Nyheter

Mer Trump i vente

Etter et vanskelig førsteår under Trump, er det nå business as usual for Norges ambassadør til USA, Kåre Aas. I alle fall nesten.

WASHINGTON D.C. (Dagsavisen): Det ble flertall i Representantenes hus for demokratene, og en splittet Kongress. Hvordan skal vi tolke valgresultatet?

– Jeg vil si det er en seier for både Trump og republikanerne og det demokratiske partiet. Republikanerne gjorde det bedre enn ventet i Senatet og demokratene tok som forventet tilbake Huset, og det på en solid måte. Og de vant tilbake en del guvernørstillinger. Så la oss si uavgjort, med en fordel til demokratene.

Hvordan vil resultatet påvirke Trumps agenda og politikk framover?

– Jeg tror vi må anta at Trump vil fortsette den politikken vi har sett de siste to årene. Det er viktig for enhver politiker å opprettholde og styrke støtten fra egne velgergrupper, og Trump har sett at han har stor oppslutning hos sine egne.

Du har vært ambassadør siden 2013. Hva er de viktigste endringene du har sett i USA under to år med Donald Trump?

– Det er et vanskelig spørsmål. Det som er viktig når man vurderer Trump, er å merke seg at en ser en økonomisk vekst i dette landet som en ikke har sett på veldig lang tid. Det gjelder reallønnsvekst for mange amerikanere, noe de ikke har sett på 20–30 år. Det er lav inflasjon og en arbeidsløshet på historisk lavt nivå. Han har fått til en skattereform som er viktig for mange amerikanere. Det er riktig at dette økonomiske oppsvinget begynte under den forrige administrasjonen, men dette er også Trumps fortjeneste. Mange har mer penger nå enn de hadde under Obama. Mer overordnet vil jeg si at vi nå ser et USA hvor de politiske motsetningene er store. Det har de vært før også, som under raseopptøyene og Vietnamkrigen. Men det som er spesielt nå, er at det i liten grad er et politisk samarbeid mellom demokratene og republikanerne i Kongressen. Så du har en polarisering også på høyeste politisk nivå. Det begynte før Trump, men du kan si at det har tiltatt under Trump.

Les også: Slik kan Trumps sanksjoner mot Iran undergrave USA (+)

Hvordan er det å være diplomat under en så udiplomatisk president?

– Vår jobb er å representere Norge uavhengig av hvem som er president. Den politiske situasjonen i USA er ikke forstyrrende når det gjelder det bilaterale forholdet Norge har med USA. På alle områder unntatt to vil jeg si denne administrasjonen er like interessert i et samarbeid med Norge som den forrige.

Og de to?

– Klima og internasjonal handel. Det er de to eneste områdene det ikke funker som det alltid har gjort. Ellers er det full fres framover.

Det er jo to ganske viktige områder.

– Ja. Men på klimaområdet har Norge inngått samarbeidsavtale med California, og andre delstater, som er opptatte av å bidra til å nå målene i Parisavtalen. Det er veldig viktig å få med.

Hvordan har måten dere jobber på endret seg de siste to årene?

– Det vi skjønte i 2016 var at vi hadde gode kontakter inn i Hillary-kampanjen, men mye mindre kontakter blant kandidatene på republikansk side. Så vi bestemte oss for å utvide vårt nettverk. Det å ha de riktige kontaktene er viktig diplomatisk arbeid. Vi organiserte for eksempel et rockeparty her, som vi kalte «Break the ice», der vi inviterte folk fra Det hvite hus og Donald Trump sin stab. Det er viktig å kjenne de riktige personene, og det synes jeg vi har lykkes med.

Les også: Jakten er i gang: Hvem kan slå Trump i 2020? (+)

Administrasjonen virker mildt sagt kaotisk og journalister rapporterer om upålitelige kilder og uforutsigbare avgjørelser. Hvordan får dere god informasjon?

– Det er avhengig av hvilke saker en snakker om. Men det som er viktig for Norge er å fortelle USA hva Norge mener, prøve å øve innflytelse og finne områder vi kan samarbeide på. Og det gjør vi. Det var vanskelig det første året, for det var så mange ubesatte stillinger rundt omkring. Og det er mange ambassadørstillinger som fortsatt står ubesatte. Men det påvirker ikke min jobb. De som er ansvarlige for Europa, Nordområdene og NATO, de er på plass. Det ble også mye bedre med den nye utenriksministeren Pompeo. Nå er vi tilbake til normalen. Jeg opplever at vi blir lyttet til, særlig i spørsmål der vi har bred erfaring, som Midtøsten, nordområdene og Russland.

USA lyttet ikke akkurat når de flyttet ambassaden til Jerusalem, kanskje?

– He-he, nei de fulgte ikke vårt råd der, nei.

Les også: – Russerne prater tull om NATO-øvelsen (+)

Må vi belage oss på seks år til med Trump?

– Ja. Det er et faktum at han har veldig sterk oppslutning blant dem som stemte på ham. Vi må ta høyde for at han sitter i seks år til, ja.

Det er stor interesse for amerikansk politikk i Norge, og mange har problemer med å forstå oppslutningen om Trump. Hva er det vi ikke skjønner?

– Det er viktig å huske på at det USA vi ser på vest- og østkysten, de tunge demokratiske delene av landet, det er ikke representativt for den øvrige delen av USA. Og Trump har levert i forhold til det han gikk til valg på! En kan være enig eller uenig i grepene han tar, men det er nå det han gikk til valg på, og derfor er støtten til ham stor.

Mer fra Dagsavisen