Den første synlige delen av oljefeltet Johan Sverdrup kom på plass i fjor sommer. Det skjedde da 26.000 tonn stål ble senket ned på Utsirahøyden. Produksjon skal startes i 2019. Foto: Jan Arne Wold / Statoil / NTB scanpix

Milliard-kontrakter til Aibel, Aker og Kværner

Aibel, Aker og Kværner er tildelt Johan Sverdrup-kontrakter med potensiell verdi på 11 milliarder.

Statoil har i dag tildelt Aibel en intensjonsavtale for prosjektering, innkjøp og bygging av dekket til prosessplattformen (P2) i fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen. I tillegg er en såkalt joint venture-kontrakt tildelt Kværner og Aker Solutions til en verdi av 3,4 milliarder.

Det melder Statoil torsdag morgen.

Betydelige ringvirkninger

Så langt har Johan Sverdrup-utbyggingen bidratt med kontrakter verdt mer enn 60 milliarder kroner, hvorav mer enn 70 prosent har blitt tildelt leverandører i Norge.

De to hovedkontraktene knyttet til andre fase av utbyggingen, vil bidra med arbeid til en rekke verft langs norskekysten – først og fremst i Haugesund, Egersund og Stord.

Ingeniørarbeidet hos Aibel vil skje primært i Asker og hos Aker Solutions i Stavanger.

3000 arbeidsplasser

Kontraktene vil bidra med opp til mer enn 3000 arbeidsplasser i Norge i byggeperioden fram mot oppstart i 2022.

– Johan Sverdrup vil skape store verdier for eiere og samfunnet i over 50 år. Det er gledelig at norske leverandører fortsatt demonstrerer konkurransekraft og at de skal bli med å videreutvikle neste fase i Johan-Sverdrup-utbyggingen, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Gledens dag for Aibel

Den endelige kontrakten med Aibel forventes signert senere i år og har en estimert verdi rundt åtte milliarder kroner.

–  Dette er en gledens dag i Aibel. Organisasjonen har opparbeidet en betydelig erfaring fra leveransen av Johan Sverdrup-boreplattformen, som nå ferdigstilles ved vårt verft i Haugesund. Vi ser fram til å fortsette realiseringen av neste fase av Sverdrup-feltet sammen med Statoil, sier konsernsjef i Aibel, Mads Andersen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Startet boringen på Johan Sverdrup-feltet

3500 medarbeidere

Kontrakten omfatter prosjektering, innkjøp og fabrikasjon. Arbeidet starter umiddelbart og vil bli ledet fra Aibels kontor i Asker.

Aibels ingeniørkontor i Thailand samt selskapets egne verft i Thailand og Haugesund vil også være sentrale i leveransen, som på topp vil engasjere rundt 3500 medarbeidere.

LES OGSÅ: Byggestart på Johan Sverdrup-kjempe

Største i selskapets historie

Med en estimert verdi på rundt åtte milliarder kroner og en totalvekt på 23.000 tonn vil prosjektet være det største i Aibels historie og en av de største enkeltkontrakter som har blitt tildelt på norsk sokkel noensinne.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup-feltet enda mer lønnsomt enn antatt

- Vi i Aibel er stolte over å ha fått denne tilliten fra Statoil og deres lisenspartnere, sier Andersen.

Oppstart for byggeaktivitetene vil være første kvartal 2019. Integrasjonen av de tre modulene er planlagt til å starte i løpet av andre kvartal 2021 og skal skje ved verftet i Haugesund.

Det ferdige plattformdekket på rundt 23.000 tonn skal overleveres til Statoil i første halvår 2022.

LES OGSÅ: Johan Sverdrup-utbygging:Kan gi 51.000 årsverk

Aker og Kværner

Kontrakten som tildeles joint venture mellom Aker Solutions og Kværner inkluderer ingeniørarbeid, innkjøp, og bygging av en utstyrsmodul for stigerørsplattformen, modifikasjonsarbeid på feltsenteret, og installasjon og integreringsarbeid i forbindelse med andre fase av utbyggingen.

Kontraktsverdien er på omkring 3,4 milliarder kroner, melder Statoil.

Arbeidet med selve modulen vil bli utført av Kværner på Stord. Inkludert ringvirkninger for underleverandører og lignende forventes kontrakten å generere arbeid for omtrent 2.000 personer.

– Vi ser fram til å jobbe med Aker Solutions i et fokusert samarbeidsselskap med en felles prosjektledergruppe, sier Elly Bjerknes, konserndirektør med ansvar for plattformprosjekter i Kværner.

Glad minister

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) gleder seg over kontraktene.

– At Aibel og Kværner/Aker har vunnet nye, store milliardoppdrag knyttet til byggetrinn to på Sverdrup, er svært gledelig. Sverdrup-utbyggingen er et levende bevis på hvor mange arbeidsplasser, store positive ringvirkninger og statlige inntekter petroleumsaktiviteten vår skaper, sier Søviknes.