Stavanger

LEDER:Tursti og politisk ukultur

I rikspolitikken heter det at Stortinget bare kjenner statsråden. Enkelte politikere bør ha prinsippet i bakhodet neste gang de retter politisk angrep mot byråkrater, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i tirsdagens leder.

Turstier er blitt Fremskrittspartiets brekkstang for å skape avstand mellom seg selv og flertallspartiene i bystyret. Det er selvsagt en vinnerstrategi å hamre løs på eiendomsretten, som Frp i likhet med Høyre og Senterpartiet har et historisk tett forhold til. Høyre er også sårbart for angrep på sin høyreflanke når partiet har prøvd å rydde opp i utleiemarkedet i Stavanger. I begge sakene har Høyre havnet bakpå i forholdet til opinionen fordi regelverkene er kompliserte, og fordi farvannet mellom jus og politikk er alt annet enn smult. For et angrepsvillig Frp har det vært lett å sette i gang utmattende angrep der Høyre står igjen på valplassen som partiet for reguleringskåte regelryttere. Likevel: Frps angrepstaktikk i denne perioden kan komme til å koste hvis partiet brenner samtlige bruer til andre partier.

Problemet til Frp er at partiet ikke nøyer seg med å finsikte på sine politiske motstandere; det skytes med hagl og treffes vilkårlig. Resultatet er en hel del åpne sår i årevis framover. Det er kommunens ansvar å sørge for god behandling av mennesker som får sine eiendommer ekspropriert, og det er god grunn til å være kritisk til erstatningen noen av dem har fått i enkelte tilfeller, men hensikten helliger ikke samtlige midler.

Med tanke på at Stavanger diskuterer innføring av parlamentarisme, virker det underlig at Frp opptrer så uparlamentarisk. Det skulle ha tatt seg ut hvis en ilter stortingsrepresentant gikk opp på Stortingets talerstol og hamret løs på en byråsjef Nilsen i Samferdselsdepartementet fordi det gikk tregt med rassikring i valgdistriktet hans. «Stortinget kjenner bare statsråden,» hadde stortingspresidenten sagt høyt og tydelig før han klubbet ned representanten. I Stavanger-politikken er det ikke lenger slik at «bystyret kjenner bare rådmannen». Det er en ukultur når politikere angriper saksbehandlere som per definisjon ikke kan forsvare seg mot påstander framsatt av politikere, og som like definitorisk er satt til å virkeliggjøre lovlig fattede vedtak. Diverse sjefer i kommunen har riktig nok makt og myndighet til å påvirke, men til og med kommunale byråkrater skal ha et vern.

Dagens stavangerske opposisjonspolitikk er blitt et regelrytteri der overordnet politikk kommer i bakgrunnen. Turstier diskuteres i en rettighetssammenheng der den enkelte eiendomsbesitters følelse av urettferdighet trumfer fellesskapets behov for offentlige goder. Konflikten er klassisk og vil aldri gå stille for seg, men det finnes flerfoldige eksempler på at Stavanger kommune gjør en god jobb. Turstien gjennom Karistø er sobert utført, og selv om noen politikere mener kommunen er en dårlig eiendomsbesitter, er stien rundt Stokkavatnet faktisk velholdt året rundt.

Frp fører politisk viktige og legitime kamper i tursti- og utleiesakene i Stavanger, men partiet som ynder å framstå som ombudsmenn må vokte seg vel for å opptre som advokater.

Mer fra Dagsavisen