Nyheter

Microsoft har startet bygging av datasenter

Microsoft bygger et datasenter i Stavanger-regionen. Beliggenheten er visstnok perfekt for et datasenter, men nøyaktig hvor det skal ligge får vi ikke vite.

Av Ingeborg F. Schriwer

Microsoft skal i løpet det kommende året bygge to datasentre i Norge. Lokasjonen er valgt strategisk.

– Det er mange faktorer som blir vurdert når man skal velge hvor disse datasentrene skal ligge. Både Stavanger- og Oslo-regionen ligger sentralt i Norge. Det er en fantastisk infrastruktur rundt dem, som gjør at vi kan levere raskt til markedet, samt at de ligger nært en stor andel av kundene som vi ønsker å nå, sier direktør for skyplattform og AI i Microsoft Norge, Christopher Frenning, som deltok på en konferanse i regi av Næringsforeningen tirsdag.

Det at det bygges to steder skyldes datasikkerheten. Hvis et av datasentrene skulle ha nedetid, så kan belastningen legges på et nærliggende datasenter. Det er også på grunn av datasikkerheten at Microsoft ikke ønsker å så nøyaktig hvor senteret er.

Skyplattform

Microsoft sin Azure er i bunn og grunn en skyplattform. Det er et globalt nettverk som knytter sammen datasentre, hvor man kan kjøre programvare, lagre data og koble dem sammen på nye måter.

Azure har også en rekke andre tjenester.

– Azure gir muligheter til å utvikle applikasjoner raskere og til å bruke kunstig intelligens for alle typer selskaper, så det viktigste skyen gjør er å gi bedrifter tilgang på teknologi som ellers har vært veldig lite tilgjengelig og veldig dyr. Man betaler også kun for det man bruker og man bruker bare tjenestene når man har behov for det. Azure er også tilgjengelig for bedrifter av alle typer og størrelser. Det gjør det også enklere og billigere for gründere som ønsker å starte opp egne bedrifter, sier han.

Hva merker vi?

Med det nye datasenteret vil det ikke komme så særlig med nye arbeidsplasser ettersom driften av Microsoft sine datasenter er industrialisert.

– Det store potensialet ligger i partnernettverket vårt og hos kunder som utnytter teknologien vår til å skape nye forretningsområder og dermed nye arbeidsplasser. Der ligger det et stort potensial for å videredigitalisere Norge, sier Frenning.

Azure er ikke bare for bruk i bedrifter, men også for enkeltpersoner.

– Man kan bruke Azure til å lagre data, utvikle applikasjoner og du kan kjøre din egen webside. Men det er jo en teknologisk plattform. Det gjør at den er relativt avansert, så den er ikke beregnet for en hvilken som helst enkeltperson. Men vi ser kjempemange studenter og skoleelever som bruker Azure, folk som bruker det til hobbyen sin og folk som bruker det til å lære seg teknologi. Alt dette kan gjøres på Azure med tilgang på teknologi man ikke tidligere har hatt allmenn tilgang på, forklarer Frenning.

Mer fra Dagsavisen