Viking-spillerne kunne endelig juble for seier igjen, etter tre måneder uten tre poeng i Eliteserien. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix

Mesterlig Viking-seier gir «hope in a hanging snore»

Viking-trener Ian Burchnall siterte Nils Arne Eggen etter at han hadde fått sin første seier på tre måneder som trener for de mørkeblå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking hadde de aller fleste faktorer mot seg før dagens kamp mot Kristiansund. Laget har allerede blitt avskrevet i nedrykkstriden, hadde ikke vunnet på tre måneder og møtte et Kristiansund uten tap på hjemmebane siden serieåpningen i april. 90 minutter senere er ikke alt snudd på hodet, men en mesterlig seier mot Kristiansund har blåst nytt liv i «the great escape».

– En vis mann sa engang at det er «hope in a hanging snore». Jeg har ingen peiling på hva det betyr, men det er litt sånn det føles for oss nå. Jeg sa før kampen at vi måtte gjøre det vi kunne selv, også får vi se an bildet etter denne runden er over. Jeg har ikke sett de andre resultatene, men vi gir oss ikke, sier Burchnall til Eurosport etter kampslutt.

LES OGSÅ: Viking vant første kamp siden juli

Oppofrende Viking-spill

På en dyvåt bane i ordentlig vestlandsvær i Kristiansund var det hjemmelaget som var best i innledningen, uten å skape noe. Men Viking klarte å løfte seg, og var gode på kontringer som ødela fasongen på hjemmelaget. Det var også en kontring som førte til Vikings første mål, da Zymer Bytiqi satte fart på mot KBK-forsvaret.

Kantspilleren kom seg ned til dødlinjen, og la ballen ut til Julian Ryerson som bredsidet ballen i mål. Vikings forse denne sesongen har vært å slippe inn mål like etter at de har tatt ledelsen, og tre minutter etter ledermålet var det virkelig nære på også denne gangen. Bare en mesterlig redning av Amund Wichne hindre baklengs.

Minutter senere prøvde Steffen Ernemann å heade tilbake til Wichne, men forsøket ble snappet av Benjamin Stokke. Den livsfarlige spissens avslutning ble blokkert av et Rasmus Martinsen, og var noe av bildet på kampen. Knallhard jobbing defensivt, og et samspill bakover som fungerte. Viking rensket unna det som kom og tok med seg ledelsen til pause.

LES OGSÅ: Utvikling viktigere enn mål for Bringaker

– Deilig å vinne en kamp igjen

Etter hvilen startet også Kristiansund best, og presset ble større og større. Men i det du ventet på at baklengsmålet skulle komme, var det Viking som økte ledelsen. Igjen var det etter en glimrende inngripen av Bytyqi som dro seg innover fra sin kant og inn mot midten av banen. Der fant han Ryerson på motsatt kant, og hans innlegg fant en Kristoffer Haugen som stormet inn i boksen for å stange Viking opp i 2-0-ledelse.

– Det var deilig å se den gå i mål. Vi hadde vært under et lite press i starten av omgangen, og det var utrolig viktig for oss at vi fikk det målet og ikke slapp inn et utligningsmål som kanskje har vært tilfellet tidligere i sesongen. Det gjorde at vi fikk et skikkelig initativ i kampen, og etter det har vi god kontroll, sier Haugen til Eurosport.

Det har venstrebacken, med to mål på sine to siste kamper, helt rett i. Selv om Kristiansund har ballen mye den siste halvtimen, kom hjemmelaget til få store muligheter. Da Aliou Coly fikk rødt kort drøye 25 minutter før slutt, så hadde Viking i grunn få problemer med å ro i land sin første seier på tre måneder.

– For det første er det deilig å bare vinner en fotballkamp igjen. Det er en stund siden vi har vunnet nå, så det var på tide. Vi hadde bestemt oss for å gå på banen for å ha det kjekt, og spille god fotball, da alle allerede har avskrevet oss. Vi hadde noen defensive problemer i den første omgangen, men det får vi rettet på i andre omgang og da har vi god kontroll, sier Haugen.

LES OGSÅ: Nordvik på gjerdet – ønsker svar

Burchnall stolt av spillerne

Siden alle fire lagene over Viking på tabellen tapte, betyr det nå at det er syv poeng opp til Aalesund på kvalifiseringsplass med fem kamper igjen å spille.

– Jeg er så stolt av det spillerne leverte i den kampen her. De har blitt avskrevet fra alle kanter, og svarer med den prestasjonen som de viste borte mot Kristiansund. Det er utrolig imponerende av laget, og det er ikke ofte jeg har kunnet smile etter en kamp, men i dag er jeg veldig godt fornøyd, sier Burchnall.

Nå venter Vålerenga hjemme, og så Tromsø for Viking. Med seks poeng der er kanskje alt håp ikke ute likevel.

– Vi må bare konsentrere oss om det vi kan gjøre noe med, og det er å vinne våre egne kamper. Gjør vi det, så får vi se hva det holder til. Men jeg skal love deg at det ikke blir enkelt for Vålerenga å komme på besøk til Stavanger neste helg, forteller en innbitt Kristoffer Haugen.

LES OGSÅ: Klamrer seg fast til det siste lille halmstrået