Leder

Lærdom fra «Lykkeland»

LEDER: Det må gjerne utside-blikk til for å se viktige trekk ved historien – som Leif Larsens underkommuniserte rolle, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Årets mest omtalte TV-serie på norsk har seilt inn i solnedgangen etter åtte episoder på NRK. «Lykkeland» har med rette fått kritikk for en noe fri omgang med geografiske og historiske fakta – ikke spilte Madla-bonden Arne Rettedal golf og Anna Hellevik tok nok hydrofoilen og ikke veteranskipet MS «Rogaland» da hun skulle til Bergen for å studere. Det nyttige ved NRK-storsatsingen til 90 millioner kroner er uansett at en epoke og en næring får sin anerkjennelse. Til å være et land med så sterk økonomisk avhengighet av olje og gass, er historieløsheten og kjennskapen til rikdommens kilde påfallende. Selv om historiefaget har tatt oljå på alvor de siste årene og epoken er godt beskrevet i Stavanger bys historie, må det gjerne populærkultur som «Lykkeland» til for å åpne øynene våre. LES OGSÅ: Frp-topp vil ha Ap-gate

I den jevne siddis’ bevissthet kan det virke som om Arne Rettedal (ordfører fra 1965–1967 og 1972-1981) var den enerådende politiske kraften bak Stavanger som oljehovedstad. Rettedal skal ha sin store del av æren, men utover i «Lykkeland» gjøres seerne i det minste oppmerksomme på Leif Larsen. Ap-politikeren var ordfører i Stavanger i de avgjørende årene fra 1968 til 1971 og spilte en langt mer sentral rolle enn både TV-serien og ettertiden har gitt ham honnør for. Daværende stortingsrepresentant Gunnar Berge og ordfører Leif Larsen gjorde ikke minst en viktig jobb da de fikk kommunalminister Odvar Nordli over på den riktige siden i avgjørelsen om lokaliseringen av oljehovedstaden.

Det må gjerne utside-blikk til for å se viktige trekk ved historien – som Leif Larsens underkommuniserte rolle. At Leif Larsen får en egen gate i Stavanger oppkalt etter seg skulle egentlig vært gjort for lenge siden, og at forslaget kommer fra Frp-eren og bergenseren Christian Wedler understreker bare hvor viktig det er å bruke et blikk fra utsiden for å se vår egen samtidshistorie enda klarere.

Mer fra: Leder