Nyheter

Mener piggdekkavgiften har gitt positive resultater

– Vi ser allerede at tiltakene som er satt i gang for å redusere svevestøv, har hatt effekt, sier Jane Nilsen Aalhus, miljøvernsjef i Stavanger.

Av Stella Brevik/RA

Kulden og solen har kommet for fullt. Det betyr dårligere luftkvalitet i sentrumsområder.

– Det er alle tiltakene vi har gjort som til sammen utgjør en stor forskjell, sier helsesjef i Stavanger kommune, Tord Haaland til RA.

Når Haaland snakker om tiltak, refererer han til støvbinding, feiing og den nye piggdekkavgiften.

Kommunen har også oppfordret til å la bilen stå og unngå bruk av dieselbil i perioder det er risiko for mye svevestøv. Miljøvernsjefen i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus forteller at kommunen har planer om å sette i gang flere tiltak for å bedre luften.

– Vi har planer om innføring av pant på gamle vedovner som erstattes av rentbrennende ildsteder. Vi håper å kunne igangsette panteordningen om kort tid. Vi planlegger også en ny målestasjon for luftkvalitet i Schancheholen som vil gi oss luftkvalitetsdata når Ryfast åpner, sier Aalhus til RA.

LES OGSÅ: Bileiere trekker ut piggene for å spare piggdekkavgift

Håper det hjelper

Det er helsesjefen sin oppgave å gi råd til mennesker i sårbare grupper på de verste dagene med svevestøv. Tord Haaland håper han slipper å gjøre det like ofte framover nå som piggdekkavgiften ble innført i høst.

– Alle tiltak som endrer vaner blir omstridte. Men jeg håper at vi vil merke en stor forskjell på luftkvaliteten i Stavanger før og etter piggdekkavgiften, sier Haaland.

– Vi ser allerede at tiltakene som er satt i gang for å redusere svevestøv, har hatt effekt, sier Aalhus.

I arbeidet med å sikre at de som kjører med piggdekk betaler piggdekkavgiften, gjennomføres det kontroller, blant annet i samarbeid med Statens vegvesen. Det er allerede gjennomført flere kontroller, og flere vil komme, forteller Aalhus.

LES OGSÅ: NAF-leder: – Helt urimelig å innføre piggdekkavgift

Stort mål

Kampanjen for å få folk på Nord-Jæren til å kjøre med piggfrie dekk går under navnet Pig Free. Bak kampanjen står kommunene Stavanger, Sandnes, Randaberg, Sola og en rekke andre aktører. Det er ikke et alternativ å forby piggdekk ennå, men målsettingen er å ha et stabilt tall på 90 prosent piggfrie dekk.
I dag er det tallet på 76 prosent. Men av kommunene som er med i kampanjen er det kun Stavanger som til nå har innført en avgift.

LES OGSÅ: Flere kjører med pigg i Stavanger

Mer fra Dagsavisen