Nyheter

Mange med psykiske problemer

– Noe positivt, men dessverre en del negativt.

Forrige uke ble Studentenes helse- og trivselsundersøkelse lansert.

Undersøkelsen, som har fått svar fra 50.000 studenter, viser også regionale tall på hva universitet- og høgskoleaspirantene syns om sin videre utdanningstilværelsen og velferd.

Svarene for Stavanger og regionen Vest, som består av studentskipnadene i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, viser blant annet stor generell tilfredshet med studiebyene, men også spisevansker, dårlig fysisk selvbilde, flere med symptomer av insomni, og   selvskading og selvmordstanker.

– Undersøkelsen er et svært nyttig verktøy for å kartlegge studentenes velferd ved de ulike institusjonene på landsbasis.

– Den viser noe positivt, men dessverre en del negativt også. Det at én av fire studenter sliter med alvorlige psykiske plager (på landsbasis), er ikke noe vi forventet og vi må jobbe sammen med UiS, Studentskipnaden og kommunen for å hjelpe de som ikke har det bra, sier Cathrine Johanne Sønvisen, leder i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger og tidligere nestleder i Studentsamskipnaden i Stavanger.

De negative resultatene er oppsiktsvekkende og bekymringsfulle.

68 prosent tilfreds med byen

Sønvisen krediterer et godt sosialt tilbud til studentene for at 68 prosent har svart seg fornøyde med studiebyen Stavanger, og bare ni prosent misfornøyd.

– Det har vært en satsing på studentbyen Stavanger fra UiS, SiS, kommunen og studentene, og det er et mangfold av tilbud til studentene på kryss og tvers av studieretninger. Et eksempel er «Ugå,» som er Stavangers egne studentfestival med konserter og arrangementer, sier hun.

Selvmordstanker, insomni, spisevaner og kroppssyn

Undersøkelsen sier 18 prosent i Vest-distriktet har selvskadd, 21 prosent sier de har hatt tanker om selvskading, 19 prosent sier de har hatt selvmordstanker og fire prosent har begått selvmordsforsøk.

– Resultatene er dystre, men det er sannheten. Dette viser igjen hvor viktig det er med fokus på psykisk helse, sier Sønvisen, og legger til:

–  Psykisk helse er ikke lett å snakke om og blir ofte tabubelagt. I samfunnet i dag er det press fra mange hold som student. Man blir fort én i mengden og faller utenfor det sosiale. Studentene er en spesielt utsatt gruppe fordi man står på egne bein med mye press, og hvis noe skulle være vondt eller vanskelig å snakke om, er det ikke alltid lett å vite hvem man skal snakke med.

31 prosent av Vest-distriktet sliter også med insomni, eller sovevansker.

– Dette kan kobles opp mot psykisk helse. Mye stress og press, sier studentlederen, og nevner at det er mye som kan surre i hodet på en student: plager relatert til studiet, familie, å ikke nå egne ambisjoner, og bruk av elektroniske gjenstander.

En statistikk om spisevaner viser at 29 prosent fra Vest syns de er for tjukke og 13 prosent sier de ikke er fornøyde med spisevanene sine. Ikke overraskende ifølge Sønvisen.

– Det er ikke underlig at studenter ikke alltid har råd til å kunne spise sunne måltid. De er travle, og da er det fort gjort å ty til enkle løsninger som en Grandiosa.

– Oppfattelsen av normal vekt blir kanskje sammenlignet med idealer som ikke er lik en selv og er umulig å leve opp til. Verdien at alle er unike uansett kroppsfasong, spisevane eller utseende, har sakte, men sikkert blitt gjemt bak skjermer, sier hun.

Mer fra Dagsavisen