Leder

Mannfolkproblemer

LEDER: Veien til fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og veien til bachelor som barnehagelærer er rikelig utstyrt med gulrøtter, men mer lokkemat trengs, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det er satt to streker under sannheten om at det trengs flere menn i barnehagene. Flere ansatte menn i barnehagene øker læringsutbyttet, samtidig som det er et politisk mål å få flere mannfolk inn i omsorgsyrker. Likevel svikter rekrutteringen av menn i Stavanger-barnehagene. Mens Oslo kan vise til 18 prosent menn i barnehagene, er tilsvarende tall for Stavanger 8 prosent – som også er under landsgjennomsnittet. Oppvekststyret har på sin side vedtatt at andelen av menn i barnehage må opp på 20 prosent. Årsakene? Det er et paradoks at Norge som ett av verdens mest likestilte land har et så kjønnsdelt arbeidsmarked, på samme måte som det er et paradoks at Stavanger-rådmannen nøler med å ta tak i problemet. Noe henger sammen med at det lenge har vært mulig for lavt utdannede menn i Stavanger-regionen å få seg godt betalte jobber, andre faktorer kan rett og slett være mangelen på rollemodeller. LES OGSÅ: Menn i Stavanger-barnehagene - glem det nå.

Siden barnehagene i Stavanger allerede sliter nok med å rekruttere barnehagelærere for å greie kravene i den nye pedagognormen, frarår Rådmannen å iverksette prosjektet Menn i barnehage.

Det trengs om lag 60 nye barnehagelærere i de kommunale barnehagene for å etterleve pedagognormen. Prosjektet har Menn i helse som forbilde, der målet med sistnevnte har vært å rekruttere og omskolere mannfolk slik at de kan ta seg jobber i helsevesenet. Stavanger kommune strekker seg allerede svært langt for å sikre kompetanse i barnehagene. Veien til fagbrev som barne- og ungdomsarbeider og veien til bachelor som barnehagelærer er rikelig utstyrt med gulrøtter, men mer offentlig lokkemat trengs.

Politiske mål må følges. Det er til å forstå at kommunen sliter med å løfte et så stort prosjekt alene, men da bør løsningen være å følge Menn i helse-modellen fullt og helt? Involvere bredere enn én kommune kan gjøre og få med Nav, Fylkesmannen, fylkeskommunen og andre gode krefter?

Mer fra: Leder