Annonse
Christian Wedler (Frp) vil ha tiggeforbud i Stavanger, fordi det gjør det vanskeligere for kriminelle, organiserte tiggermiljøer som også driver med prostitusjon og menneskehandel. FOTO: ROY STORVIK

Mener tiggeforbud vil hindre prostitusjon

Christian Wedler (Frp) ber ordføreren om å ta initiativ til å danne en gruppe som skal komme med tiltak for å stanse utnytting av kvinner i kriminelle tiggermiljø.

Annonse
Rogalandsavis

I NRK Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» sendt tirsdag, ble det avslørt at bakmenn i rumenske tiggermiljøer i Bergen i tillegg til tigging står bak prostitusjon og narkosalg.

Nå mener Christian Wedler (Frp) at Stavanger kommune må danne en gruppe som skal komme opp med tiltak for å forhindre lignende tilstander i Stavanger. Wedler mener gruppen må bestå av politikere, kommuneadministrasjon, politi og andre relevante organisasjoner.

– Bli kvitt et større problem

Wedler mener et tiggeforbud må på plass snarest.

– Dette er ikke er forbud for å bli kvitt tigging, men et forbud for å bli kvitt et annet, større problem. Nemlig at kvinner, via kriminelle tiggermiljøer, utnyttes og tvinges til å prostituere seg, sier Wedler, som mener et tiggeforbud ikke vil ramme ærlige tiggere.

– Ingen i Norge har behov for å sette seg ned på gaten og be om økonomisk hjelp. Ingen fattige fra landsbygda i Romania finner veien til Stavanger uten at det er organisert. Det er en stor logistikkoperasjon, sier Wedler.

LES OGSÅ: Flere pilleselgere pågrepet i Byparken

Mandag, i en interpellasjon i bystyret i Stavanger, vil han utfordre ordføreren til å danne den nevnte gruppen.

I tillegg til tiggeforbud, foreslår Wedler campingforbud, forbud/regulering av magasinsalg, kameraovervåking og skjerpet belysning for å stanse sexsalg i sentrum.

– Jeg respekterer at mange mener et tiggeforbud ikke virker godt nok, men om vi hindrer at én jente slipper å selge sex i Stavanger, så er det verdt det, sier Wedler.

Ordføeren skal høre med politiet først

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) sier til RA at hun vil svare Wedler i bystyret mandag.

– Før det vil jeg be politiet om en redegjørelse for situasjonen i Stavanger, og hvilke anbefalinger de har i forhold til hva kommunen kan bidra med, sier hun.

LES OGSÅ: Romfolket ber om en fast parkering, toalett og dusj

– Vi har det ikke som i Bergen

Kirkens Bymisjon tror ikke Wedlers forslag vil løse noe.

– Vi kjenner oss ikke igjen i den situasjonen fra Bergen, framstilt i dokumentaren «Lykkelandet», sier Maggi Hatløy, leder for Kirkens Bymisjons arbeid i Stavanger.

Ifølge «Lykkelandet» prostituere kvinner fra tiggermiljøer seg i Bergens gater. Slik er det ikke i Stavanger, ifølge Hatløy.

– Erfaringsmessig er det lite tegn på at kvinner fra Romania prostituerer seg på gata i Stavanger. De fleste kvinnene på gata her er nigerianske.

Hatløy tror ikke på tiggeforbud.

– Det vil ikke løse noe for de fattige som tigger her i byen. Så vidt vi vet, så kan vi ikke si at mange er en del av et kriminelt nettverk, sier Hatløy.

Wedler er uenig.

– Etter at jeg la ut innlegget om tiggeforbud på Facebook, har jeg fått mange tilbakemeldinger fra folk som sett og opplevd ting. Som at mange tiggere bor på samme sted, under kummerlige forhold hvor det er brannfarlig å bo. I tillegg til felles transport inn og ut av sentrum. Det nytter ikke å gjemme seg bak norsk snillhet og naivitet og tro at de bare er her fordi de er desperate. Dette er jenter som blir utnyttet. Tidligere hadde Stavanger et tungt kriminelt tiggernettverk som solgte tabletter. Nettverket ble knust av politiet. Det er kjempebra, men vi politikere kan gjøre ting for at det ikke skal blusse opp igjen. Jeg vil bli ekstremt provosert av folkevalgte som ikke vil se realiteten i øynene, sier Wedler.

LES OGSÅ: Slik er livet på gata for Irina (33)

Annonse