Nyheter

– Loven på feltet er utdatert

Flere brukere med psykiske lidelser og rusutfordringer får ikke gratis tannhelsehjelp, hevder Mestringsenheten i Sandnes.

Brukere som benytter seg av lavterskeltilbud for rusmisbrukere, mister retten til gratis tannbehandling, erfarer Mestringsenheten i Sandnes.

– Dette er kjempealvorlig. Vi har flere brukere med utfordringer innen rus og psykisk helse som tidligere fikk gratis tannhelsehjelp i den offentlige tannhelsetjenesten. Nå blir søknadene deres avslått av tannklinikkene, sier Trude Lønning, enhetsleder ved Mestringsenheten i Sandnes kommune, til RA.

Rusmisbrukere og mennesker med psykiske lidelser, som oppfyller visse vilkår, er blant gruppene som har rett til å få gratis tannlegehjelp fra det offentlige. Dette gjelder blant andre:

  • Personer som på grunn av et rusmiddelmisbruk mottar tjenester etter helse- og omsorgstjenestelovens paragraf 3-2.
  • Psykisk syke som mottar hjemmesykepleie minst én gang per uke.

For begge grupper stiller lov om tannhelsetjenesten krav om at brukerne må ha mottatt tjenestene i minimum tre måneder for å gå til tannlegen gratis. Det er kommunen som tildeler tjenestene til brukerne. Dette gjøres ved å fatte vedtak som må fremlegges hos tannklinikkene for å dokumentere at de har krav på gratis tannbehandling. 

LES OGSÅ: Professor mener tannleger i Rogaland bryter loven (RA+)

Mister et gode

Men loven tar ikke høyde for mennesker som trapper ned på rusbehandlingen og som velger å benytte seg av kommunens lavterskeltilbud for rusmisbrukere. Fordi disse tjenestene ikke har vedtak, mister brukerne retten til gratis tannhelsehjelp, erfarer Lønning.

– Retten fratas også psykisk syke som fortsatt er veldig syke, men som ikke trenger hjelp i hjemmet, hevder enhetslederen, som påpeker at disse gruppene fortsatt har store utfordringer og derfor har behov for å slippe å betale for tannlege.

Lønning mener lov om tannhelsetjenesten er på kollisjonskurs med lov om kommunale helse- og omsorgstjenester som trådte i kraft i 2012. Den nye loven gir kommunene anledning til å tilby en rekke lavterskeltjenester til den aktuelle gruppen, men da uten å fatte vedtak.

– Loven følger ikke utviklingen på feltet rus og psykisk helse. Kommunen risikerer å måtte overføre mennesker med ruslidelser til vedtakstjenester i hjemmet for å sikre dem gratis tannbehandling. Men å fatte vedtak på tjenester de ikke trenger blir helt feil, sier hun. 

LES OGSÅ: Åtte helsepersonell i Rogaland mistet autorisasjonen i fjor

Er kjent med problematikken

Lønning mener at alle brukere bør få en individuell og helhetlig behandling for gratis tannlegebehandling, i stedet for å henge hjelpen på et vedtak. I slutten av april sendte hun derfor et brev med problemstillingen til Helsedirektoratet og Fylkesmannen i Rogaland. Der ber hun dem «se på gjeldende praksis opp mot dagens lovverk». Neste uke skal hun i møte med overtannlegen i Sandnes for å diskutere tematikken.

Overtannlege Ingvild Dommersnes ved Tannhelse Rogaland FKF i Sandnes er kjent med problematikken, men er ikke enig at flere personer som tidligere fikk innvilget søknaden nå får dem avslått.

– Regelverket har vært likt lenge. Jeg kan heller ikke se at det skrevet flere avslag i år enn tidligere år.

Hun er imidlertid enig med Lønning i dette:

–  Sykdom bør ligge til grunn for en persons rett til vederlagsfritt tannhelsetjeneste, ikke hvilken hjelp vedkommende får fra andre instanser, sier hun. 

LES OGSÅ:  – Bedre tilbud og flere nye tjenester til rusavhengige

Må gjøres endringer nasjonalt

I likhet med Lønning mener også hun at denne problemstillingen har oppstått som følge av at Sandnes kommune har gått over fra å gi vedtaksfestede tjenester, til å gi behandling etter lov om kommunale helse- og omsorgstjeneste.

– Jeg forstår at dette kan medføre ulemper for en del brukere, og kanskje også for kommunen, da det innebærer merarbeid for dem å fatte vedtak. Tannhelse Rogaland kan imidlertid ikke velge selv å sette et eksisterende regelverk til siden. Skal regelverket endres er det opp til politikerne eller Helse- og omsorgsdepartementet. Dette er ikke en lokal problematikk, men en nasjona, sier hun.

Helsedirektoratet hadde ikke anledning til å kommentere saken like før helgen. De kommer tilbake med svar.

Mer fra Dagsavisen