Ikledd slike hettegensere gikk Odins soldater i Stavanger gater natt til søndag. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

Leder: Stopp Odins brune oppgulp!

Borgervernet Odins soldater må forbys, krever sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i denne lederen.

Det går noen ubehagelige linjer fra dagens debatter om flyktninger, islam og integrering til mellomkrigstidens antisemittisme og hat mot det som var fremmed og annerledes. Historiske paralleller kan være farlige å dra, men når fremmedfrykt og fordommer får enkeltpersoner til å uniformere seg i svart og ta ut i gatene for å opprette orden, er vi over grensen. Samfunnet må ta affære når en bande som Odins soldater lefler med norrøne symboler som ofte misbrukes av norske rasister og nazister, kler seg i svart og tar ut i Stavangers gater for å holde «orden». Odins soldater er ikke macho-versjonen av Natteravnene.

LES OGSÅ: – I dialog med politiet om Odins soldater

Deler av mediedekningen og «honnør» fra Jan Arild Ellingsen, Frps justispolitiske talsperson, bærer bud om dyptgripende historieløshet og en farlig tendens til å normalisere og bagatellisere ekstremisme. Odins soldater blir ledet av Ronny Alte, en av landets mest kjente høyreekstremister med en CV som inkluderer Norwegian Defence League og Pegida Norge. Odin-oppstarten i Finland er heller ikke tilfeldig. Navn og symboler er hentet fra en finsk gruppe stiftet av en voldsdømt nynazist, som omtales i en reportasje i Daily Mail for kort tid siden. «Dersom jeg var en ung pakistaner eller somalier ute en kveld, ville jeg ikke følt meg veldig trygg dersom jeg møtte denne gjengen», skriver skribenten og samfunnsdebattanten Jan Arild Snoen i Aftenposten. Snoen har rett – i Odin soldaters finske «hjemby» Kemi våger få innvandrere å gå utendørs i frykt for å møte de svartkledde. Skal vi vente til innvandrerne i Stavanger blir like redde som innvandrerne i Kemi for å møte Odins soldater i gatene?

LES OGSÅ: Leder: Odins unødvendige soldater

Det går an å gjøre som finsk politi og kalle Odins soldater «farlige idioter» og håpe at det brune oppgulpet roer seg så snart nyhetens interesse daler, alternativt kan samfunnet reagere med tøffere midler. Politilovens paragraf 26 forbyr privat rettshåndhevelse gjennom borgervern, og paragrafen har direkte bakgrunn i mellomkrigstidens politiske klima. Datidens innføring av forbud mot frivillige ordensvern og forbud mot uniform for å vise politisk tilknytning, har en skremmende gyldighet i dag også. Nei, vi er ikke i mellomkrigstiden. Det kan likevel være utilgivelig naivt – eller like ubehjelpelig prinsippløst som Frps justispolitiske talsperson – å late som om Odins soldater er velmenende familiefedre med et fromt ønske om å bli et supplement til Natteravnene.

En anmeldelse av Odins soldater i henhold til politilovens paragraf 26 vil være et bevisst samfunns måte å håndtere et borgervern med høyreekstrem inspirasjon på.

Følg RA på Facebook og Twitter!