Nyheter

Må rydde sneiper i byen hver dag

Mange kaster fra seg sigarettsneipene uten å tenke seg om. Unødvendig mye ressurser blir brukt på ryddearbeid, mener seksjonsleder for park, vei og anlegg i Stavanger natur- og idretts-service, Jone Halvorsen.

Bilde 1 av 2

På verdensbasis kastes det årlig cirka 4,5 milliarder sigarettsneiper i naturen. I Stavanger ser man også problemet tydelig, og det er Stavanger Natur- og Idrettsservice som jobber på høygir for at ikke byen skal drukne i sneiper.

– Vi er avhengige av å være til stede hver dag for at det skal se noenlunde greit ut i byen, sier seksjonsleder for park, vei og anlegg i Stavanger Natur- og Idrettsservice, Jone Halvorsen, til RA.

Halvorsen tror mange hiver fra seg sneipene uten å tenke seg om.

– Generelt virker det som folk hiver fra seg sneipene på bakken og forventer at det blir fjernet. Hadde de tenkt igjennom at det er andre som må plukke opp etter dem, så tror jeg, eller håper jeg i hvert fall, at de ikke hadde gjort det, sier han.

Halvorsen legger til at han synes det blir brukt mer ressurser enn det som skulle vært ønskelig på denne typen ting, da problemet hadde vært mye mindre om folk faktisk kastet fra seg søppel der det hører hjemme.

LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri

Martha Kristin Eide synes det er forkastelig at folk stumper røyken på bakken og i naturen. Hun mener det går på sløvhet.

– Forkastelig

I Byparken er det flere som mener at det er dårlig å kaste fra seg sneipene på bakken og i naturen.

– Det er forkastelig at folk bare kaster fra seg sneipene på bakken, sier Martha Kristin Eide til RA.

Hun tror det går på sløvhet, og hun synes det burde bli slått hardt ned på at folk kaster sneipene i naturen.

– Jeg synes enkelte må ta ansvar, og ta vare på sneipene til de finner en plass man kan kaste dem, understreker Eide.

Også Tonje Midtun synes det er unødvendig at folk kaster sneipene fra seg der de står.

– Folk kaster jo fra seg sneipene rett ved siden av søppeldunker, det er jo helt unødvendig. Barn plukker det opp og kan spise det. Jeg har en liten selv som synes det er spennende med disse sneipene. Det er jo ikke bra, sier Midtun til RA.

Hun er helt klar på hvem som har ansvar for sneipene på bakken:
– Det er de som kaster dem på bakken som har ansvaret. Det er 18 års aldersgrense, så det er voksne mennesker som vet fullt og godt hva de gjør, sier hun.

Tommy Vold innrømmer at han har kastet sneiper på bakken selv, da han røykte før.

– Men det er jo ikke bra, når man tenker etter. Folk kaster snus på bakken også, sier Vold til RA.

Lilja Jensen tror det hadde hjulpet om man fikk ordnet flere alternativer til å kaste fra seg sneipene, i form av søppelbøtter med askebeger.

LES OGSÅ: Vurderer røykeforbud i busskur

Sosialt akseptert?

Det kan nesten virke som at det er sosialt akseptert å kaste sigarettsneipene på bakken, ettersom det er så mange som gjør det. Men flere RA har vært i kontakt med mener det ikke er sosialt akseptert.

– Jeg tror ikke det er sosialt akseptert å kaste fra seg sneipene på bakken og i naturen. Det blir i hvert fall mindre og mindre akseptert. Det blir mer og mer fokus på miljø for hvert år, og jeg tror og håper på en bedring også på dette området, sier Jone Halvorsen i park, vei og anlegg i Stavanger kommune.

Han legger til at mange er flinke til å kaste sneipene der de skal.

– Vi kan ikke ta alle under en kam, men vi ser på sneiper som et stort problem i bybildet. Det er mange som ikke tenker på at andre må gå og plukke opp etter dem.

LES OGSÅ: Stavanger kommune spanderer vaksine på russen

Blir nesten utstøtt

Tonje Midtun tror heller ikke det er sosialt akseptert å kaste fra seg sneipene.

– Røyk blir mindre og mindre akseptert, man blir jo nesten sosialt utstøtt av å røyke nå, sier Midtun, litt halvseriøst.

Ifølge forskning.no viser en ny studie viser at sneipene som blir kastet i naturen er skadelig både for planteliv og livet til havs. Det er filtrene i sneipene som spesielt skadelige, menere forskerne bak studiet.

Filtrene i dagens sigaretter består vanligvis av noe som kalles celluloseacetat-fibre. Dette gjør at det kan ta flere tiår før filtrene forsvinner, og selv da blir mikroplast igjen, viser studiet.

I tillegg tror forskerne at stoffet som blir brukt for å gjøre filtrene mer bøyelige kan være med på å skade plantene.

---

Fakta om sigarettsneiper i naturen

  • Årlig kastes 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, på verdensbasis.
  • Forskere tror at røykerne ikke forstår hva de kaster fra seg, og at de tror sneipene brytes ned raskt og det er derfor de ikke ser på dem som søppel.
  • Filteret i sigaretten er lagd av en type bioplast som tar år, om ikke tiår, å bryte ned.
  • Et nytt studie viser at sneiper som havnet i jorda skader plantene som skal vokse der.
  • Det ble mye vanskeligere for enkelte planter og gress-arter å spre seg når jorda deres ble invandert av brukte sigarettstumper med filter.
  • De plantene som klarte spire, ble også skadet.
  • Sigarettfiltre er den gjenstanden det blir funnet soleklart flest av når folk i ulike land rydder søppel langs strender og kystområder.
  • Kilde: Forskning.no

---

Mer fra Dagsavisen