Politikk

Mener abortstriden har begeistret velgerne

Han opplevde det som surrealistisk å se partiet sitt bli delt inn i gult, blått og rødt. Nå kjenner påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad på ansvaret for å samle Kristelig Folkeparti.

Hvem: Kjell Ingolf Ropstad

Hvorfor: Innstilt som ny leder i Kristelig Folkeparti

Hva vil du si til de tillitsvalgte i KrF som opplevde den valgkampen du dreiv i høst som ugrei?

– Først vil jeg si tusen takk for at de fortsatt er medlem av KrF og er tillitsvalgte, selv om det gikk en annen vei enn de ønsket. Vi ble jo et delt parti.

Hvordan var den høsten for deg da KrF ble delt inn i gule, blå og røde?

– Det var surrealistisk. Det var et helt enormt trykk. Hele prosessen ble som en egen stortingsvalgkamp som bare KrF deltok i. Vi hadde ikke sett for oss at veivalget skulle få så stor oppmerksomhet. Så gjorde det sterkt inntrykk at det ikke bare var oss i ledelsen som måtte ta et valg, men også alle fylkeslag og helt ned til lokallag. Alle måtte ta en posisjon, og det var veldig krevende for partiet. Spesielt krevende ble det fordi jeg tror vi alle ville at Knut Arild skulle fortsette som leder, og da han stilte sin plass til disposisjon, ble det mer alvor over situasjonen.

Les også: Bent Høie: – Jeg har fått mye kjeft. Men jeg har aldri sett på dette som en uriaspost (DA+)

Det ble også skrevet om hvordan du og 1. nestleder Olaug Bollestad hadde tett kontakt med statsministeren i den valgkampen, og du har også fått kritikk for det. Hvilke refleksjoner gjør du deg om det?

– Vi var veldig tydelige og åpne med Knut Arild hele veien om at vi hadde kontakt. Han oppfordret oss til det også. Han hadde også sine møter med partilederne i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Det syntes vi var helt naturlig.

Hele denne prosessen ble veldig følelsesladet for mange i KrF. Hvordan skal du nå samle partiet?

– Jeg tror det vil ta tid. Vi må bygge organisasjon og prøve å samle oss. Nå er det under seks måneder igjen til valget. Fordelen med det er at mange stiller til valg og fronter sine egne lokale saker og kan koble litt ut den nasjonale samarbeidsdiskusjonen. Så har valgkomiteen hatt som mål at alle deler av partiet skal være representert i ledelsen.

I øyeblikket har KrF 3,5 prosent i oppslutning på snittet av målingene. Det er ingen drømmesituasjon. Hvordan skal du gjenreise partiet?

– Da vi jobbet på Granavolden, var det ut ifra det politiske prosjektet vi ble enige om, og jeg tror store deler av partiet kjenner seg igjen i den plattformen. Når økt barnetrygd, fritidskort og landbrukspolitikken nå blir satt ut i live, tror jeg det vil skape begeistring.

Et gjennomslag dere fikk, var å endre abortloven, slik at det ikke lenger skal være mulig å utføre fosterreduksjon uten at det behandles i nemnd først. Har det skapt begeistring blant velgerne?

– Ja.

Ser dere det på målingene?

– Ja, vi har heldigvis noen målinger som er litt mer positive. Abortsaken alene vil ikke gjenreise partiet. Vi må synliggjøre bredden av det vi har fått gjennomslag for, helt fra distriktspolitikk til utviklingspolitikk.

Den foreslåtte endringen av abortloven har skapt harme på venstresiden og førte til rekordoppmøte i 8. mars-toget i hovedstaden. Hva tenker du om det?

– Jeg synes reaksjonene har vært veldig overdrevne. Parolen om å utvide grensen for selvbestemt abort til 18 uker er også KrF imot. Det overrasker meg at de kjører den saken så hardt fra venstresiden. Jeg ønsker meg en bedre samtale om verdien av ufødt liv.

Mer fra Dagsavisen