Nyheter

Mímir vil trygdeskam til livs

VALGPORTRETT: NAVs rådgivende leger fører til mer byråkrati i trygdesaker og kan oppleves nedverdigende for pasienter, mener Rødts Mímir Kristjánsson. Han vil ha dem fjernet.

– Det finnes i dag en idé om at uføretrygdede er såkalte trygdebeist som velger å gå på trygd. Men de aller fleste trygdede er alvorlige syke, eller verre: de har jobbet så hardt at de har slitt seg ut, sier Mímir Kristjánsson, Rødts ordførerkandidat i Stavanger, til RA.

Hans hjertesak i politikken er at syke, uføretrygdede og eldre mennesker skal slippe å skamme seg over at de bruker av samfunnets velferdsordninger. Oppmerksomheten rundt hva denne gruppen koster samfunnet, gjør ikke trygdeskammen mindre, mener han.

– Når en minister kan si at de burde ta seg sammen og komme seg opp om morgenen, så har vi et problem med hvordan vi omtaler trygdede.

Trygdet mamma

Rødt-toppen mener politikerne med et enkelt grep kan heve statusen for de nærmere 350.000 i Norge som går på uføretrygd: Fjern NAVs rådgivende overleger. Deres rolle er å gi råd til NAVs saksbehandlere dersom det er tvil om hvordan sykdomsdokumentasjonen fra klientens behandlende lege skal tolkes. Rådene tar saksbehandleren med i sin selvstendige vurdering i et vedtak om å innvilge for eksempel uføretrygd.

– NAV-legen mener jeg bare er unødvendig byråkrati fra staten. Vi aksepterer sykemelding fra lege i alle andre saker. Dagens ordning er dessuten nedverdigende for pasienten som nærmest må trygle for å bli trodd, sier han.

– Men kan det ikke være hensiktsmessig med en ekstra kontrollinstans for å forhindre at noen urettmessig blir tildelt støtte?

– At noen snylter på trygden i Norge tror jeg er et minimalt problem. Å tigge hos NAV er enormt skamfullt og man blir ikke rik av stønadene, sier Kristjánsson.

Han har selv en mor som i 15 år har gått på trygd som følge av kreftsykdom. I den nylig utgitte og mye omtalte boken «Mamma er trygda» tar han et oppgjør med fordommene mot denne gruppen.

Cruiseskipene ut av Vågen

Å utjevne forskjellen på fattig og rik er ideologien som ligger til bunn for Kristjánssons politiske engasjement.

– Oljå har gjort mange i Stavanger rike. Men det er også mange som ikke har fått være med på oljeeventyret. I en by med så mye rikdom som vår er det skammelig at nesten 3000 barn må vokse opp i fattigdom. Rødt er det partiet som setter kampen mot økonomiske forskjeller øverst, sier politikeren, som tidligere i år kom inn som et friskt pust i Stavanger-politikken etter å ha vært journalist og nyhetssjef i Klassekampen. Kristjansson var leder i Rød Ungdom fra 2006 til 2008.

Særlig to byutviklingssaker mener han blir avgjørende i mandagens kommunevalg: Hva skal gjøres med cruiseskipene i Vågen? Og hva skal bygges på Paradis-tomten ved Hillevågsvannet?

– Rødt har klare svar på begge. Vi vil ha cruiseskipene ut av Vågen og et tak på antall cruiseanløp til Stavanger. Og vi sier nei til Røkke og Aker BPs planer for Paradis, sier han.

Kommunistisk trussel

– Dere er blitt beskyldt for å være næringsuvennlige for å gå så hardt ut mot Røkke-planene. Hvordan vil Rødt legge til rette for at store næringslivsaktører investerer i byen og regionen?

– Helt konkret vil vi legge til rette for at Aker BP kan bygge et milliardbygg på Jåttå. Det er to stopp unna på banen. Det består hele den kommunistiske trusselen i akkurat nå, sier han humoristisk.

Utbygging på Paradis vil også han ha.

– Men vi ønsker mer variert struktur enn et gigantisk bygg for Aker BP.

– Hvorfor bør folk stemme på deg og ditt parti 9. september?

– Folk bør stemme Rødt fordi vi trenger et skifte i Stavanger etter 24 år med Høyre-styre. Det må bli mer enn et skifte i ordførerstolen, det må også bli et politisk skifte. Og så bør de stemme på meg fordi jeg er en politiker som tenker litt annerledes enn de fleste andre i bystyret.

Mer fra Dagsavisen