Nyheter

Mangelen på IT-nerder i regionen bekymrer

Norge og Stavanger-regionen skriker etter folk som kan kode, programmere og lære opp roboter.

Bilde 1 av 2

– Vi trenger flere IT-studieplasser og mer spisskompetanse. Om en ikke satser på tung grunnkompetanse innen IT, så er det et hinder for å skape nye arbeidsplasser, sier Toril Nag, konserndirektør i Lyse.

Mandag var hun på frokostmøte i Finansparken til SR-Bank i Bjergsted for å snakke om digitalisering og hvor godt rustet Nord-Jæren er for å gjøre Norges industri digitalt konkurransedyktig.

Mangelen på IT-kompetanse er stor.

– Vi trenger folk som kan trene roboter og analytikere. Alle skal ikke nødvendigvis lære koding, men alle bør skaffe seg grunnleggende IT-kompetansen for å forstå «språket» og tankesettet i digitale prosesser, sier Nag, som også er styreleder i IKT-Norge.

LES OGSÅ: UiS utvikler utdanningene

5000 studieplasser

Administrerende direktør i IKT-Norge, Heidi Austlid, er bekymret for hvor langt bak Norge er i forhold til resten av verden.

– Landet trenger minst 5000 studieplasser. Markedet er støvsugd. Det er umulig å få tak i folk. Det er ikke bare i IT-næringen som mangler folk, men i andre næringer som blir mer digitale. Situasjonen er absolutt bekymrende, sier Austlid.

LES OGSÅ: Egne bussfelt i Kannik etter tunnelåpningene

– Et nasjonalt ansvar

– Universitetene og høgskolene har ikke gjort jobben sin med å omprioritere internt. Vi trenger et nasjonalt løft på denne kompetansen, fordi det er et nasjonalt ansvar. Vi ser at myndighetene bevilger ekstra for å løfte og skaffe flere studieplasser innen helsefag og for lærere. Vi trenger det samme for IT. Ellers vil Norge tape som nasjon. Det er på tide å våkne. Vi skal leve av noe etter oljen. Skal vi skape grønne arbeidsplasser, så er vi nødt til å utvikle ny teknologi, legger Austlid til.

LES OGSÅ: Slik digitaliseres sykehuset

Disse trenger vi

– Hva slags folk trenger vi?

– De gode, tradisjonelle nerdene. Tech-hodene. Og vi trenger mange av dem, poengterer Austlid og fortsetter:

– Landet trenger ikke flere statsvitere eller historikere. Vi må vri over til teknologifagene. Vi trenger folk som har kompetansen innenfor et fagområde, og som også besitter IT-kompetanse. Leger som i dag begynner å studere kommer til å møte en helt annen hverdag enn det de utdanner seg til. Alt blir digitalisert. Dette gjelder også lærere, helsearbeidere. Mange, mange yrkesgrupper, sier Austlid.

IKT-Norge-sjefen er glad for at organisasjonen har fått gjennomslag for at koding skal bli en del av den norske skolen til høsten, og sidesilt med andre fag.

– Det er kjempeviktig at alle lærer seg det grunnleggende «kodespråket», sier hun.

LES OGSÅ: Forskere ser på blåbær i jakten på demens-kur

– Går glipp av muligheter

Simen Malmin, innovasjonsdirektør i Veni, mener det er mest behov for programmere og systemutviklere.

– Det er mange om beinet, og tøff konkurranse for å få tak i spisskompetanse, sier han.

– Konsekvensen av å ikke ha de rette folkene er at de ikke leverer like bra på leveransene sine, at de går glipp av muligheter og at det hindrer selskaper å gå inn i nye områder fordi de ikke klarer å rekruttere nok kompetanse.

LES OGSÅ: Samarbeider for å bli best i Europa på elektrisk transport

IKT-Norge opprettet kontor i Stavanger

Interesseorganisasjonen IKT-Norge har planer om å opprette et Stavanger-kontor. Det fortalte administrerende direktør, Heidi Austlid, under digitaliseringskonferansen i Finansparken hos SR-Bank på Bjergsted i går.

– Det blir innen kort tid. Nå skal vi finne ut når og hvordan, sier Austlid til RA.

IKT-Norge jobber for å påvirke politikken og rammevilkårene til IT-bedrifter. Hittil har organisasjonen kun hatt kontorer i Oslo. Stavanger-kontoret blir det første utenfor hovedstaden.

– IT-næringen har hovedsakelig vært i Oslo og østlandsområdet. Nå spiser den seg inn i andre regionen. I Stavanger-regionen skjer det definitivt mye. Med eget kontor vil IKT-Norge være mer til stede og jobbe for våre medlemmer interesser, sier Austlid.

Toril Nag, konserndirektør i Lyse, er også styreleder i IKT-Norge.  Hun mener det er viktig at interesseorganisasjonen er ute der verdiskapningen skjer.

– I tillegg er digitalisering og IT noe som angår flere og flere bedrifter, som tradisjonelt ikke er i «IT-bransjen». Det digitaliseres på de fleste arbeidsplasser, sier Nag til RA.

– Et eget Stavanger-kontor betyr at medlemmene får en sterkere stemme. Sammen står vi sterkere i saker som påvirker oss. Vi får en bedre mulighet til å påvirke rammevilkår og politiske beslutninger som påvirker bransjen, sier Nag.

LES OGSÅ: Prosjekt får flere menn i helsejobb: – Elsker jobben min!

Mer fra Dagsavisen