Lego jakter et miljøvennlig alternativ til plast

Lego er et populørt leketøy. Snart kan de være produsert i noe annet enn plast. Forskere er optimistiske.

Tester er utført og ifølge Lego og thelocal.dk har de funnet et grønt alternativ som er både bærekraftig og holdbart nok til å lage de populære byggeklossene.

Forskere ved Aarhus Universitet har konkludert med at det finnes alternativer til plasten som vil gjøre nye miljøvennlige legoklosser like holdbare som de gamle. Resultatene er publisert i tidsskriftet Royal Society of Chemestry.

– Legoklosser har vist seg å holde utrolig godt, og meningen er at nye klosser av nye, bæredyktige og grønne materialer skal holde seg like godt, sier kjemiingeniør og doktorgradsstudent Emil Andersen i en pressemelding onsdag.

Lego har avsatt én milliard danske kroner for å finne et grønt alternativ til plasten som klossene tradisjonelt er laget av.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Alminnelig

For at det nye materialet skal kunne brukes i legeklosser, har Lego satt ett ufravikelig krav: Produktene skal kunne tåle like mye som alminnelige legokloss. De skal rett og slett kunne holde på formen selv etter hardhendt lek i flere generasjoner.

Og hardhendt lek i denne sammenheng er så mangt. Alt fra å kastes rundt, skylles i vann eller å tråkkes på, som vi alle har gjort, er blant belastingene plasten må tåle for å kunne regnes som solid nok.

Dagens legoplast har vært brukt i 60 år.

Ifølge Legos prosjektleder René Mikkelsen er de nye forskningsresultatene «et skritt på vei mot målet».

Lego lanserte i 2018 sine første produkter av plast laget av sukkerrør. Målet er at alle produkter, også emballasjen, skal være laget av bæredyktig plast innen 2030.