Stavanger

LEDER:Umusikalske Statoil

Helge Lund skal ha godt betalt som toppsjef i Statoil, men selskapet må ta kritikken på alvor, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i tirsdagslederen.

Helge Lund har aldri vært kjent for sin musikalitet, likevel overrasker han og andre deler av Statoil-ledelsen med sin tonedøvhet. Konsernsjefen fikk totalt 13,8 millioner kroner i lønn og bonuser i 2013, og fortsetter dermed Statoils gylne tider – i hvert fall for topplederne. De siste årene har de samlede ytelsene til styre og konsernledelsen økt fra 62,2 millioner i 2010, til 72,2 millioner i 2011 og 96,1 millioner kroner i 2012. De siste dagenes nyhetsbilde viser at Statoil-toppene verken ser eller hører de mest opplagte sammenhengene. Den solide lønns- og bonusutviklingen de siste årene fortsetter også etter at det er oppdaget skjær i sjøen. Statoil kutter 30 milliarder i investeringer fram til 2016, for deretter å redusere med 8 milliarder i året etter den tid.

Det er utrolig hva en kaffekopp og en hund har å si for folks oppfatning av et selskap og en virksomhet. I informasjonssamfunnet flyter det meste i strie strømmer, men det er de enkle bildene som skaper det etterlatte inntrykket. I Statoils tilfelle er mange hoderystende til avvikling av gratiskaffe til oljearbeidere på vei til Nordsjøen, mens hundebildet er hentet fra Stavanger kommunes lederkurs.

Å kutte gratis kaffe og å la et bilde av en labrador illustrere ledelsessvada om lydige ansatte, er tonedøvt. Kaffekuttet er kuttet og kommunehunden er sendt på dør, men eksemplene vil bli brukt av fagforeningsfolk og lærebokforfattere i ledelse. Moderne ledere må beherske symbolene, kjappheten i sosiale og tradisjonelle medier og evne å se seg fra utsiden. Dét evner ikke Helge Lund. Dessverre får ikke Lund særlig god hjelp av rådgiverapparatet heller. Å vise til at Lund «bare» har fått 2,75 prosent lønnsvekst de siste årene, mens ansattes lønnsvekst har vært 3,5 prosent er forhandlingstriksing med tall. Med bonus og tillegg har utbetalingene til Helge Lund ifølge Klassekampen økt med 25 prosent de siste tre årene. «Konkurransedyktig lønn» er en annen frase. Likheten mellom norske fotballspillere og norske toppledere er åpenbar. Ingen av dem er etterspurt i de store ligaene.

Det er få som har noe imot at Helge Lund skal ha klekkelig betalt. Næringslivet, statsfinansene og totalt 29.500 ansatte er avhengige av at det er et oppegående menneske i sjefsstolen. Lunds valg påvirker de fleste i dette landet, der vi alle er berettiget til i hvert fall å ha en mening gjennom det statlige eierskapet på 67 prosent. Det er heller ikke spesielt kontroversielt at en Statoil-sjef får bonuser når pilene peker oppover, men de siste årenes lønns- og bonusbonanza for ledelsen viser at det er et usunt misforhold mellom liv og lære. Å foreta upopulære kutt er noe alle bedrifter må gjøre av og til, også Statoil. Å foreta de samme kuttene mens toppledere får tosifrede millionutbetalinger i året, er tonedøv ledelse.

Mer fra Dagsavisen