En varebil kjørte inn i en folkemengde på turistgaten Las Ramblas i Barcelona fredag. Spansk politi mener det er et terrorangrep. Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Minst 12 drept etter terror i Barcelona

To personer er pågrepet etter terrorangrepet i Barcelona, ifølge myndighetene i Catalonia. Antall drepte er nedjustert til tolv.

– Jeg fordømmer terrorangrepet i Barcelona på det sterkeste, skriver regionen Catalonias innenriksminister Joaquim Forn på Twitter.

Den regionale presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, bekrefter at to personer er pågrepet etter terrorangrepet i Barcelona torsdag ettermiddag.

En mann har blitt drept i en skuddveksling med katalansk politi, men det er foreløpig ikke bekreftet om dette er en av gjerningspersonene. Mannen nektet å stoppe i en politikontroll, og kjørte ned to politimenn.

Myndighetene meldte tidligere at 13 personer ble drept i angrepet, men dette ble av Puigdemont nedjustert til tolv personer. 80 personer er skadd.

Islamistgruppen IS har tatt på seg skylden for angrepet via sitt nettsted Amaq. Det melder den amerikanske overvåkingsorganisasjonen SITE Intel Group, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Lette etter mistenkte

Etter angrepet opplyste politiet at de lette etter til sammen to gjerningsmenn. Bevæpnet politi lette i gater, butikker og kafeer.

En av de mistenkte etter terrorangrepet er en ung mann av nordafrikansk opprinnelse, ifølge avisa El Mundo. Ifølge El Pais har politiet opplyst at de har funnet et spansk pass i bilen som kjørte inn i folkemengden.

Politiet opplyste at de lette etter en mann som er 1.70 meter høy med en hvit skjorte med blå striper.

– Meningsløs terror

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterte angrepet på Twitter torsdag kveld.

– Uskyldige rammet av meningsløs terror i Barcelona. Mine tanker går til alle de som er rammet, skriver hun.

Las Ramblas er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister. Det norske Utenriksdepartementet har foreløpig ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet av terrorangrepet i Barcelona.

Pressevakt Ane Lunde i Utenriksdepartementet sier ambassaden jobber for fullt med å kartlegge om nordmenn kan være rammet.

– Vi oppfordrer nordmenn som er i området, om å kontakte sine hjemme, sier Lunde til NTB.

– Hørte folk som skreik

Barcelona er en svært populært turistby, og et yndet reisemål også for nordmenn. Det gjør det ekstra vanskelig for norske myndigheter å få oversikt.

– Det er selvfølgelig krevende. Ambassaden bruker sine kontaktpunkter, som lokalt politi og lokale myndigheter, sier Lunde.

Aage Gramstad fra Sandnes var vitne til hendelsen.

– Vi hørte en bilmotor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, sier han til Stavanger Aftenblad.

Kilder i politiet forteller at føreren av varebilen flyktet fra stedet til fots. Mange av de såredet fikk behandling av helsepersonell på stedet.