Leder

Makten i Nye Stavanger

LEDER: Fra å være en by der geografiske avstander knapt er en bekymring, vil Stavanger også bli en kommune med avsidesliggende distrikter og nye sentrum-periferi-problemer, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Med sammenslåingen mellom Stavanger, Rennesøy og Finnøy knapt 14 måneder unna, har politikerne i de tre kommunene nok av store spørsmål å avklare. At kommunens navn skal være Stavanger og at rådhuset skal ligge i Olavskleivå, er klart. Kommunevåpenet har vært oppe til diskusjon sammen med de konstruerte problemstillingene bydeler eller kommunedeler, bystyre eller bydeler. Siden Stavanger er en by og skal være en by etter 1. januar 2020, virker det energi-sløsende «å ta en Bærum» og insistere på et bygdepreg, men mandag ble det bestem at Nye Stavanger får et kommunestyre mens vinranken i kommunevåpenet beholdes.

Innholdet og maktfordelingen blir selvsagt mye viktigere enn ord når politikerne og rådmennene snekrer på den nye strukturen. Tirsdag begynner Stavangers varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) jobben med å utrede hvordan oppgaver og makt skal fordeles i den nye kommunen. Utfordringen er formidabel og den største fellen er åpenbart at hele sammenslåingen ender opp som det arealtrengende Stavangers grådige oppspising av to befolkningsskrinne øykommuner.

Som tidligere nestleder i KrF og ditto i kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS, er Tysdal Moe godt trent i å forene motsetninger og se det store bildet. Varaordføreren må sveise sammen storby- og bygdeinteresser og hun må skape politiske rom slik at tomatbønder og fiskeoppdrettere blir like godt hørt som oljebransjen og Stavanger Øst-gründerne. Fra å være en by der geografiske avstander knapt er en bekymring, vil Stavanger også bli en kommune med avsidesliggende distrikter og nye sentrum-periferi-problemer.

LES OGSÅ: Bydelene får mer makt i Nye Stavanger

I formannskapsmodellen er det vanskelig å se for seg bydeler med råderett over skole, barnehager og helse. Tysdal Moe advarer også mot en modell som kan føre til nye ulikheter. Utfordringen blir å ta vare på det som fungerer – som samarbeidet mellom biblioteket og Frivillighetssentralen i Rennesøy – og unngå at sammenslåing kveler forskjellene.

Mer fra: Leder