Nyheter

– Mindre vold i Stavanger-skolene

Det oppstår færre volds- og trusselhendelser i Stavanger-skolene om dagen. Skolesjefen i kommunen mener klare tiltak er grunnen til nettopp det.

Dagsavisen var nylig ute med en serie saker om vold og trusler i Osloskolen, hvor det viser seg at omfanget registrerte hendelser har steget betraktelig år for år.

På grunnskolenivå i Stavanger går antallet registrerte vold- og trusselhendelser derimot ned.

I fjor ble det registrert 798 hendelser i Stavangerskolen. I 2015 var det 949. Nedgangen tilsvarer 16 prosent, noe Stavanger kommunes skolesjef, Jørn Pedersen, ser på som en svært gledelig utvikling.

– Vold og trusler i skolen er et stort problem. Ikke bare for skolen og lærerne, men også medelever, eleven selv og dens familie. Rapporter viser at vi er inne i en fin utvikling, men vi kan aldri slappe av på dette punktet, konstaterer Pedersen overfor RA.

For tallene er fremdeles høye, og derfor jobber skolesjefen og skolene i Stavanger med konkrete tiltak for å bedre statistikken ytterligere.

LES OGSÅ: Endrer loven om nødvendig: Verstingelevene skal utvises

– Skolene tar det på alvor

Det jobbes blant annet for å få på plass en enda bedre kultur for rapportering av uønskede hendelser i skolegården.

Ved jevnere rapportering skal de kunne opparbeide seg en størst mulig oversikt over tilstanden i Stavangerskolene, og vite hvor de må sette inn ekstra bistand.

Han oppfordrer derfor lærerne til å rapportere både små og store avvik, og i tillegg ha jevnlig kontakt med sine HMS-grupper.

– Vi oppfordrer skolene til å ha månedlige møter med HMS-grupper, hvor de legger fram månedens avviksrapporter. På den måten kan de finne effektive løsninger til problemene, sier han.

Den oppfordringen har skolene tatt på alvor, mener Pedersen.

– Tallene tyder på at det er mange som har gjort alvor av dette. På denne måten skaper de gode systemer som er en kjempefordel og nesten en forutsetning for å få registreringer av vold- og trusselsaker ned, sier skolesjefen.

Og selv om han er klar over at det sannsynligvis fremdeles finnes mørketall, mener han tiltakene er med på å sette lys på også dem.

LES OGSÅ: – Ofrer skolemiljøet for å spare penger

Tar opp temaet med elever

Den positive utviklingen i antall vold- og trusselhendelser lokalt, merkes også på Ullandhaug skole. Der er problemet nærmest fraværende, mener rektoren ved skolen, Unni Iversen.

– Det har gått fra å være et større problem tidligere, til å bli svært usynlig for oss. Jeg tror ikke lærere føler seg truet av elevene, og jeg tror heller ikke elevene er redde for å komme på skolen, sier Iversen.

En av grunnene til det er at elever og lærere snakker sammen om temaet vold og trusler i mye større grad enn tidligere. Det har vært med på å endre ungdomskulturen i en positiv retning, mener rektoren.

På Ullandhaug skole kaster de lys på temaet, og er opptatt av at elevene skal komme til lærerne om de opplever at de selv eller andre blir utsatt for vold og trusler, slik at lærerne kan ta tak i problemene.

LES OGSÅ: Skoler sier nei til tildekte ansikter i skolen

Trusler på sosiale medier

Selv om det blir færre tilfeller av vold og trusler i Stavangerskolene for tiden, tror Iversen at det som foregår av trusler i dag, i stor grad skjer gjennom sosiale medier.

– Derfor jobber vi med elevenes holdning til sosiale medier. I tillegg peker vi ut elever til å være trivselsledere. De setter i gang aktiviteter i skolegården, slik at elevene blir mer fysisk aktiv, og mindre aktiv på sosiale medier. I sum tror vi dette reduserer vold og trusler i friminuttene, sier Iversen.

Mer fra Dagsavisen