Redaktør og daglig leder Jørund Kopren og styret måtte begjære oppbud for TV Vest denne uken. På bildet er Kopren og Hilde Gullhaug Hennes i gang med redigeringen av dokumentarserien om Mods i 2012.

LEDER:Svart skjerm for TV Vest

Avisenes satsing på nett-TV har også gått motsatt vei av ideen TV Vest er tuftet på, skriver Bjørn G. Sæbø i fredagslederen.

Styret i TV Vest har begjært oppbud etter langvarige økonomiske problemer. Mediehverdagen i Stavanger-regionen blir en god del gråere uten de daglige reportasjene fra TV-redaksjonen i Lervigsveien. Samtidig har så å si alt som er av tunge markedskrefter jobbet mot stasjonens videre eksistens. TV Vests avvikling skyldes antakelig nedgangen i reklamemarkedet og overgangen fra lineær til nettbasert TV.

Først og fremst skal eierne – bestående av flere ansatte – ha ros for at de orket og våget å starte opp igjen på restene av TV Aftenbladet i 2010. Den lokale TV-æraen tok til i det daværende høyskolemiljøet på Ullandhaug, og det endelige oppsvinget kom i 1996 da TV Norge samarbeidet om innhold, reklame og distribusjon. På slutten av århundret ble TV Vest et datterselskap av Aftenbladet – inntil datidens medietrend for aviser gikk ut på å eie og drifte sine kanaler som egne merkevarer. TV Vest ble TV Aftenbladet, ble oppgradert på utstyrsfronten og var den første lokale HD-kanalen i Europa. Finanskrisen i 2008 sendte mediene ut på en omstillingsferd som ennå ikke har gått inn for landing, og noe av det første de store regionavisene gjorde da kuttene kom var å kvitte seg med dyre TV-stasjoner. Da TV Vest ble relansert i 2010 fikk de med seg produksjonsutstyr og konsesjon, men også en låst posisjon.

TV Vest satset på magasiner og ikke nyheter, et valg som kan ha gjort kanalen i smaleste laget. TV Haugaland i Haugesund har tatt det motsatte valget og satset på egne nyheter – og tjener penger. TV Vest har vært idérike og hatt teknisk godt gjennomførte programmer, som også er blitt prisbelønnet. Seriene om Kaizers og Oilers er eksempler på gode produksjoner om lokale fenomener, men uteblivende nyhetssatsing og uttalt konkurranse med NRK Rogaland, kan ha bidratt til at TV Vest ikke ble oppfattet som nødvendig nok og aktuell nok.

Arven fra TV Aftenbladet bandt TV Vest opp i lineært fjernsyn – det vil si fast oppsatte programmer. Avisenes satsing på nett-TV har også gått motsatt vei av ideen TV Vest er tuftet på. I dag er det mulig å produsere nett-TV med et ordinært pressekamera og redigere det hele med et gratisprogram. VG TV er en suksess, men har lagt vekt på å produsere billigst mulig. TV Vest har derimot vært rigget med kostbart produksjonsutstyr og studio. De har møtt konkurransen fra nett-TV, men har ikke hatt den langt kraftigere digitale distribusjonen VG og Aftenbladet har.

Når markedskreftene skrur en mediebedrift nedover, er det ekstremt krevende å stå imot ved hjelp av egne muskler. Det har dessverre TV Vests flinke medarbeidere fått erfare, men de skal ha ros for forsøket.