Birger Meling fikk sin første kamp med flagget på brystet søndag, og kom så godt fra det at han nå blir vurdert som førstevalg på venstrebacken i Lars Lagerbäcks nye norske landslag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mener Meling bør få fast plass

Birger Meling har imponert så mye i sine to landskamper, at fotballekspertene RA har snakket mener at Stavanger-gutten bør være førstevalget på venstrebacken.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter å ha vært med på en del samlinger, fikk Birger Meling endelig debuten mot San Marino på torsdag. Søndag kveld løp han for første gang ut på Ullevaal som landslagsspiller.

– Jeg ga han karakteren 6 og beskrev han som god offensivt med flere giftige innlegg, i tillegg til at han hadde kontroll bakover. Han leverte en veldig stødig kamp, og bekreftet inntrykket fra San Marino at han kler landslagsdrakten, sier fotballekspert Lars Tjærnås til RA.

LES OGSÅ: «Ta vare på seiersfølelsen, Norge»

– Et klart førstevalg

Så imponert er Tjærnås over Melings prestasjoner, at han nå mener backen bør kreve fast plass på laget.

– Han er absolutt en mann for Norge i de kommende kvalifiseringene. Akkurat nå er han etter min mening et førstevalg på backplassen. I tillegg er han ikke eldre enn at han fortsatt bør kunne fortsette utviklingen, sier Tjærnås.

Det er tidligere landslagsback Roger Nilsen enig i.

– For øyeblikket er han et klart førstevalg for min del. Det var høy klasse det han leverte mot Nord-Irland, der jeg synes han var blant de beste på banen. Han var god både offensivt og defensivt, flink til å ta ut dybde da han trengte det og spilte med en kløkt og klokskap som var godt å se, sier han.

LES OGSÅ: Meling debuterte i norsk målfest

Bedre defensivt enn Riise

Ikke bare mener den tidligere Viking-backen at Meling bør få fast plass, han mener Meling kan bli en av de beste norske backene på venstresiden på lang tid.

– I tillegg til å være teknisk god, er han solid i posisjoneringen og veldig dedikert i forsvarsjobben. Han er 100 prosent forsvarsspiller, og jeg har savnet en venstreback som er bunnsolid defensivt. Han er mye bedre enn det for eksempel John Arne Riise var defensivt, leverer stabilt og gjør gode valg både med og uten ball, forteller Nilsen.

Haitam Aleesami, Jørgen Skjelvik, Per-Egil Flo og til dels Jonathan Parr blir nevnt som Melings sterkeste utfordrere.

– Både på backplass og i flere andre posisjoner er det hardere konkurranse enn på en stund. Med Melings prestasjoner både på klubb og landslag er han et naturlig førstevalg, og han har også den beste venstrefoten av de norske venstrebackene, sier Nilsen.

LES OGSÅ: – Deilig å spise hjemme hos mamma

Må fortsette å spille godt

Bengt Eriksen tror ikke Meling har sagt farvel til konkurrentene sine for godt.

– Konkurransen er sunn, og de skal få jobbe med å gjøre den venstrebacken til sin. Det Meling har vist er imidlertid bra. Han er offensiv, fotrapp, orker mye og har tatt nivået bra. Dermed har han gitt Lars Lagerbäck litt å velge i, sier Eriksen.

Selv om fotballeksperten sier at han ikke bryr seg så mye om hvem som spiller, så lenge vedkommende gjør det bra, mener Eriksen at Lagerbäck må gjøre et valg.

– Det er supert for Norge og Meling at han nå har meldt seg på i konkurransen om den plassen, men jeg håper ikke at Lagerbäck fortsetter å gi dem annenhver kamp. Han har slitt med å finne stammen i laget, og har vekslet mye mellom mange forskjellige spillere. Birger Meling må fortsette å spille godt på Rosenborg og forsøke å ha som mål å si til Lagerbäck at den venstrebackplassen er hans, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Birger Meling ønsket av «alle»

Kan ta steget ut

Mens Viking ser ut til å rykke ned går det stadig bedre for Birger Meling, som klubben valgte å ikke satse på.

– Viking angrer nok på det nå, da klubben har gått glipp av en meget bra lokal spiller. Samtidig er det ikke alltid like lett å treffe på vurderingene av unge spillere, da Meling var veldig liten som ung. Men allerede da hadde han en klokskap og en seriøsitet ved spillet sitt, sier Nilsen.

Både han og Tjærnås tror at venstrebacken fra Stokka med tid og stunder kan ta steget ut.

– Han kan bli god nok til å spille på et bedre lag enn Rosenborg, og hvis han fortsetter utviklingen kan han få en god karriere i utlandet. Men da holder det ikke med to kamper på et dårlig landslag, og noen imponerende kamper mot Ajax. En svale gjør som kjent ingen sommer, sier Nilsen.

LES OGSÅ: «Han som tar alle nivåene»