Nyheter

Michelin-representant har vært på befaring i Stavanger

Reiselivsdirektøren håper Stavanger kan bli vertskap for den nordiske Michelin-utdelingen allerede neste år.

Bilde 1 av 2

– Dette er et viktig og prestisjefullt arrangement å få til regionen. Å være vertskap for utdelingen av Michelin-stjernene vil virkelig sette Matfylket på det internasjonale kartet og bygge opp under det sterke matfaglige miljøet vi har i Rogaland, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, til RA.

Stavanger har allerede to restauranter med Michelin-stjerne, Re-Naa og Sabi Omakase har begge én stjerne hver. Nå kan Stavanger også bli vertskap for utdelingen av  de prestisjefulle utmerkelsene.

I over ett år har en egen prosjektgruppe i Region Stavanger jobbet med en søknad for at den nordiske Michelin-utdelingen skal legges til Stavanger i 2020 eller 2021. Fylkeskommunen, kommunen og en rekke lokale mat- og reiselivsaktører vært medspillere i dette arbeidet, i tillegg til Innovasjon Norge.

På nyåret ble søknaden sendt inn til Michelin-organisasjonens hovedkontor i Paris. Og den falt i smak, er Region Stavanger-ledelsens inntrykk.

– Vi forsto at vi var en relevant kandidat da vi kort tid etter å ha sendt inn søknaden fikk beskjed om at de ønsket å komme på befaring, sier Per Morten Haarr, kongressjef i Region Stavanger og prosjektleder for søknadsgruppen.

Slik ser søknaden til Region Stavanger ut.

Slik ser Michelin-søknaden til Region Stavanger ut. 

LES OGSÅ: Stavanger kan være vertskap for Michelin-utdeling

Utdeling i konserthallen?

I påskeuken skjedde befaringen. En bekreftelse på om arrangementet legges til Rogaland er ventet tidlig sommeren 2019, ifølge fylkesrådmannen i Rogaland. Hvis Region Stavanger får ja på sin søknad, kan det i så fall bli første gang Norge får tildelingen.

Både under framvisningen og i søknaden har gruppen fristet med ulike godbiter fra både Stavanger og flere andre steder i Rogaland.

Stavanger konserthall foreslås som lokale for avdekkingen av stjernene i neste års Michelin-guide. Også Kuppelhallen på Bjergsted kan være en aktuell kandidat for dette. Søknaden viser dessuten fram Stavangers beste kokker, Roger Asakil Joya, Sven Erik Renaa og Kjartan Skjelde, som alle har restauranter med Michelin-utmerkelser på CVen sin.

Lokale råvarer blir behørig presentert. Det samme blir også restauranter, festivaler, produsenter og gastronomiske opplevelser som festivalen Gladmat og ølfestivalen What's Brewing.

I tillegg lokkes det med nærhet til flyplass og en velutviklet infrastruktur for både nasjonale og internasjonale reisende. 

LES OGSÅ: Renaa ønsker bredere Michelin-guide (RA+)

– Virket fascinert

Haarr tror Stavanger-besøket gjorde positivt inntrykk på Michelin-representanten.

– Han virket fascinert at konseptet vårt. Stavanger er en region som har jobbet lenge med gastronomi, og som har gode restauranter. Vi er en vakker destinasjon, en by det er lett å komme til og med aktører som virkelig ønsker arrangementet hit, sier Haarr.

Ifølge Haarr trekker stjerneutdelingen om lag 500 deltakere.

– Det er ikke av de største arrangementene, men det er et prestisjearrangement som får bred mediedekning og som følges med på over hele verden. Det er ingen tvil om at Michelin-guiden er den listen eller rangeringen som står sterkest i kokkemiljøene. Vi har derfor jobbet strategisk og satset mye tid og ressurser for å bli vertsby.

LES OGSÅ: Re-Naa og Sabi Omakase beholder sine Michelin-stjerner (RA+)

Vil søke igjen

Ifølge Haarr er også Trondheim en sterkt kandidat som vertsby. Trønderne kunne i år skilte med stjerner til restaurantene Fagn og Credo. Heidi Bjerkan og Credo fikk dessuten prisen for årets bærekraftige restaurant under utdelingen i Aarhus i Danmark.

– Jeg tror kampen om å bli vertsby vil stå mellom Trondheim og Stavanger i år, sier Haarr.

Dersom ikke Stavanger trekker det lengste strået, kommer de til å søke igjen for de to påfølgende årene, bekrefter reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad.

–  Vi er jo allerede inni loopen, og har med årets søknad lagt et godt grunnlag for å bli valgt senere, sier hun.

Mer fra Dagsavisen