Nyheter

Måkeunger tvinger Mimir og andre politikere bak glassfasadene

To små, dunkledde kreaturers daglige virke tvinger byens politikerelite vekk fra utsiktsterrassen i det sommerhete Stavanger.

Bilde 1 av 5

Tross 22 grader og høytflygende på maktens vinger, byens nye makthavere kan bare drømme om å nyte formiddagssolen på den østvendte terrassen i toppetasjen i Olav Kyrres gate 23 på en stund. Ikke uten styrthjelm og vernedrakt, i alle fall, for ett eneste skritt i friluft i nærheten av gråmåkeungene, og man får ventelig et flygende styrtangrep en japansk kamikazeflyger verdig. Måkeforeldre leker ikke i omsorgsrollen.

– Vi oppdaget måkeungene utenfor partikontoret vårt onsdag, sier Rødts gruppeleder Mímir Kristjánsson.
Han kikker ut på terrassen, der Marx eller Rosa Luxemburg eller Måxnes eller Martin eller fåglane vett spankulerer stødig og med bratt nakke, forbi ordførerkontoret, på ny forbi Rødt-pultene, så til Ap-gruppeleder Dag Mossiges umiddelbare nærhet.

Ungenes navn skal være ...?

Nyfødte skal i regelen få navn, og på Rødts Facebook går diskusjonen livlig. Marx og Engels? Mímir og Sara? Karl og Rosa? Malcolm og Martin?

– Vi trodde først de holdt seg utenfor våre kontorer, men vi har nå sett de er partipolitisk troløse, de går over hele terrassen, kvitrer Rødt-lederen, og antyder at den oppvoksende slekt kanskje bør få mer partipolitisk uavhengige navn. De er ikke lett å navngi uansett, kjønnsbestemmelse av purungt fjærkre på avstand inngår neppe i den gjengse Stavanger-politikers kompetanse. Uansett, de er åpne for forslag.

– En blanding av en gladsak og mer alvor, dette. Vi har et måkeproblem i denne byen, fastslår den tidligere journalisten.

– Stor skade

Direktør Leidulf Skjørestad peker på at det i administrasjonen nok er ulik grad av hengivenhet for måkene. Om naturforvalterne ser verdien av artsmangfold, er de med ansvar for bygningene nok mindre entusiastiske.

– Måkene gjør stor skade. Taket på gamle Kristianslyst skole ble ødelagt, blant annet på grunn av måker, sier Skjørestad.

Det er gråmåker (larus argentatus) som hekker høyt oppe i Olav Kyrres gate 23.

– Ungene er cirka én uke gamle. De blir nok flygedyktige i en alder av 40–45 dager, så de blir nok værende en måneds tid til, sier Håvard Husebø i Museum Stavanger til RA.

Alle måkearter er fredet i hekkeperioden, og ingen kan felle måke uten spesialtillatelse.

Mer fra Dagsavisen