Stavanger

LEDER:Veton, Osita og Trygve

Veton Berisha og Osita Chikere har hatt hver sine grunner for å bo i Norge. Begge er like gode, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i torsdagslederen.

Sjelden har en avisførsteside hatt større kontraster enn gårsdagens papir-RA. På toppen troner Vikings spisshelter Veton Berisha og Osita Chikere i barsk positur, mens Trygve Faal er alene på hovedoppslaget – fotografert foran bilen sin. I panseret har noen risset hakekorset dypt inn i lakken. Å tro at det er tilfeldig hærverk vil være farlig naivt. Trygve Faal er født og oppvokst her, men det er noen der ute som ikke godtar at Stavanger-mannen er av gambisk herkomst.

Berisha fra
Kosovo og Chikere fra Nigeria er de to andre unge mennene av den globale kulturen. Familien Berisha reiste til Egersund via Sverige for å komme seg vekk fra et herjet Balkan på 90-tallet. Chikere er en av mange millioner unge afrikanske menn som har en drøm om å gjøre det store i fotballgale Europa. Noen lykkes – som tidligere Viking-helt Peter Ijeh fra Nigeria – mange andre mislykkes. Det er altså usedvanlig mange gode grunner for å flytte på seg, og grunnene spenner fra krig til fotball til drømmer om et bedre liv.

Og det
er her lokalsamfunnene må være tydelige med tullingene i Borgervernet Rogaland som har vakt oppsikt og avsky ved å dele ut flygeblad mot asylmottak og innvandring i Sandnes. Så langt opererer gruppen innenfor ytringsfrihetens rammer, og må møtes med ytringer. De kan for eksempel avkreves dokumentasjon, eller rettere sagt: Den som leter etter argumenter på gruppens Facebook-side, skal lete lenge. Borgervernets ideologiske fyrtårn har verken norsk rettskrivning eller logiske resonnementer som kjennemerker.

Hærverket på Trygve Faals bil er utvilsomt et hatuttrykk som rammes av loven, og som politiet må ta på største alvor. Den eller de som driver med slik hets har allerede passert noen grenser, og må stoppes før nye grenser nås. Borgervernet Rogaland må møtes med politikk, hakekorsskriblerne med politi – det er forskjellen.

Veton, Osita og Trygve har forskjellige grunner til å være her i landet, og alle er like legitime. De er en del av det nye Norge. Vi er internasjonalt forpliktet til å ta imot personer FN definerer som flyktninger, vi må i likhet med andre siviliserte land ta imot asylanter, og vi skal også ha en viss arbeidsinnvandring. Mellom disse avtalene Norge har inngått, finnes det mye politikk. Det er helt legitimt å diskutere om det er for lett å få asyl i Norge, om asylsøkere bør sitte på sentrale mottak eller gjerne kan bo mer desentralisert, men det er like legitimt å understreke at de som er her i landet på lovlig grunnlag, skal møtes med medmenneskelighet. Å hive ut faktafrie påstander er lov, desto viktigere er det å få fram de riktige opplysningene om hvem det er som begår kriminalitet.

Mer fra Dagsavisen