntre opp demente (RA+)

Synger arier

– Tanken bak arbeidet vi gjør er å lese enkeltpersonen og møte personen bak sykdommen. Med klovnenesen på har vi mulighet til å se mennesker med et annet blikk. Klovnen ser ikke feil, men møter andre kun med kjærlighet, sier klovnen Lykke, som egentlig heter Anette Løbach og er utdannet skuespiller. Klovnen Lukas er Efrem Stein, også han skuespiller.

– Mange tror klovner kun er for barn og tilhører sirkus, men det er misforstått. Går vi langt tilbake i historien har jo narren vært en kjent klovneskikkelse. Den har blant annet hatt som oppgave å gi et annet blikk på samfunnet som gjorde  folk årvåkne. Det er noe av det samme som skjer når vi besøker eldre. Vi prøver å aktivere og stimulere sider ved de eldre. Det har ikke noe med det barnlige å gjøre, sier han.

Fire ganger har Klokkeklovnene vært på Blidensol sykehjem de to siste ukene. På bildet er klovnen Anette og klovnen Efrem sammen med pasienter.

Klokkeklovnene gjør seg klare for å besøke beboere på Blidensol sykehjem. Noen får treffe klovnene i fellesarealene på sykehjemmet, andre får en visitt på rommet sitt. 

LES OGSÅ: Nå får bestemor «smartbleie» (RA+)

Håper på budsjettpost

Siden august har duoen vært 16 dager ved Blidensol sykehjem. Organisasjonen ønsker nemlig å etablere seg i Stavanger, skrev RA i mars. Målet med besøkene er å vise seg fram. Midler til høstens besøk har de fått fra Kavlifondet og SR-Bank.

– På sikt håper vi på en budsjettpost i Stavanger kommune, sier Einar Tønnessen, daglig leder i Klokkeklovnene.

Ved Blidensol sykehjem kommer etter hvert beboer Marit Iversen (72) inn i dagligstuen. Hun er ikke vanskelig å be når klovnen Lukas setter i arier. Sammen stemmer de lystig i høye og lave toner.

Fire ganger har Klokkeklovnene vært på Blidensol sykehjem de to siste ukene. På bildet er klovnen Anette og klovnen Efrem sammen med pasienter.

Marit Iversen (72) og Lukas synger for en av beboerne som har fått låne Lykkes fjærboa. 

Positiv virkning

Fagleder ved Blidensol, Arja Rissanen, forteller til RA at mange i personalet først var skeptiske til klovnebesøket.

– Vi tenkte at det kunne bli for barnslig, og vi ser jo også at dette ikke er for alle. Men tilbakemeldingene fra de ansatte er at Klokkeklovnene gir gode opplevelser til veldig mange, sier hun.

Personer med demens husker ikke alltid klovnebesøkene. De har likevel en positiv virkning på beboerne, er hennes inntrykk.

– De sitter igjen med en følelse av at det har skjedd noe kjekt. Vi ser at de i ettertid smiler, er roligere, spiser og sover bedre. Opplevelsen sitter i lenge.

###

Klokkeklovnene Lykke og Lukas. 

LES OGSÅ: Bryter arbeidsmiljøloven oftere i sykehjem (RA+)

Ikke for alle

I den store pårørendeundersøkelsen til Stavanger kommune kommer det fram at pårørende stort sett er fornøyde med  Stavangers sykehjem, men aktivitetene som tilbys sykehjemsbeboere treffer ikke helt, skrev Aftenbladet forrige uke.

Men noen budsjettpost til Klokkeklovnene er det ingen planer om, ifølge direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse. Årsaken er denne: «Klokkeklovnene passer for noen, men ikke for alle», skriver hun i en tekstmelding til RA.

«Sykehjemmene har behov for ulike tilbud, og det er litt opp til dem selv å finne aktivitetstilbud som treffer de ulike gruppene», påpeker hun.

Mykner opp

I dagligstuen ved Blidensol blir det stadig mer liv. Beboeren i det ene hjørnet, som til nå har skult skeptisk på klovnene, mykner plutselig opp. Klovnen Lukas har nemlig dratt i gang Elvis-låten «Blue Suede Shoes».

Plutselig står hun på golvet og gynger forsiktig sammen med ham. Deretter rister hun mer og mer løs og synger med.

– Vil du en gang til? spør klovnen?

– Ja! sier hun, både én og to ganger til.

Fire ganger har Klokkeklovnene vært på Blidensol sykehjem de to siste ukene. På bildet er klovnen Anette og klovnen Efrem sammen med pasienter.

Oppdraget på første avdeling er utført. Snart skal flere beboere få en rødnesevisitt. 

Mer fra Dagsavisen