Nyheter

Manglende sykehjemsplasser provoserer, Pensjonistpartiet vurderer å gå til Ap

Løfter om bedre eldreomsorg får Aps kandidater til å se rødt i en by der sykehjemssenger står tomme i årevis. Nå åpner Pensjonistpartiet for å søke bedre eldreomsorg i samarbeid med Ap.

Alle 26 sengeplasser i 6. etasje på Lervig sykehjem har stått tomme siden åpningen 8. januar 2018.

– Det er en skam og helt uverdig at det i rike Stavanger til enhver tid de siste årene har vært mer enn 60 syke pasienter som er utredet medisinsk, trenger og har rett på omsorg i form av langtidsplass, men som ikke får det, sier Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun til RA.

1. mai var det 65 pasienter som ventet på langtidsplass i Stavanger, 18 var helt uten institusjonstilbud, 39 var på korttidsplass og 8 var på sykehus eller annen institusjon.

– Alvorlige syke pasienter opptar korttidsplasser andre pasienter trenger, og presset på hjemmesykepleien og de pårørende øker, sier Nordtun.

Flyttes

Pasienter fra Domkirkens sykehjem flytter til topp moderne lokaler i Lervigs 6. etasje om kort tid, 30. september. Dynene er på plass, og det henger navneskilt på de ulike rommene.

– Flytting fra Domkirkens sykehjem gir ikke flere netto sykehjemsplasser. Ventelistene blir like lange. Vi har foreslått og satt av penger til Lervig-etasjen i tillegg til Dom, men flertallspartiene Høyre, Frp, KrF, Venstre, Sp og Pp har stemt imot det. Det er trist at fellesskapet har brukt 474 millioner kroner på et nytt sykehjem der en hel etasje står tom i nærmere to år, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Sykehjem-kritikk til politikerne

– Ikke flere

Aps 2.-kandidat Dag Mossige framholder at garanti for sykehjemsplass har vært et sentralt valgløfte for Frp.

– Frp holder ikke løftene. Det blir ikke flere sykehjemsplasser av å legge ned tre sykehjem i Stavanger og bygge ett nytt stort, der attpåtil én etasje har blitt stående tom, sier Mossige.

Ap-toppene mener det er for få ansatte i hjemmesykepleie og på sykehjem, og det gir langt høyere utgifter for kommunen i form av høyt sykefravær.

– Økt grunnbemanning vil redusere sykefraværet og hindre utslitte medarbeidere. Det sparer kommunen enorme summer på, i stedet for å bruke penger på dyre, private bemanningsbyråer. Hvis vi får en egen kommunal vikarordning vil vi få mer stabilitet, eldre vil i større grad møte kjente ansikter, som kjenner pasientene, sier Nessa Nordun.

– Overbudspolitikk

Frps listetopp Leif Arne Moi Nilsen reagerer, og mener Ap mangler økonomisk fundament for valgløftene sine.

– Jeg har aldri vært med på en valgkamp med så mye overbudspolitikk som Ap har bedrevet i denne valgkampen. Det er sjofelt, og en skam, sier Moi Nilsen til RA.

– Hvor er pengene?

Han lister opp noen av Aps valgløfter: Gratis skolemat, flere varme hender i eldreomsorgen, flere lærere og flere ansatte i barnehagene.

– Vi i flertallspartiene har regnet ut at til sammen vil Aps valgløfter koste en halv milliard kroner bare i Stavanger. Da må Nessa Nordtun fortelle meg og deg hvor hun vil ta pengene fra, sier Moi Nilsen.

– De henviser til at de må se Rådmannens budsjett først, men han har allerede varslet nye budsjett hvor vi må kutte, legger han til.

– Uansett, med Frp i styringen har til enhver tid rundt mellom 60 og 70 pasienter stått i kø til langtidsplass på sykehjem siste fire år, og dere har ikke fått satt av penger til bygging av nytt sykehjem?

– Jeg er ikke stolt over at vi ikke fått til full sykehjemsdekning, men det er verken Frp, Høyre eller Aps skyld. Det har ikke vært økonomi til det. Frp går til valg på full sykehjemsdekning, og vi i flertallet har satt av penger til dementlandsby i Ramsvig, sier Moi Nilsen.

Pensjonistpartiet vurderer skifte

Mangelen på sykehjem kan gi et politisk jordskjelv i Stavanger. Karl W. Sandvig åpner for å gå til Ap etter valget.
Lederen i Pensjonistpartiet i Stavanger, Karl W. Sandvig, understreker overfor RA at samarbeidet mellom H, Frp, Sp, V, KrF og Pp har fungert godt på mange områder.

– Men: I eldrepolitikken er vi ikke fornøyde, og Pp har ikke fått gjennomslag. Det skjer altfor lite. For eksempel må grunnbemanningen økes, sier Sandvig til RA.

Meningsmålingene viser at Stavanger-valget vil bli dramatisk, der Ap, SV, Rødt og MDG-fløyen må slåss med Høyre, Frp og trolig Venstre om støtte fra FNB, Sp, KrF og altså Pp. Pp har i dag én representant i bystyret, og en slik person eller to innvalgt i det nye kommunestyret kan bli tungen på vektskålen.

Ingen nye på gang

Sandvig peker på at det i flertallspartienes budsjett ikke er satt av penger til nye sykehjem, utenom 2 millioner kroner for å planlegge nytt sykehjem i 2022.

– Med dette tempoet vil ikke ha ferdig noe nytt sykehjem før i beste fall om 6–7 år. Behovet er stort, det blir stadig flere mennesker som er 80 år eller eldre, og vi har en stor eldrebølge på gang, sier lederen.

– Blir demente

Han mener kommunens satsing på «Leve hele livet»-prosjektet er bra, men ikke tilstrekkelig.

– Alle vil at eldre skal bo lengst mulig hjemme, men det er dessverre ikke så enkelt som så. 80–85 prosent av sykehjemspasientene er demente. Denne gruppen kan ikke bo hjemme, sier Sandvig.

Han ønsker å bli kvitt køene.

– I alle år har Stavanger hatt lange ventelister både på langtidsplass og korttidsplass på sykehjem. Jeg har påpekt dette gjentatte ganger i levekårsstyret, uten å få gjennomslag.

Han går til valg på økte rammer til eldresektoren.

– Vi må prioritere lovfestede rettigheter før «kjekt å ha»-ting, sier Sandvig.

– Uansett: Du og Pp har stemt for budsjetter uten penger til nye sykehjem sammen med de øvrige flertallspartiene?

– Ja, vi har ikke vunnet fram i forhandlingene, og vi ville nok ha fått mer gjennomslag for eldreomsorgen hos Ap. Det er imidlertid ikke vanlig å trekke seg ut av et samarbeid midt i en valgperiode, sier Sandvig.

(artikkelen fortsetter under bildet)

###

Karl W. Sandvig i Pensjonistpartiet foran Lervig sykehjem.

– 18 av 1100 er ikke lang kø

Kåre Reiten (H) forsvarer sykehjemspolitikken til flertallspartiene i Stavanger.
Lederen i kommunalstyret for levekår peker på at Lervig sykehjem skulle overta pasienter og erstatte umoderne og nedslitte Mosheim, Vålandstunet og Domkirkens sykehjem.

– Overføringene av pasientene fra Domkirkens sykehjem på Eiganes har tatt lengre tid enn ventet. Kommunen har gitt tilskudd til ombygging og etablering av et tilbud der. Tiden har trukket ut på grunn av mange formaliteter, og i etterkant måtte vi få ansatt folk. Vi ventet dessuten til over sommerferien, som er en lite gunstig periode å flytte beboere, sier Reiten til RA.

LES OGSÅ: Vil fylle 6. etasje på Lervig sykehjem så fort som mulig

Flytter 30. september

Domkirkens pasienter har nå fått navnelapper utenfor sine nye rom på Lervig, og flyttingen skjer mandag 30. september. Allerede i dag tar Reiten og andre representanter for Stavanger imot noen pårørende og pasienter på Lervig sykehjem.

– Vi vil ønske dem velkommen, og vise dem rommene og avdelingen på Lervig, sier Reiten.
Han mener Aps framstilling om en by med lange sykehjemskøer er feil. RA har hentet inn tall fra 1. mai i år, da manglet 65 langtidsplass, av dem var 18 helt uten heldøgnsplass, resten på korttidsplass eller annen institusjon.

– Noen opptar korttidsplass, men 18 med godkjent langtidsplass er ikke lang kø i en by som har rundt 1100 sykehjemsplasser totalt, og der botiden på sykehjem i snitt er mellom to og tre år, sier Reiten.

LES OGSÅ: Slik blir Lervig sykehjem

Ikke penger, ikke fagfolk

Han mener den kommende eldrebølgen gjør det tvingende nødvendig å endre eldreomsorgen, flere må få sin pleie i hjemmene.

– Hvis vi skal opprettholde 25 prosent sykehjemsdekning for gruppen over 80 år har Rådmannen regnet ut at vi må vi bygge ett nytt sykehjem på Lervigs størrelse (447 mill., journ.anm.) hvert annet år. Det er ikke økonomisk bærekraftig, og hadde vi hatt råd til det, så ville det uansett ikke vært nok sykepleiere, leger og andre fagfolk til å bemanne disse plassene. Stavanger har ikke spesielt lange køer, og vi gjør det også andre storbyer gjør, satser på Bent Høie og Erna Solbergs «Leve hele livet»-visjon, sier Reiten.

Mer fra Dagsavisen