Anna Kvam (MDG) tror vi kan få en avkriminalisering av rusmidler i Norge i løpet av neste stortingsperiode basert på holdningsendringene i de andre partiene på Stortinget. Foto: Ingvild Wathne Johnsen

MDG mener avkriminalisering er et realistisk mål

Anna Kvam gleder seg over at andre partier nå følger i MDGs fotspor i ruspolitikken.

Av: Ingvild Wathne Johnsen

– Jeg tror at veldig mange, innerst inne, forstår at dagens ruspolitikk ikke fungerer optimalt. Mange av dem som har snudd er stortingspolitikere som er i Oslo sentrum hver eneste dag. De ser at politiet alltid er til stede. Og de ser at det ikke endrer noe som helst, sier førstekandidat for Rogaland MDG, Anna Kvam.

I debatten om rus har MDG vært for avkriminalisering siden 1997. Nå begynner det å skje ting i de andre stortingspartiene også.

– De siste årene har det gått fort. For fire år siden var debatten en ganske annen. Da fikk vi ganske mange kjipe kommentarer for å være mot forbudslinjen, sier Kvam til RA.

Helseministeren snur

På kort tid har avkriminalisering gått fra å være standpunktet til et lite miljøparti, til en posisjon også profilerte politikere tar. Kvam mener særlig helseminister Bent Høies holdningsendring har vært viktig.

– Det gjør at alle kommentarene vi fikk var verdt det. Når helseministeren sier vi skal slutte å straffe rusavhengige mennesker, betyr det utrolig mye.

Hun sier reell politisk endring nå er innen rekkevidde.

– Jeg mener det er realistisk å ha som mål å få til en avkriminalisering av rusmidler i løpet av neste stortingsperiode.

Ikke legalisering

– Narkotikamisbruk er først og fremst et helseproblem. Da er det naturlig at vi flytter samfunnets oppfølging fra justis til helse, sier Aleksander Stokkebø, stortingskandidat for Rogaland Høyre.

I begynnelsen av mars gikk Høyres landsmøte enstemmig inn for avkriminalisering av rusmidler. Likevel er Stokkebø klar på at dette ikke er det samme som legalisering.

– Vi skal fremdeles ha et klart forbud mot bruk og besittelse for å hindre rekruttering og forebygge rusmisbruk. Det handler om å hjelpe de som allerede sliter.

Uken etter Høyres landsmøte gikk SV inn for å avkriminalisere cannabis.

Rogaland Ap har bedt sitt landsstyre ta stilling til å utrede et regulert salg av cannabis.

Ingen dokumentert effekt

– Dette sender signaler om at vi har mistet håpet for at de som lider av rusproblemer en dag kommer til å bli rusfri. sier stortingsrepresentant for Rogaland KrF, Olaug Bollestad.

KrF vil sannsynligvis ikke gå inn for avkriminalisering på sitt landsmøte i år.

Bollestad er opptatt av at det som er enklest for samfunnet ikke alltid er rett.

– KrF er opptatt av at det skal være dokumentert effekt av de vedtakene vi tar i bruk. Det er ingenting som viser at legalisering vil ha noen effekt på dem som sliter med rus.

Likevel ser også KrF på alternative straffereaksjoner.

– Blir en tatt med en brukerdose for første gang, bør en få behandling. Det er ikke sikkert at en lang fengselsstraff er løsningen.