Nyheter

LO patruljerte i Rogaland

LO Rogaland har vært på sommerpatrulje for å sørge for at unge arbeidstakere har det bra på jobb. De har snakket med over 550 ansatte, og de fleste trives på jobb.

– Vi har dessverre funnet noen lovbrudd under besøkene våre, men vi opplever heldigvis en positiv økning fra i fjor. Det er færre lovbrudd, sier Miriam Jordal Sorø. Hun er ungdomssekretær i LO Rogaland, og har ansvaret for å planlegge, koordinere og tilrettelegge for patruljen, og ansvarlig for de aktuelle som er ute og patruljerer.

LOs Sommerpatrulje i Rogaland har rukket å besøke nesten 500 bedrifter i år, og har snakket med over 550 ansatte.

Patruljen består av 40 frivillige, unge LO-medlemmer, som ønsker å opplyse de ansatte om rettigheter de har på arbeidsplassen.

– Vi opplever at mange unge har sitt første møte med arbeidslivet om sommeren, og er ofte usikre på hvilke rettigheter de har. Vi ønsker derfor å hjelpe der det er behov, sier Sorø.

LES OGSÅ: Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten

Et resultat av misforståelser

Den vanligste feilen patruljen kommer over er at ansatte ikke er tilstrekkelig informert om verneombudsordningen.

De møter også ansatte som ikke har fått arbeidskontrakt, eller som har mangelfulle kontrakter, og ansatte som ikke får utbetalt overtidstillegg for overtidsarbeid.

– Det finnes noen arbeidsgivere som med hensikt forsøker å lure unge arbeidstakere, men i de fleste tilfeller er lovbruddene et resultat av misforståelser, sier Sorø.

Hver tredje ansatt som patruljen har snakket med har ikke fått tilstrekkelig informasjon om verneombudsordningen.

– Grunnen til dette tror jeg er en kombinasjon av at arbeidsgiver ikke alltid ser viktigheten av å informere om verneombudet, og at mange unge ikke vet hva det er før de kommer ut i arbeid, sier hun.

Hun forteller videre at det er en lovpålagt ordning, og bedrifter med mer enn ti ansatte må ha et verneombud.

– De skal representere og ivareta de ansatte i spørsmål om helse, sikkerhet og arbeidsmiljø (HMS), og det er derfor meget viktig at dette er på plass i de bedriftene det kreves. For oss er det viktig at de ansatte er trygge på jobb, og at de har noen de kan snakke med angående HMS. Unge og midlertidige ansatte er overrepresentert hva gjelder arbeidsulykker, og derfor er det nødvendig med verneombud for å forebygge, sier Sorø.

Hun forteller at det er vanskelig å oppgi nøyaktig antall lovbrudd.

LES OGSÅ: Stort behov for frivillige

Trives godt

Alt i alt er patruljen veldig fornøyd med besøkene ved de 500 bedriftene i fylket.

– Vi spør spesifikt om de ansatte trives ved arbeidsplassen, og de fleste svarer at de gjør det. Det synes vi er kjekt, sier Sorø.

De opplever også at arbeidsgiverne synes det er bra at de kommer innom for å se hvordan det går med de ansatte. Noen arbeidsgivere har mangel på kunnskap om visse ting som burde vært formidlet til de ansatte. Derfor oppleves de som takknemlige når patruljen kommer og kan hjelpe dem med dette.

– Veldig mange har det bra på jobb, og de fleste arbeidsgivere vil sine ansatte kun godt, sier hun.

Mer fra Dagsavisen