Friidrett

Løp fortere med ekspertenes tips

Du blir neppe den neste Jakob Ingebrigtsen, men med enkle grep kan du forbedre din egen tid i løypa.

– Mosvannsløpet skiller seg fra andre løp fordi det er så kort. Å løpe fort på 3000 meter kan være ganske brutalt for kroppen, fordi det er noe man sjelden gjør, sier løpeentusiast Einar Søndeland, noen hundre meter inn i den 3050 meter lange løype rundt Mosvatnet i Stavanger.

Denne fredag formiddagen er det først og fremst turgåere og en og annen jogger som er i løypa. Onsdag fylles stien med hundrevis av mosjonister i Mosvannsløpet.

For tredje året på rad stiller også friidrettsutøver og VM-kvalifiserte Jakob Ingebrigtsen (16) på startstreken. I fjor løp han inn på en førsteplass i Mosvannsløpet med tiden 8,38 for Sandnes Idrettslag. Året før ble han også nummer én med tiden 8,28.

Slike tider må imidlertid den jevne deltaker se langt etter.

LES OGSÅ: – Barn viktigst, ikke mosjonister

Ikke start for fort

Mye kan likevel gjøres for å forbedre egne prestasjoner under løpet, mener Einar Søndeland, som er daglig leder og hovedtrener i Spirit Stavanger Friidrettsklubb.

– Så godt som alle mosjonsløpere løper for fort den første kilometeren, men da får man ikke ut sitt maksimale potensial, sier han.

Faktisk er de første 15 sekundene avgjørende for hvorvidt man pådrar seg melkesyre under konkurransen, mener han.

Å ligge bak andre i løpet er også en fordel, påpeker Søndeland.

– Bare det å henge seg på et nummer lager i seg selv fart. Og så er det jo gøy å komme sterkt tilbake på slutten og ta noen igjen på det 270 meter lange oppløpet, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha innvandrerkvinner i aktivitet

Gjør deg kjent

Det samme tipset gir også tidligere mellomdistanseløper fra IL Skjalg, Christin Sørum.

– Jeg tror det har mye å si at man får et startnummer på brystet og har noen foran seg. Enkelte kan godt løpe et halvt eller helt minutt raskere i konkurranse. At man blir litt nervøs, kan også gjøre at man løper bedre.

Hun anbefaler dessuten løperne å gjøre seg godt kjent med løypa i forkant.

– Mosvatnet er jo fortsatt langt, så man kan sprekke. Men er man godt kjent med løypen, vet man hvor man kan øke og gi litt ekstra den siste kilometeren.

LES OGSÅ: Ap-politiker langet ut mot Jakob (16)

Varm opp

Bør man varme opp før et løp eller ikke? Det er meningene delte om. Einar Søndeland er på sin side ikke i tvil:

– Jo kortere distansen er, jo lengre bør man varme opp. Skal man for eksempel løpe 100 meter, bør man varme opp i to timer før løpet. Ved maraton trenger man ikke å varme opp.

Ved 3000 meter, som i Mosvannsløpet, bør man sørge for en halvtimes rolig oppvarming. De ti siste minuttene før løpet skal du være gjennomvarm, men ikke utslitt, mener han.

Mosvannsløpet starter onsdag klokken 18, og det vil bli satt opp ulike startpuljer.

Løpet ble for første gang arrangert for 70 år siden, og årets arrangement er det 57. løpet i rekka. Bak løpet står I.L. Skjalg.

LES OGSÅ: Ny verdensrekord for Jakob Ingebrigtsen

– Test ut formen din

Løpsleder for Mosvannsløpet, Asle Rønning Tjelta, har troen på at Mosvannsløpet kan bli en fast tradisjon for stadig flere i byen.

– De fleste som bor i Stavanger har et forhold til Mosvatnet. Dette er nok treningsarenaen som folk flest i Stavanger og omegn benytter seg av, sier han til RA.

Utallige elever har også blitt testet og tatt tiden på i skoleregi rundt Mosvatnet i mange år, påpeker han.

– Folk vet hva som er en akseptabel tid å løpe denne distansen på. Vi håper Mosvannsløpet for mange kan bli en anledning til å teste ut hva slags tid de ligger på nå   sammenlignet med da de gikk på skolen.

Håper på over 400 påmelde

Fredag kunne arrangøren I.L. Skjalg, melde om 260 påmeldte til årets Mosvannsløp. Løpslederen håper imidlertid at over 400 kommer til å bli det endelige antallet når løpet avholdes på onsdag.

– Hva er ditt beste tips for å gjøre et best mulig løp?

– Ha en oppvarmingsrutine som står i stil med med konkurransetiden. Du skal ikke bli trøtt før du faktisk begynner å springe. Sett av 20 minutter til rolig jogging, sier han, og foreslår at deltakerne deretter kan kjøre to eller tre lette intervalldrag hvor pulsen går opp 85 til 95 prosent av maksimal hjertefrekvens, sier Tjelta.

– Når du springer 3000 meter ligger du faktisk på opp mot maksimalt oksygenopptak under hele konkurransetiden. Hvis du bare har jogget lett i forkant, vil kroppen kunne få et sjokk når du setter i gang løpet. Da kan det være en fordel med to til fire minutter med litt trykk på hjertet før du setter i gang, sier han.

Ha jevn fart

Deltakerne bør også gjøre seg godt kjent i løypa i forkant.

– Da får du en pekepinn på hvilket snittempo du bør ligge i. Jevn fart og kontroll på farten de første 1000 meterne gir det beste løpsresultatet, sier løpsleder Tjelta.

Raskeste offisielle tid rundt vannet har Karl Johan Rasmussen fra Haugesund som løp på 8.20 i år 2000. Gunnhild Halle Haugen som representerte Runar har beste tid av kvinnene med 9.33 fra 1997.

LES OGSÅ: Mosjonister må vise pass i grenseløp

Mer fra Dagsavisen