Nyheter

Lærer å lage mat på Gladmaten

Gjennom hele gladmat-festivalen kan barn og unge lære og lage klippfiskboller. – Det er kjempegøy, sier Samiksha Sharma.

Bilde 1 av 3

– Det er kjempegøy å lage mat, sier Samiksha Sharma til RA under kokkekurset for barn, arrangert av Fra Hage til Mage og Iver & Evne.

Sammen med ti andre barn brukte Samiksha ettermiddagen på å lære å lage mat. Hun var én av de som ble satt til å rulle klippfiskboller, mens andre lagde saus, marengs, og krem.

– Jeg har aldri lagd slike klippfiskboller før, og det blir spennende å smake på dem. Egentlig liker jeg ikke fisk, sier hun.

Barna som deltar på kokkekurset får være med og lage klippfiskboller, ta opp poteter av jorden som er plantet i anledning Gladmaten, lage tomatsalat av tomater fra Wiig gartneri, og lage marengs og vaniljekrem med friske bær.

– Vi synes det er veldig kjekt å bruke lokale råvarer og norsk tradisjonskost, sier daglig leder i Fra Hage til Mage, Therese D'Este Thomassen.

De var med og arrangerte kokkekurs for barn for første gang i fjor, og synes det er veldig givende.

– På det meste har det vært hele 17 barn på kurset. Andre ganger er det noen færre, slik som nå, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Dette er de beste rettene på Gladmat i 2019

Søsknene Mehek (9), Farman (4) og Jannat (11) koste seg veldig da de var på kokkekurs.

– Det beste er å smake

Søsknene Jannat Rizwan, Mehek Rizwan, og Farman Rizwan synes også det er kjekt på kokkekurs. De har deltatt på andre matlagingskurs tidligere, og forteller RA at det beste med å lage mat er å smake underveis.

– Vi er alle veldig glad i å lage mat, men det er første gang vi lager klippfiskboller, sier Jannat, som er elleve år og den eldste i søskenflokken.

LES OGSÅ: Slik smaker maten på Den spiselige byfest

Holdes til sammen ti kurs

Å spise maten etter man har laget den er en viktig del av opplegget, og arrangørene synes det er kjekt å se at så mange liker det som lages.

– Barna er positivt overrasket over klippfisken, og det er vi fornøyde med. Det er veldig mange som har forskjellige følelser hva gjelder klippfisk, sier Thomassen.

Klippfisken barna arbeider med er en lofotskrei som ble fisket i februar. Deretter ble den hengt opp til tørk og saltet.

– Dette er en type mat som er holdbar lenge, ettersom det har blitt brukt litt gamle konserveringsmetoder. Det synes vi er veldig spennende, og ønsker å formidle til barna, sier hun.

Thomassen syns det er vanskelig å velge tema for det er så utrolig mye de har lyst å vise til barna. I år falt valget altså på blant annet klippfisk.

– Vi eskporterer mye klippfisk, og andre land er veldig flinke til å være kreative i bruken av den, sier hun.

Det arrangeres til sammen ti kokkekurs gjennom hele Gladmaten.

– Fredag vil det holdes tre kurs, og lørdag vil det holdes to kurs. Det er drop-in, så det er fortsatt fullt mulig å få være med på et av kursene. Vi tar imot alle med åpne armer, sier hun.

Thomassen syntes det ser ut til at de barna som har deltatt på kokkekurs til nå, har kost seg masse underveis.

– De synes det er spennende å være med, sier hun.

LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri

Perry Sunde og Therese D'Este Thomassen fra Fra Hage til Mage og Torill Steinback Hoel fra Iver & Evne, skal lære barn å lage mat gjennom hele Gladmaten.

– Greit at de ikke liker alt

Fra Hage til Mage og Iver & Evne er vant med å undervise barn i både barnehager og skoler. De tar utgangspunkt i kompetansemålene i skolen, og fagområdene i barnehagen. De ønsker at det skal være et faglig innhold i undervisningen.

– Man må være tålmodig, litt leken, og åpen for at de ikke liker alt. Vi har mange forskjellige sanser, og vi synes det er viktig at barna lærer seg å bruke alle disse under matlaging. Dessuten må det være helt greit at de ikke liker alt, sier Thomassen.

Hun opplever at barn som regel smaker, til tross for at de på forhånd ofte uttrykker misnøye angående maten.

– Noen ganger tror jeg foreldre bør overse den typen oppførsel og overhøre de negative kommentarene. Dersom barna får lov til å være med og lage maten, er det lettere å få i dem maten etterpå, sier hun.

Hun er ikke i tvil om hva som er det kjekkeste med å lære bort matlaging til barn.

– Det er å se dem gløde når de får lov til å komme til, og liker maten de lager. De er så åpne og ærlige, og derfor elsker jeg å jobbe med barn, sier Thomassen.

Mer fra Dagsavisen