– Våre medlemmer ønsket en klarere venstreprofil, som Ap ikke leverte, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT-forbundet til uttalelsen fra Ap-leder Jonas Gahr Støre om at fagbevegelsen må ta sin del av skylden for valgtapet.

LO-topper ber Støre gå i seg selv

Fagbevegelsen sviktet i valget, sa Jonas Gahr Støre til LO denne uka. Uttalelsen blir møtt med hoderysting i flere forbund.

«Et besynderlig utspill», konkluderer leder Roy Pedersen i LO i Oslo om Ap-lederens budskap til LO Stats kartellkonferanse onsdag denne uka. I sin tale til forsamlingen gjorde Jonas Gahr Støre det tydelig at fagbevegelsen må ta sin del av ansvaret for at Ap tapte årets stortingsvalg og nå bør gå i seg selv.

– Som nære venner kan vi være dønn ærlige med hverandre og si det som det er: Vi som parti leverte ikke. Men jeg vil si: Fagbevegelsen leverte heller ikke, sa Støre fra talerstolen.

Pedersen er ikke enig.

– Her retter han baker for smed. Det er nå en gang sånn at det er partiene selv som driver valgkamp. Vi i fagbevegelsen bidrar, men det er partiene som drar hovedlasset. Det gjelder også for Ap, sier lederen for LOs største distriktskontor.

Likte ikke Venstre-flørt

Han er ikke den eneste som reagerer på Støres oppsummering av valgnederlaget. Også Jan Olav Andersen, som er forbundsleder i EL og IT-forbundet og SV-medlem, stiller seg kritisk til budskapet. Han viser til at den samlede oppslutningen om partiene på venstresiden blant LOs medlemmer har holdt seg stabilt høy.

– Det tolker jeg ikke som at vi ikke leverte. Jeg tolker det heller som at våre medlemmer ønsket en klarere venstreprofil, som Ap ikke leverte, sier Andersen.

Forbundsleder og Rødt-medlem Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) mener Støre tabbet seg ut da han i valgkampen åpnet for å samarbeide både med Venstre og KrF.

– Det var en skivebom. Mange i fagbevegelsen reagerte kraftig på utspillet om at han ville samarbeide med de to partiene, særlig Venstre, sier Johnsen.

Les også: Ap nede i knestående

Tar selvkritikk

I et intervju med Dagsavisen tidligere denne uka svarte Støre kontant «nei» på spørsmål om Ap burde søke seg mot venstresiden. Han bør tenke seg om to ganger, mener Johnsen.

– Det at Ap søker seg mot midten, gjør at partiet får en usynlig profil og mister fokuset på fagbevegelsen, sier han.

En som derimot er rask med å ta selvkritikk for Aps valgnederlag, er forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet. Ifølge Eggum lyktes ikke hans forbund med å få fram budskapet.

– Våre medlemmer har gitt tilbakemelding om at arbeidslivspolitikken var for utydelig. Når Aps arbeidslivspolitikk nærmest var en avskrift av det vi har vedtatt, så må vi være ærlige og si at vi ikke var flinke nok til å få fram budskapet til våre medlemmer og at Ap ikke var flinke nok til å få fram budskapet til sine velgere, sier Eggum.

Flere av forbundslederne tar til orde for at LO nå bør knytte seg tettere til resten av venstresiden.

Les kommentar: Menn som hater kvinner

Vil breie ut samarbeidet

– For LO sin del tolker jeg valgresultatet som en oppfordring om å utvide det fagligpolitiske samarbeidet til å inkludere flere partier, sier Andersen i EL og IT-forbundet.

SV-leder Audun Lysbakken tar med glede imot invitasjonen.

– Jeg er helt sikker på at fagbevegelsen er tjent med å se på arbeiderbevegelsen som bredere enn ett parti. Det øker sjansen for at man sammen kan vinne valg og at LO får gjennomslag for sine standpunkt, sier Lysbakken.

Han håper fagbevegelsen også i fremtidige valg vil mobilisere for alle de rødgrønne partiene og ikke bare Ap.

– Hvis du tar det som utgangspunkt, er det faktisk tilfellet at støtten til rødgrønne partier økte blant LOs medlemmer i dette valget. Jeg mener vi så en tydelig mobilisering for regjeringsskifte blant LOs medlemmer, og så kan folk ha ulikt syn om hvordan fordelingen ble, men vi doblet oppslutningen blant LOs medlemmer, og det var like klare stemmer for et regjeringsskifte, sier Lysbakken.

I samme tale til LO Stat, pekte Støre på at partiledelsen stadig får høre at det er for få vanlige arbeidsfolk i partiet, særlig i toppen, og understreket at det også er fagbevegelsens ansvar å løfte vanlige arbeidere opp og fram. Det er strengt tatt partienes jobb, svarer Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Å løfte fram arbeidere er det fagbevegelsen gjør hver dag. Det er nok heller vi i partiene som må bli flinkere til å gi rom og plass og tillit til folk som ikke bare har gått partiskolen.