Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) bestemte seg for Stavanger som vertsby for Fornybarfondet. Ikke uventet har han fått Bergen på nakken. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX

Leder: Til Stavanger fra Terje

Regjeringen kan krysse av for miljøsatsing, Venstre noterer seg for en miljøpolitisk triumf – samtidig som satsingen på fornybar energi i fossilbyen Stavanger er symbolsterk, skriver Bjørn G. Sæbø i denne lederen.

Bergenserne raser, siddisene jubler – og noen prøver å gjøre et lillebror-kompleks ut av at Stavanger fikk enda en Michelin-stjerne og Fornbybarfondet på en dag da Bergen satt igjen med ingenting. At regjeringen med sin statsminister, næringsminister og olje- og energiminister fra Bergen og Os legger et statlig investeringsfond til andre steder enn Bergen, blir oppfattet som en politisk provokasjon, er selvsagt å vente. Stavanger-miljøet mislikte sterkt at det nye kulturkontoret Kreativt Norge ble plassert i Trondheim med en tynn begrunnelse, mens følelsene er desto mer oppstemte når et fond med 20 milliarder til grønn omstilling legges her til byen.

Sett fra Stavanger framstår den bergenstunge regjeringen med integritet når de lar være å sende en politisk hilsen hjem, men i stedet går til oljehovedstaden etter det Terje Søviknes kaller en «helhetsvurdering». Deloitte-rapporten – som uforståelig nok var hemmelig fram til torsdag – konkluderer med Bergen på førsteplass og Stavanger på andreplass. Mens Bergen er flinkest til å etablere fond og investeringsselskaper og har det beste akademiske miljøet i NHH, er Stavanger gjennom Hitec Vision tyngre i forvaltet kapital samtidig som investeringsmiljøet er mer velrenommert.

Argumentasjonen i Deloitte-rapporten er imidlertid av den tøyelige sorten. At Bergen allerede har det statlige investeringsfondet Argentum brukes også som faglig
argument for at hansastaden skal få enda et statlig fond. Hilsenen til Stavanger fra Terje Søviknes og ikke minst fondets politiske far, Venstre-nestleder Terje Breivik, dreier seg mer om politikk enn plusser og minuser i en Deloitte-rapport og krenkede bergensere. Regjeringen kan krysse av for miljøsatsing, Venstre noterer seg for en miljøpolitisk triumf – samtidig som satsingen på fornybar energi i fossilbyen Stavanger er symbolsterk.