Nyheter

– Måtte ha permittert ansatte uten tiltakspakken

Virgo gartnerservice og Backe Bygg hadde måttet permittere ansatte dersom det ikke hadde vært for tiltakspakken.

Bilde 1 av 3

– Tre-fire ansatte, kanskje flere, hadde blitt permittert om det ikke hadde vært for oppdragene vi har fått gjennom tiltakspakken, forteller Fredrik Kolnes, daglig leder i Virgo Gartnerservice AS.

Selskapet med 35 ansatte har fått to oppdrag gjennom tiltakspakken fra regjeringen; Renovering av gravlunden i Jærveien i Sandnes, og renoveringen av «De historiske hager» – som prosjektet heter, på Eiganes.

For anleggsgartnerselskapet er kontraktene verdt tre millioner kroner til sammen.

SE KART: Slik ble milliardene fordelt

– Holder folk i arbeid

– Vinteren er en tøff tid for oss, og i tiden vi er inne i så er det enda tøffere. Prosjektene gjennom Sandnes og Stavanger kommune gjør at vi klarer å holde folk i arbeid. Tiltakspakken har absolutt vært kjempepositiv for oss, sier Kolnes.

Renoveringen av steingarden, stiene ved Breidablikk og belysning av trær i parken på Eiganes holder ansatte i arbeid fram til midten av mars.

LES OGSÅ: Hjalp ikke tiltakspakken?

– Jeg vet ikke om tiltakspakken skaper arbeidsplasser, men den trygger eksiterende arbeidsplasser, mener Kolnes.

Halve staben var i fare

Hos Backe Rogaland var situasjonen mørk før regjeringen kom med motkonjunkturtiltak. Administrerende direktør, Sjur Hana, var i ferd med å permittere halve staben. Så ble selskapet en del av byggingen av rulleskianlegget i Melshei, hvor Sandnes kommune bevilget ti millioner av sine 53,9 millioner kronene fra tiltakspakken.

– Det betyr at ingeniører hos oss er beskyttet i ni-ti måneder, sier Hana.

LES OGSÅ: – Tiltakspakken ikke rettet mot oljesektoren – som var helt rett

Backe-direktøren mener tiltakspakken satte i gang prosjekter som ifølge ham ikke ville blitt igangsatt på flere år.

– Rulleskianlegget i Melshei ville ikke blitt realisert de neste fem årene uten at Sandnes kommune hadde hatt muligheten til å hive seg rundt. Rulleskianlegget stimulerer til mer arbeid, og har en omsetting på 35 millioner kroner. Oljenedturen har påvirket byggebransjen. Disse prosjektene skaper ikke varige arbeidsplasser, men de holder gutta i arbeid, som er kjempeviktig, avslutter Hana.

– Positiv effekt

Storentreprenøren Stangeland Maskin har også merket oljenedgangen. Bedriften må lengre for å finne jobb, og har utvidet arbeidsområdene sine, da det lite aktivitet i nybyggmarkedet.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Pakken fungerte

– For hele bransjen var det positivt at prosjektene ble raskt igangsatt. Vi merker at det er hardere konkurranse om hver jobb. Vi må jobbe hardere med markedet. Tiltakspakken har helt klart hatt en positiv effekt. Flere oppdrag er positivt for oss og konkurrentene, og vi tar gjerne imot flere pakker, sier daglig leder Tommy Stangeland, som også forteller at Stangeland Maskin har ansatt 20–30 personer i løpet av 2016.

– Flere pakker, takk

Snorre Hallem, daglig leder i Byggmester Sagen, sier det er knallhard konkurranse om jobbene.

– Tiltakspakkene øker aktiviteten og trygger arbeidsplassene. Jeg håper på flere pakker. Vi har mindre å gjøre. Marginene er mindre. Det vil det også være framover. Jeg håper på flere tiltakspakker. Framtiden er fortsatt tøff, påpeker Hallem.

LES OGSÅ: Siv Jensens gullkort

Slik ble krisemillionene brukt lokalt

Stavanger kommune:

Mottok 76,976 mill. Ledighet da pengene kom: 5 % (3704 personer) Ledighet i slutten av 2016: 5,1 % (3807 personer) Tapte arbeidsplasser: 103

Kommunale prosjekter: Har rehabilitert torg, lekeplasser, skoleveier, veier og kommunale boliger. Kommunen opplyser at de valgte å dele opp i mange små konkurranser nettopp for å sikre at også små entreprenører skulle kunne delta. Melder at prosjektene «utvilsomt har ført til noe økt aktivitet i bransjen», og at det har vært stor interesse for oppdragene.

Statlige prosjekter: I overkant av 200 millioner av de statlige kronene har endt i Stavanger og nabokommunene. Noen av de største prosjektene: Kulturdepartementet har gitt drøyt ti millioner til blant andre Rogaland Teater og Museum Stavanger. Oljemuseet har fått 30 millioner til nytt museumsmagasin. Flere bedrifter har fått omstillingsmidler gjennom Demo 2020. Store oppussingsprosjekter på sykehuset.

Sandnes kommune: 

Mottok 53,886 mill. Ledighet da pengene kom: 5,5 % (2258 personer) Ledighet i slutten av 2016: 5,4 % (2257 personer) Nye arbeidsplasser: 1

Kommunale prosjekter: Et rulleskianlegg i Melshei fikk ti millioner. I tillegg er blant annet turveier, sykehjem, skoler og veier opp- gradert. Kommunen mener samtlige prosjekter har hatt lokal sysselsettingseffekt. De har brukt rammeavtaler der beløpet har vært lavt nok til at det er lov, og har også funnet lokale bedrifter på de større prosjektene.

Statlige prosjekter: Flere bedrifter fra Sandnes har fått oppdrag knyttet til store nasjonale prosjekter blant annet i Stavanger.

Sola kommune:

Mottok 16,256 mill. Ledighet da pengene kom: 5,2 % (736 personer) Ledighet i slutten av 2016: 5,5 % (770 personer) Tapte arbeidsplasser: 34

Kommunale prosjekter: Blant annet tre skoler, et sykehjem, en idrettshall, biblioteket, flere barnehager og sosialboliger er rehabilitert. Kommunen opplyser at alle bedrifter er lokale og at de trolig har bidratt til å unngå permitteringer.

Randaberg kommune:

Mottok 3,8 mill. Ledighet da pengene kom: 4,3 % (249 personer) Ledighet i slutten av 2016: 4,5 % (264 personer) Tapte arbeidsplasser: 15

Kommunale prosjekter: Flere tiltak på vei, park og kommunale bygg og boliger, som asfaltering, skifte av tak, vindu og lignende, opplyser kommunen. Lokale bedrifter har fått oppdrag.

Rennesøy kommune:

Mottok 587.000 Ledighet da pengene kom: 3,5 % (94 personer) Ledighet i slutten av 2016: 4 % (109 personer) Tapte arbeidsplasser: 15

Kommunale prosjekter: Kommunale boliger, sykehjem og veier er fikset. Kommunen gikk til selskap de hadde rammeavtale med, og brukte også andre lokale bedrifter.

Klepp kommune:

Mottok 6,36 mill. Ledighet da pengene kom: 4,2 % (444 personer) Ledighet i slutten av 2016: 4,4 % (476 personer) Tapte arbeidsplasser: 32

Time kommune:

Mottok 3,97 mill. Ledighet da pengene kom: 3,84 % (394 personer) Ledighet i slutten av 2016: 3,5 % (368 personer) Nye arbeidsplasser: 26

Mer fra Dagsavisen